null Puolueet arvoriihessä

Arvot murenevat? Kirkko peräänkuuluttaa oikeudenmukaisuutta, pyhän kunnioittamista ja totuudellisuutta, kun eduskuntavaalien alla puhutaan poliittisista linjauksista. Kuva: Janne Kuisma

Arvot murenevat? Kirkko peräänkuuluttaa oikeudenmukaisuutta, pyhän kunnioittamista ja totuudellisuutta, kun eduskuntavaalien alla puhutaan poliittisista linjauksista. Kuva: Janne Kuisma

Puolueet arvoriihessä

Kirkko vaatii seuraavaa hallitusta kaventamaan suomalaisten terveys- ja tuloeroja.

Oikeudenmukaisuus, vastuullisuus, totuudellisuus ja pyhän kunnioittaminen. Näin listaa kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo arvoja, joista hänen mukaansa olisi eduskuntavaalien alla syytä keskustella. Tähän avautuu hyvä mahdollisuus Kirkon arvoilta -paneelissa, joka järjestetään ensi tiistaina Tuomiokirkon kryptassa kello 18.

Paneelikeskusteluun tulevat kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat perussuomalaisten Timo Soinia lukuun ottamatta. Hänperustelee poisjääntiään Brysselin kiireillä. Perussuomalaisia edustaa Soinin sijaan varapuheenjohtaja Pentti Oinonen.

Jukka Keskitalon mukaan Kultainen sääntö, Rakkauden kaksoiskäsky ja Kymmenen käskyä sisältävät arvoja, vaikka niin ei aina mielletäkään.

– Ne ovat vaikuttaneet esimerkiksi suomalaisen yhteiskunnan muotoutumiseen, Keskitalo sanoo.

Kirkon vaalimat arvot jaetaan Suomessa vielä laajasti, vaikka yhteinen näkemys arvojen sitovuudesta rapistuu hiljalleen.

– Suomessa on tultu uuteen aikakauteen siinä, että esimerkiksi lapsen oikeus pyhään ei ole enää itsestään selvää. Kirkko joutuu muistuttamaan muun muassa tämän arvon toteutumisesta, Keskitalo toteaa.

 

Arvot vaikuttavat myös kirkkohallituksen täysistunnon laatimassa paperissa, jossa kirkko nostaa esiin yhteiskunnallisia teemoja. Suomalaisten terveys- ja tuloerojen kaventaminen, perheiden ja vanhemmuuden tukeminen sekä köyhimpien maiden ruokaturvan parantaminen tulisi kirkon mukaan kirjata seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Hallitusohjelmatavoitteet ovat nousseet kirkon työntekijöiden kokemuksesta. Esimerkiksi taloudellinen ahdinko on ollut suurin yksittäinen syy hakeutua diakonin vastaanotolle jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Puolet diakonian ja ruokapankkien asiakkaista on yksineläjiä.

– Suomalaisen yhteiskunnan sisään koteloitunut köyhyys on teema, jonka nostamme keskusteluun. Jokaiselle tulee taata riittävä sosiaalinen ja taloudellinen perusturva, Keskitalo sanoo.

Tuloerot ovat kasvaneet Suomessa voimakkaimmin OECD-maista 15 vuoden aikana. Köyhyys näkyy myös vähävaraisten suurempana sairastavuutena. Kirkon mukaan seuraavan hallituksen tulee käyttää esimerkiksi vero- ja sosiaalipoliittisia keinoja tuloerojen vähentämiseksi.

 

Perheiden ahdinko tiedetään kirkon perheneuvonnassa, johon kohdistuu valtava kysyntä. Kirkon mukaan perheitä tulisi tukea jatkossa enemmän parisuhdetta vahvistavalla ja ongelmia ennakoivalla parisuhde- ja perhetyöllä. Tukea tarvitsevat niin työn ja perhe-elämän paineissa kamppailevat pienten lasten vanhemmat kuin syrjäytymisuhan alla olevat nuoret ja yksinäiset vanhukset.

– Moni vanhus on yksin, kun siteet sukupolvien välillä katkeavat. Tämä on huolestuttavaa, kun samalla myös yhteiskunnan järjestämä vanhustenhuolto uhkaa rapautua, Keskitalo sanoo.

Uskonnon asema on toistuvasti vaakalaudalla, kun koulun tuntijakoa ja varhaiskasvatuksen lainsäädäntöä uudistetaan. Kirkon mukaan uskonnonopetuksen kehittämiselle olisi annettava työrauha ja riittävät resurssit.

– Vaikuttaa siltä kuin kansalaisista tahdottaisiin tehdä uskonnollisesti lukutaidottomia. Uskontojen ja kulttuurien tuntemuksen merkitys kasvaa jatkuvasti maailmanpolitiikassa, Keskitalo sanoo.

Puoluejohtajien kanssa keskustelevat Jukka Keskitalon lisäksi Turun piispa Kaarlo Kalliala ja Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala. Illan juontavat Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotuspäällikkö Iiris Kivimäki ja Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki.

Tommi Sarlin

Kirkkohallituksen ja Helsingin seurakuntien järjestämä Kirkon arvoilta -paneeli on Tuomiokirkon kryptassa tiistaina 22.3. kello 18. Keskustelua voi seurata suorana lähetyksenä netissä osoitteessa http://evl.fi/eduskuntavaalit. Tilaisuus radioidaan suorana myös Radio Deissä. Verkkokeskustelua käydään Facebook-ryhmässä nimeltään Arvoilta 22.3. Illan aikana verkkokeskustelijat ovat suomi24.fi-palvelun Kirkko kuulolla -palstalla osoitteessa http://keskustelu.suomi24.fi/debate/6049.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.