Putin-neuvolasta päivää
Väärin leikitty? Neuvolatietojen mukaan kuusivuotias tyttö hoivaa mieluiten nukkeja. Kuva: Paffy69 / Thinkstockphotos

Väärin leikitty? Neuvolatietojen mukaan kuusivuotias tyttö hoivaa mieluiten nukkeja. Kuva: Paffy69 / Thinkstockphotos

Putin-neuvolasta päivää

”Tyttöjen ja poikien mielileikit ovat erilaisia. Tytöt viihtyvät kotileikeissä ja pukeutuvat vanhoihin vaatteisiin. Nuket ovat rakkaita ja äidin rooli on leikissä mieluisin. Poikien leikit ovat vauhdikkaampia.”

Näin valistetaan 6–7-vuotiaita käsittelevässä vihkosessa, jonka terveydenhoitaja antoi neuvolasta. Tämäkö on valtakunnan virallinen totuus?

Kun kirjoitin yllä olevan lainauksen Facebook-sivuilleni, kommentteja sateli: ”Joo ja pojista on hyvä kitkeä turha hempeily. Putin-neuvolasta päivää”, ”Uskomatonta”, ”Luulin, että se oli löytö 50-luvulta.”

Niin, 50-luvulla sivistyneistön tyttöjä valmennettiin hyvän vaimon ja äidin rooleihin. Mutta Mannerheimin Lastensuojeluliiton julkaisemaa vihkosta jaetaan nyt perheisiin, joiden kuusivuotiaista suurin osa syntyi naispresidentin johtamaan Suomeen.

Tänä vuonna Euroviisut voitti Conchita Wurst, upeaksi naiseksi laittautunut partasuu. Kolmevuotiaanikin tietää, että poika saa pitää mekkoa, jos tahtoo, koska ”kaikilla on oma maku”.

Sukupuolitietoisesti kasvatettujen lasten lempileikeistä, -väreistä ja -harrastuksista ei voi suoraan päätellä, ovatko he poikia vai tyttöjä. Lasten annetaan kasvaa omanlaisikseen persooniksi. Tyttö voi valita sinisen takin, lyhyen tukan ja merirosvosynttärit. Tai hän voi olla vuoropäivinä pinkki röyhelöprinsessa ja voimatyttö Peppi Pitkätossu eriparisukissaan.

Neuvolan vihkosessa kerrotaan poikien nikkaroivan mielellään oikeilla työkaluilla ja purkavan radioita. Pelaakohan aika moni kuitenkin Angry Birdsia kilpaa siskon kanssa? Ellei isosisko sitten opeta temppuilemaan scootilla.

Suomen perustuslakiin on muuten kirjattu: ”Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.” Kuuluisivatko lempileikit niihin?

Pihla Tiihonen

Lisää tyttöjen ja poikien jutuista: www.tasa-arvoinenvarhaiskasvatus.fi

Jaa tämä artikkeli: