null Pullaa torimessuun

Tuhannen pullan urakka. Virpi Sirkiä-Nordlund (oik.) ja Riitta Kuuteri tietävät, että kirkkokahvit ovat tärkeä osa messua. Kuva: Sirpa Päivinen

Tuhannen pullan urakka. Virpi Sirkiä-Nordlund (oik.) ja Riitta Kuuteri tietävät, että kirkkokahvit ovat tärkeä osa messua. Kuva: Sirpa Päivinen

Pullaa torimessuun

Töölöntorilla helatorstaina pidettävän messun valmisteluihin kuluu runsaasti työtunteja.

Töölön kirkon tiloissa sijaitsevassa keittiössä on aamutuimaan vilskettä. Emäntä Virpi Sirkiä-Nordlund pyörittelee pullia seurakuntaneuvoston pitkäaikaisen jäsenen Riitta Kuuterin kanssa. Tarkoituksena on, että torimessua varten leivotaan tuhat peruspullaa.

Urakka kuulostaa isolta, varsinkin kun käytössä on vain yksi tavallinen sähköuuni. Osa leivonnaisista joudutaankin paistamaan seurakunnan muissa tiloissa. Sirkiä-Nordlund harmittelee, että Temppeliaukion kirkon kellarin mahtavat arinauunit hävitettiin remontin yhteydessä. Ne olisivat olleet nyt tarpeen.

– Tilanteeseen on onneksi luvassa parannusta. Ensi vuodeksi kaavaillaan Töölön kirkon remonttia, jolloin keittiö uusitaan perusteellisesti.

Torimessun kahvitus on nyt kolmatta kertaa vs. ylivahtimestari Riitta Alsin vastuulla. Hänestä sen hoitaminen on sujunut kerta kerralta helpommin.

– Meillä on tukikohtana torin laidalla oleva seurakunnan kerhokeskus, jossa keitämme kahvia kuudella isolla kahvinkeittimellä. Kahvia kuljetetaan termoskannuilla kahteen kahvilatelttaan, jotka avataan yleisölle messun jälkeen.

– Eri tehtävissä on iso määrä vapaaehtoisia. Mukaan on saatu myös tavallista enemmän miehiä, sillä heitä tarvitaan muun muassa kahvilatelttojen pystyttämisessä. 

 

Viidettä kertaa vietettävän torimessun järjestelyistä on vastannut alusta lähtien Töölön seurakunnan pastori Arja Launis. Tänä vuonna tapahtumaa alettiin suunnitella helmikuussa.

– Messun järjestely alkaa aina erilaisten lupien anomisella kaupungilta. Samalla jaamme työntekijöiden kesken vastuualueet sekä tehtävät messun toimittamisessa.

Erityisen vaativana Launis pitää vapaaehtoisten kokoamista, sillä messun aikaansaamiseksi tarvitaan työntekijöiden lisäksi kymmeniä seurakuntalaisia. Vapaaehtoiset toimivat muun muassa tavaroiden roudaajina, messualttarin rakentajina, äänentoiston hoitajina, messuohjelmien jakajina, kolehdin kantajina ja järjestysmiehinä.

– Tapahtuman hienous on juuri siinä, että sitä tehdään yhdessä. Nyt on kuitenkin ollut vaikeampi saada vapaaehtoisia, koska helatorstai osuu tavallista myöhäisempään ajankohtaan kesäkuun alkuun. Tästä huolimatta heitä on koossa taas noin 70.

Töölöntorilla estetään autojen pysäköinti keskiviikon ja torstain aikana, ja messuun osallistuvien toivotaan käyttävän julkisia liikennevälineitä.

– Ensimmäisinä vuosina jännitimme, miten messu ulkona ihmisten keskellä onnistuu. Kaikki on kuitenkin sujunut häiriöittä pieniä kommelluksia lukuun ottamatta. Ympäristön asukkaiden palaute on myös ollut myönteistä, Launis kertoo.

 

Torimessu on tänä vuonna osa seurakuntien Suvivirsi 2011 -tapahtumaa. Peruskuvio on Arja Launiksen mukaan silti pysynyt samana. Kyseessä on perinteinen messu, jossa lauletaan tuttuja virsiä, huipentumana monien rakastama Suvivirsi.

Töölön seurakunta on kierrättänyt pappejaan messun tehtävissä. Tällä kertaa liturgina toimii Soili Maisila ja avustajana Otto Alanen. Saarnan pitää Eeva Tikka. Esirukouksen lukijoina on Töölön seurakuntanuoria, ja seurakuntalaiset Eeva Kuuskoski ja Vesa Virri lukevat päivän tekstit.

Messun virsiä säestää Töölön kirkon kamariorkesteri Tuomas Karjalaisen johdolla. Mukana ovat myös Töölön kirkon kamarikuoro ja NMKY:n sekakuoro johtajanaan Jari Koivistoinen.

Lapsia varten pystytetään torille jälleen oma teltta, jossa he voivat ohjaajien valvonnassa piirrellä ja selailla kirjoja.

Suvivirsi-kampanjan mukaisesti messussa kerätään kolehti Haitin hyväksi, Leoganen kaupunkiin rakennettavalle koululle. Kaupunki sijaitsee alueella, jossa maanjäristys aiheutti vuosi sitten suurimmat tuhot.

Marjo Kytöharju

 

Töölön torimessu helatorstaina 2.6. klo 12.

Jaa tämä artikkeli: