null Puhu kotona huumeista

Puhu kotona huumeista

Valtaosa suomalaisista pitää huumeiden käyttöä ongelmallisena. Nuorten asenteet ovat kuitenkin muuttumassa. Yhä useampi ajattelee huumausaineiden olevan vain kohtalainen riski. Erityisen suvaitsevaisesti nuoret suhtautuvat mietoihin huumeisiin kuten kannabikseen.

Aiemmin huumevalistus on painottunut päihteiden vaarojen ja haittojen esillä pitämiseen. Nykyisten huumevalistajien mukaan pelkkä tiedon tarjoaminen ei riitä. Aikaisemmilta vuosikymmeniltä tuttu pelottelu saattaa lisäksi viedä viestin uskottavuuden kokonaan.

Yliampuva pelottelu ei toimi, koska huumeet ovat arkipäiväistyneet. Tilastojen mukaan nykyään yli puolet alle 35-vuotiaista tuntee henkilökohtaisesti jonkun huumeiden käyttäjän. Joka kuudennelle alaikäiselle on tarjottu huumeita. Väite ”yksikin kokeilu voi johtaa riippuvuuteen” ei välttämättä saa vahvistusta nuoren omasta kokemuspiiristä.

Huumeiden haitat ovat kuitenkin olemassa. Myös miedot huumausaineet aiheuttavat riippuvuutta. Pidempiaikaisen käytön on todettu lisäävän oppimishäiriöitä ja vakavien mielenterveysongelmien riskiä. Vaikuttaa myös siltä, että erityisesti miehillä nuorena aloitettu käyttö näyttää vakiintuvan. 25–34-vuotiaiden kannabiksen käyttö on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Mitä vanhemmat voivat tehdä? Miten tunnistaa lapsen mahdollinen päihteidenkäyttö? Miten ohjata lasta ja nuorta niin, että se tilanne ei koskaan tulisi tarpeelliseksi?

Ainakin päihteistä ja huumeista pitää puhua myös kotona. Huumeet eivät ole vain joidenkin muiden ongelma. Huumausaineita kokeilevat aivan tavalliset nuoret.

Keskeisin viesti jo pienelle lapselle on se, että päihteiden käytössä ei ole mitään hienoa. Aihepiirin tärkeys kasvaa lapsen kasvaessa. Päihteistä puhuminen ei lisää niiden kiinnostavuutta, vaan vaikutus voi olla jopa päinvastainen. Todennäköistä on, että jos huumeista ei ole koskaan puhuttu kotona, ei nuori ota niitä puheeksi apua tarvitessaankaan. Luottamusta voi rakentaa avoimella keskustelulla, jossa sekä nuoren että vanhemman näkemyksille ja kokemuksille on tilaa.

Ps.

Parasta ennaltaehkäisyä on lapsen itsetunnon vahvistaminen. Tärkeää on myös vanhempien antama roolimalli suhteessa päihteisiin. Voimia ja taitoa meille kasvattajille näihin haasteisiin!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.