Puolueettomuus koetuksella

Puolueettomuus koetuksella

Kirkko ja kaupunki julkaisi artikkelin (28.5.), jossa käsiteltiin Kirkon Ulkomaanavun (KUA) EAPPI-ohjelman taustoja ja liittymistä Israelin vastaiseen toimintaan. KUA julkaisi samana päivänä netissä vastineen, jossa se sanoutui irti esitetyistä syytöksistä.

On hämmentävää, että KUA ei kommentoi vastineessaan artikkelissa esitettyä väitettä, jonka mukaan EAPPI kehottaa toimimaan Kairos Palestiina -julistuksen pohjalta. Mikäli tämä pitää paikkansa, EAPPI kytkeytyy Israelin vastaiseen boikottirintamaan läheisemmin kuin mitä KUA on virallisesti antanut ymmärtää. Kairos-julistus vaatii käynnistämään järjestelmällisen boikotin Israelia vastaan.

Vastineessaan KUA ilmoittaa tuomitsevansa kaiken väkivallan. EAPPI-ohjelman tarkoitus on kuitenkin raportoida vain ”Israelin miehitykseen liittyvistä ihmisoikeusloukkauksista”. Tämä on EAPPI-ohjelman humanitaarinen kaksoisstandardi, jonka perusteella vain Israelin toiminta on raportoinnin ja kritiikin kohteena, mutta palestiinalaishallinnon väkivallasta vaietaan.

KUA:n johtaja Antti Pentikäinen ei ainoastaan vaikene, vaan väittää haastattelussa, että ”Palestiinan itsehallinto suojelee kristittyjä”. Lausunto on harhaanjohtava. Tutkimukset osoittavat, että palestiinalaishallinto on epäonnistunut kristittyjen suojelemisessa islamilaiselta fanatismilta, mikä on keskeinen syy kristittyjen muuttoon pois palestiinalaisalueilta (Tsimhoni, 2001).

Vastineessaan KUA ei sanoudu irti yhteistyöverkoista, jotka tähtäävät Israelin poliittiseen, kulttuuriseen ja taloudelliseen eristämiseen ja joiden toiminnassa on räikeän antisemitistisiä asenteita. Mielestäni on kyseenalaista, voidaanko EAPPI-ohjelman kaltaista toimintaa enää rahoittaa kirkon varoin.

Risto Auvinen
pastori

 

Jaa tämä artikkeli: