null Pullien leipoja

Kuva: Sirpa Päivinen Reetta Ikolan työpäivä alkaa soutumatkalla.

Kuva: Sirpa Päivinen Reetta Ikolan työpäivä alkaa soutumatkalla.

Pullien leipoja

Reetta Ikola häärii kesätöissä Mustasaaren keittiössä.

6.57 Soudan parinkymmenen metrin matkan Kaskisaaresta Mustasaareen. Joskus aamu alkaa veneen äyskäröinnillä, mutta tänään sää on mitä lempein ja aurinkoisin. Satakielet säestävät matkaani.

7.02 Saaressa kuljen lammashaan kautta. Lammaskolmikko loikoilee aamu-unisena pensaikossa. Kukot ja kanat on tuotu edellisenä päivänä kanien naapureiksi, ja yksi kukoista tervehtii minua pontevalla kiekaisulla.

7.10 Vaihdettuani työvaatteet alan leipoa pullaa. Pullat leivotaan koneella, ja parhaimmillaan yksi taikinaosio kaulitaan parimetriseksi levyksi. Teemme aamun aikana 12 litraa taikinaa, josta saadaan 160 reilun kokoista korvapuustia. Aloittelijana minun on vaikea saada pullista samankokoisia, niistä tahtoo aina tulla liian pieniä tai aivan valtavan kokoisia.

7.30 Työkaverini tulee paikalle etuajassa ja säikäyttää minut tahtomattaan. Kolmas aamuvuorolainen saapuu kahdeksan maissa. Saan apua pullaurakkaan.

9.35 Pullat ovat valmiita, ja niiden tuoksu toivottaa vieraat jo rannassa tervetulleiksi. Siivoan taikinaiset pöydät ja syön aamiaista aurinkoisella terassilla.

9.55 Ryhdyn tiskaamaan. Muut alkavat valmistaa päivän ruokaa.

10.30 Lounaalla tarjotaan pyttipannua, mutta laitamme esille myös edellispäivästä jäänyttä lasagnea. Laitan ruuat uuniin lämpiämään. Kytken päälle ruokasalin kylmä- ja lämpöhaudepöydän, lisään serviettejä ja juomalaseja sekä täytän vesi- ja mehuastiat.

11.20 Vien salaattibuffetin ainekset ruokasaliin. Sitten ehdin hiukan huilata. Piipahdan ulkona nauttimassa lämmöstä ja kesän tuoksuista.

11.45 Merkitsen ylös ruuista mitatut sisälämpötilat.

12.05 Otan näytteet kaikista lämpimistä ruuista sekä salaateista ja laitan ne erikseen pieniin biopusseihin. Näytteitä säilytetään pakastimessa kaksi viikkoa ruokamyrkytysten varalta.

12.15 Syön lounasta puheliaassa seurassa henkilökunnan tiloissa päärakennuksen yläkerrassa.

13.00 Palailen hieman hitaasti työrytmiin. Lounaan jälkeen olisi ihanaa kellahtaa hetkeksi yläkerran sohvalle. Pohdimme keittiössä toiminnanjohtaja Pekka Laine-Mäkisen kanssa salaattibuffetin hintaa. Siirryn taas tiskin puolelle valvomaan palautuspistettä, etteivät likaiset astiat mene vääriin paikkoihin. Lastenleirien aikaan vilske on kova, kun lapset palauttavat astiat lähes lennossa ja rientävät takaisin leikkeihinsä.

14.15 Siivoan salin osittain lounaan jäljiltä. Siivoojat tekevät illalla perusteellisemman siivouksen, kun väki on vähentynyt. Yksi leipomistani jättipullista myydään erityisen isoa korvapuustia halajavalle asiakkaalle!

14.40 Lähden lautalla kohti Taivallahtea ja kotia. Lautan hurina ja tasainen liike rentouttavat ja vähän nukuttavatkin vilkkaan työpäivän jälkeen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.