Katseiden kohteena. Kirjailija Saara Turusen mukaan kapitalismi luo haaveita ja haluja, jotka vetoavat ihmisen alhaisimpiin puoliin. Kuva Conejillos de Indias -teatteriryhmän Puputyttö-esityksestä.
Puputyttö palaa Suomeen
Teatteriesitys kuvaa nuoren naisen ristiriitaa kulutusyhteiskunnan lupausten ja paineiden alla.
On kulunut jo kuusi vuotta siitä, kun näytelmäkirjailija ja ohjaaja Saara Turunen kirjoitti Puputyttö-näytelmänsä.
Se toi suomalaiseen teatteriin aivan uudenlaisen äänen. Näytelmä avasi puheenvuoron naisen roolista kulutuskeskeisessä maailmassa kenties paremmin kuin Turunen osasi itse edes aavistaa.
Kirjoittaessaan näytelmänsä Turunen oli vielä teatteriopiskelija. Nyt, 32-vuotiaana, hän on yksi Suomen kaikkein aikojen käännetyimpiä näytelmäkirjailijoita. Puputyttö on käännetty kahdelletoista kielelle ja esitetty kuudessa maassa.
”Puputyttö on puhutellut eri maissa eri tavalla. Suomessa se on otettu vastaan enemmän provokaationa. Itäisen Euroopan maissa on minulle taas tultu sanomaan, että niin, tuollaistahan se naisten elämä on, miehen miellyttämistä. Niin monessa maassa nainen ostaa itselleen turvaa ja paremman yhteiskunnallisen aseman omalla ulkonäöllään”, Turunen sanoo.
Nykyaikaiselle näytelmälle tyypillisesti Puputyttö ei moralisoi vaan pikemminkin näyttää, miltä kapitalistinen nykymaailma tuntuu.
Perinteisen kasvutarinan ja identiteettipohdinnan sijaan Puputyttö tarjoaa tykityksen, jossa kerrotaan millaista on kasvaa naiseksi pornon, väkivallan ja viihteen kyllästämässä maailmassa. Millaista on elää maailmassa, jossa naisesta on tullut seksiobjekti? Millaista on elää maailmassa, jossa nainen on valmis muuttumaan ihan miksi tahansa selviytyäkseen?
Välillä päähenkilö haluaa olla miesten fantasioiden kohde. Seuraavassa hetkessä hän tarttuu aseeseen ja lahtaa kaikki ihmiset ympäriltään. Turunen sekoittaa fantasiamaailmaa ja realismia.
Niiden kohtaamisen kautta näytelmä tuo kirkkaasti esiin ei vain naiseen, vaan kaikkiin ihmisiin nykypäivänä kohdistuvat ristiriitaiset paineet.
Vasta Puputytön ensimmäisten Suomen ensi-iltojen jälkeen on alettu puhua neljännen aallon feminismistä, jossa naiset ovat pyrkineet ottamaan perinteiseen naisen rooliin kuuluvat asiat ja termit haltuun. Esimerkiksi eri puolilla maailmaa järjestetyt lutkamarssit toitottavat koko maailmalle, että vaikka nainen pukeutuu provosoivasti, hän ei menetä ihmisyyttään ja muutu esineeksi, jolle saa tehdä mitä vain.
Tänään torstaina Puputyttö palaa ainakin hetkellisesti kotiin Suomeen, kun meksikolaisen Conejillos de Indias -teatteriryhmän tulkinta nähdään Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa.
”Nyt Espoossa vierailevan teatteriryhmän esiintyjät ovat puhuneet kanssani siitä, miten tavanomaista Latinalaisessa Amerikassa on, että nainen pyrkii ylenemään miehen avulla. Siellä myös naisten kauneusleikkaukset yleistyvät koko ajan.”
Puputyttö palaa Suomeen, jossa tutkimustulostenkin mukaan työnhaussa hyvännäköiset rekrytoidaan helpommin kuin vaatimattomammat ja naiskansanedustaja voi sanoa, että työnhaussa kannattaa suosia nuoria miehiä nuorten naisten sijaan.
Puputytön ongelmat taitavat olla akuutimpia kuin koskaan.
La Chica Conejita - Puputyttö. Esitykset Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 5.3. ja 6.3. klo 19 sekä 8.3. klo 15.
Jaa tämä artikkeli: