null Puistojuhlassa rukoiltiin naisparin puolesta

Yhteiseen elämään. Pastori Toni Fagerholm rukoili Helsinki Pride -tapahtuman puistojuhlassa Sarita Mällisen (vas.) ja Tiia Koskisen kanssa ja puolesta.

Yhteiseen elämään. Pastori Toni Fagerholm rukoili Helsinki Pride -tapahtuman puistojuhlassa Sarita Mällisen (vas.) ja Tiia Koskisen kanssa ja puolesta.

Puistojuhlassa rukoiltiin naisparin puolesta

Piispa Irja Askolan mielestä rukoushetki antoi tärkeän tunneviestin.

Teksti Laura Koskelainen
ja Pälvi Ahoinpelto
Kuva Jani Laukkanen
Helsinki Pride -tapahtuman tärkeimpänä päivänä lauantaina odottavat Sarita Mällinen ja Tiia Koskinen hermostuneina Sinebrychoffin puiston laella Konttikirkon kupeessa. He astuvat alttarin eteen, ja pastori Toni Fagerholmin pitämä rukoushetki alkaa.

Steel drum -kaksikko soittaa alkumusiikin. Se saa kyyneleet kihoamaan juhlaväen silmiin. Pastorin puheen jälkeen pariskunta puhuu vuorollaan toisilleen. He pujottavat sormuksen toistensa nimettömään. Mällinen ja Koskinen ovat liikuttuneita vielä pitkään tilaisuuden jälkeenkin.

Internetin treffipalstalla tutustunut pari halusi, että heidän puolestaan rukoiltaisiin. He odottavat, että tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan, jolloin heidän on tarkoitus pitää suuremmat juhlat. Tämän tilaisuuden he halusivat pitää yhteisenä suhdetta lujittavana juttuna.

Rukoushetken jälkeen pari suuntasi Senaatintorille, josta Pride-kulkue lähti liikkeelle. Kulkueen myötä he palasivat puistoon piknikille.

Konttikirkon vieressä oli lapsille Pomppukirkko. Vapaaehtoiset Kallion ja Vantaankosken seurakunnista tekivät kasvomaalauksia sekä tarjosivat pillimehua ja keksejä.

Kontin sivupöydällä oli kaksi vihkoa, joihin oli mahdollista kirjoittaa terveisiä piispoille. Myöhemmin iltapäivällä Toni Fagerholm piti myös toisen rukoushetken samaa sukupuolta olevan parin kanssa ja puolesta.

Kirkolliskokouksen säädösten ja piispainkokouksen vuonna 2011 antaman pastoraalisen ohjeen mukaan pappien ei ole lupa pitää samaa sukupuolta olevan parin siunausta. Ohje kieltää vihkimiseen ja siunaamiseen kuuluvat kysymykset, lupaukset, sormusrukoukset, puolisoksi julistamisen ja liiton siunauksen. Niitä ei Konttikirkon tapahtumassa ollut.

– Piispainkokouksen antama pastoraalinen ohje ongelmallinen. Sen pohjalta voi pitää toimituksen, joka muistuttaa paljon avioliiton siunausta, tai sielunhoidollisen rukoushetken, Fagerholm sanoo.

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola oli etukäteen tietoinen rukoushetkistä. Hän on iloinen, että ihmiset haluavat rukoilla papin kanssa siunausta tulevaisuudelleen ja rakkaudelleen.

– Seurakunta antoi nyt tärkeän tunneviestin, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat tervetulleita kirkkoon omana itsenään, Askola sanoo.

– Tämä viesti on tärkeämpi kuin kirkkojuridiset kysymykset.

Askola kävi maanantaiaamuna Toni Fagerholmin kanssa piispan pastoraalisen keskustelun. Tällaisen keskustelun tehtävänä on kuulla ja tukea pappeja heidän työssään.

Monet suomalaiset papit olisivat valmiit toimittamaan sateenkaariparien siunauksen, mutta pappien suopeus ei riitä, vaan asialle tarvitaan kirkolliskokouksen hyväksyntä. Kirkolliskokoukseen valitaan edustajat seurakuntaneuvostoista. Syksyllä järjestettävät seurakuntavaalit ovat siis tärkeät tästäkin syystä.

– Kirkolla on tiukka paikka, jos tasa-arvoinen avioliittolaki menee eduskunnassa menee läpi Silloin kirkolliskokous miettii, miten se asiaan suhtautuu ja siitä tulee kirkon virallinen kanta, Fagerholm arvelee.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.