null Puolueet starttaavat vaaleihin

Kalliosta vaalikentille. Vihreät tekevät valtakunnallista vaalityötä muun muassa mielipidekirjoituksin. Tärkein vaalityö tehdään paikallisesti. – Keskitymme ehdokkaiden auttamiseen. Tuemme ehdokkaita niin vaalimateriaalilla kuin keskusteluilla ihan vaalisloganien keksimisestä lähtien, Johanna Hautakorpi ja Katri Korolainen kertovat.

Kalliosta vaalikentille. Vihreät tekevät valtakunnallista vaalityötä muun muassa mielipidekirjoituksin. Tärkein vaalityö tehdään paikallisesti. – Keskitymme ehdokkaiden auttamiseen. Tuemme ehdokkaita niin vaalimateriaalilla kuin keskusteluilla ihan vaalisloganien keksimisestä lähtien, Johanna Hautakorpi ja Katri Korolainen kertovat.

Puolueet starttaavat vaaleihin

Vihreät lähtevät vaalikampanjointiin messun kautta.

Teksti Tommi Sarlin
Kuva Esko Jämsä

Vaikka vihreillä on tulevissa seurakuntavaaleissa Helsingissä vain yksi yhteinen lista, vihertäviä ehdokkaita löytyy myös muilta listoilta. Kirkollisten Armon vihreiden puheenjohtajan Katri Korolaisen mukaan ehdokkaita on valtakunnallisesti satakunta, joista noin puolet pääkaupunkiseudulla.

Vihreät lähtevät vaalikamppailuun tiistaina 14.10. Kallion kirkossa minimessulla, jonka toimittaa pastori Laura Mäntylä. Musiikista vastaa Jaakko Löytty.

Messun jälkeen kansanedustaja Jani Toivola kertoo, miksi hän liittyi takaisin kirkkoon. Kallion seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Johanna Hautakorpi valaisee, miten vihreänä voi toimia kirkkohallinnossa. Eve Rämö jakaa vinkkejä seurakuntavaalikampanjointiin. Tilaisuus on avoinna kaikille.

– Vihreillä on vaaleissa suurempi koneisto kuin koskaan aiemmin. Puolue kirjasi seurakuntavaalit jo toimintasuunnitelmaansa ja määritteli koordinoinnin Armon vihreille, Katri Korolainen kertoo.

Demarit ovat vaaleissa mukana kymmenellä omalla listalla ja yhteislistoilla. He lähtevät yhdessä sitoutumattomien ehdokkaidensa kanssa vaaleihin paikallisten aktiivien voimin. Piirijärjestö tukee heitä esimerkiksi viestinnässä.

– Vaalityössä korostuu ihmisten kohtaaminen. Innostusta on ollut sosiaalisen median käyttöön ja jopa katukampanjointiin, järjestösihteeri Markku Valtanen kertoo.

Kyselykierros demariluottamushenkilöiden keskuudessa osoittaa, että he pitävät vaikuttamismahdollisuuksiaan hyvinä.

– Olen vahvistanut aloitteillani diakoniatyössä erityisesti perhetyötä, Arja Ylänkö Malmin seurakunnasta sanoo.

Demareille seurakuntavaalit merkitsevät tärkeää kirkollisen demokratian foorumia. Ehdokkaiden erot syntyvät pikemminkin kirkkoon liittyvien näkemysten kuin puolueen jäsenyyden perusteella.

– Olemme vaaleissa aidosti seurakunnallisella ja hengellisellä asialla, Markku Valtanen tiivistää.

Kokoomustaustaisia vaalilistoja on Helsingissä neljä. Kokoomushenkiset ovat perustaneet listoja, joilla on myös poliittisesti sitoutumattomia ehdokkaita.

– Kukin valitsijayhdistys päättää, millaisilla panoksilla se lähtee vaaleihin. Kysymys on ihmisten halusta vaikuttaa oman seurakunnan asioihin, Sami Ojala puolueen kirkollisvaltuuskunnasta sanoo.

Kokoomushenkiset ovat Sami Ojalan mukaan mielellään käytettävissä seurakunnan luottamustehtäviin. Kokoomus on laatinut yleisluontoisen seurakuntavaaliohjelman ehdokkaiden kampanjoinnin tueksi. Tarjolla on myös taustamateriaalia lehtimainontaa varten.

– Jokainen ehdokas tekee omaa vaalityötään parhaaksi katsomallaan tavalla. Kirkollisvaltuuskunta kannustaa kokoomuslaisia aktivoitumaan vaaleissa, Ojala kertoo.

Perussuomalaiset ovat mukana yhdellä listalla Roihuvuoren seurakunnassa Tuula Salon ja Mikko Naakan voimin. Puolueesta kysyttiin kesällä kiinnostusta ehdolle asettumiseen. Muuten puolue ei ole osallistunut vaaleihin. Salo ja Naakka jalkautuvat seurakunnan vaalitapahtumiin 25.10. Roihuvuoressa ja Laajasalossa.

– Kirkon tulisi ohjata avustuksiaan kaikkein heikoimmassa asemassa oleville niin Suomessa kuin ulkomailla. Tarvitsijoita on myös oman seurakuntanne alueella, Mikko Naakka sanoo.

Poliittisesti sitoutumaton Tulkaa kaikki -liike on vaaleissa kymmenellä listalla. Ehdokaslistoilla on sekä sitoutumattomia että eri puolueissa toimivia.

– Myös muilla listoilla on uudistusmielisiä ehdokkaita, joita liikkeen ohjelma yhdistää, kertoo Leena Niinivaara Kallion seurakunnasta.

Liike puolustaa muun muassa tasavertaisuutta kirkossa. Ehdokkaat tekevät vaalityötä itsenäisesti.

– Liikkeen ohjelman allekirjoittaneet saavat tukea toimintaryhmältä ja alueyhdyshenkilöiltä. He voivat mainostaa ehdokkuuttaan liikkeen nettisivuilla ja Facebook-ryhmässä. Vaalityö lähtee lentoon, kunhan numerot, valokuvat ja seurakuntien esitteet ovat käytössä.

Seurakuntavaalit järjestetään 9.11. Ennakkoäänestys 27.–31.10.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.