null Putkiremontti vaatii tarkkaa suunnittelua

Remontti on talon B-portaassa viimeistelyvaiheessa.

Remontti on talon B-portaassa viimeistelyvaiheessa.

Putkiremontti vaatii tarkkaa suunnittelua

Putkiremontti tuntuu tunkeutumiselta yksityisyyteen ja kukkaroon. Liioilta tuskilta välttyy hyvällä suunnittelulla.

Kun Mikko Maljanen liki viisi vuotta sitten osti 38 neliön asunnon Porvoonkadulta, hän tiesi tulevasta putkiremontista. Hinta oli sopiva ja sijainti hyvä, eikä hän kauhistellut edessä olevaa. Vuonna 1931 valmistuneen talon putkisto oli uusittu 1968. Talossa oli ollut useita putkivuotoja ennen kuin yhtiökokouksessa päätettiin perusteellisesta remontista. 

Seitsemänkerroksisen rakennuksen kahdessa portaassa on 77 asuntoa, joista yli kolmannes on ostettu sijoitusasunnoiksi ja vuokrattu. Taloyhtiön hallituksen jäsenistä vain yksi osakas asuu talossa.

Hallituksen varajäsen, mittamies ja sähköasentaja Pia Nikula on seurannut remonttia alusta lähtien. Opintoja työn ohessa jatkava Nikula hallitsee rakennuspiirustukset, ja hän on ollut remontissa asiantuntija-apuna muillekin kuin miesystävälleen Mikko Maljaselle.

– Putkiremontin hankesuunnitelma valmistui syyskuussa 2006, lokakuussa hallitus hyväksyi luonnossuunnitelmat ja kilpailuttamiseen päästiin seuraavan vuoden maaliskuussa. Suunnittelukokouksia oli kuusi. Pääurakoitsijan valinta onnistui, ja hanke pysyi aikataulussa, Nikula kertoo.

Asukkaat evakossa

Korjaustyö alkoi vuosi sitten asbestinpurkutöillä talon kellarissa. Työ on edistynyt linjoittain, joita talossa on yhdeksän. Urakkaan kuuluu kylpyhuoneiden täysremontti. Remontin on tarkoitus valmistua 21. helmikuuta.

Työn kestäessä vain pari ihmistä asui talossa. Mikko Maljanen lähti evakkoon maaliskuun lopussa. Hänen asuntonsa osalta työt oli tehty juhannukseen mennessä, mutta hän palasi kotiin vasta elokuussa, kun ulkopuolisella teetetty keittiöremonttikin oli valmis.

Evakkoon äitinsä luo mies vei pölylle arat elektroniikkalaitteet. Huonekalut hän suojasi muoveilla.

– Ei remontissa oikein muuta hermoille käyvää ollut kuin aloitustarkastus. Oli vastenmielistä, kun 15 äijää ilmestyi kotiin pohtimaan, mitä pitäisi tehdä ja miten. Roskat olisi myös voinut siivota nopeammin, ovathan asukkaat urakoitsijalle maksavia asiakkaita, Maljanen sanoo.  

Pia Nikula näkee urakoitsijan tehneen hyvää työtä, mutta tiedottamista olisi ollut varaa parantaa. Hänestä tällainen hanke vaatii tietotaitoa taloyhtiön hallitukseltakin. 

– Hallituksen pitäisi saada ennalta koulutusta. Olisi myös hyvä, jos rakennusvalvojan ohella toinen valvoja tarkastaisi, ettei laskuteta olemattomista lisätöistä, Nikula sanoo väittämättä, että niin olisi tehty tässä remontissa. Nikulan lisäksi hallituksessa oli vain yksi, jolla oli teknistä osaamista.

Maljaselle putkiremontin lasku on noin 24 000 euroa. Tosin lopullista laskua, jossa lisätyöt on huomioitu, ei ole vielä tullut. Hän aikoo ottaa pankista lainan ja maksaa osuutensa kerralla pois. Näin ei tarvitse muistaa remonttia kohonneen vastikkeen muodossa.

Putkiremontin maksamiseen voi ottaa lainaa


Suomen Isännöintiliiton tutkimuksen mukaan liki 2 000 taloyhtiössä alkaisi putkiremontti tänä vuonna. Taantuman uskotaan alentavan urakkahintoja. Putkiremontin hinta on 150–620 euroa neliöltä, laajuudesta riippuen. Eniten putkistoja uusitaan 1950–1970-luvuilla rakennetuissa kiinteistöissä.

Kun 60 neliön kokoisen kaksion putkiremontti 500 euron neliöhinnalla on 30 000 euroa, kannattaako remontti maksaa taloyhtiön pitkäaikaislainana ja korotettuina yhtiövastikkeina vai kerralla omana lainana? Vastaajana on Nordean viestintä.

– Tällä hetkellä henkilökohtainen laina on edullisempi kuin taloyhtiön laina. Korot voi vähentää verotuksessa. Henkilökohtaisen lainan etuna on joustavuus, mahdollisuus sopia muutoksista laina-aikana. Lainaan voi liittää lisäominaisuutena lyhennysjouston, jolloin asiakas voi muuttaa lyhennyksen määrää elämäntilanteen mukaan. Korot on kuitenkin aina maksettava.

Riittääkö omistusasunto lainan takuuksi?

Asunnon vakuusarvo Nordeassa on maksimissaan 75 prosenttia. Jos asunto on 100 000 euron arvoinen, sen vakuusarvo meille on yleensä 75 000 euroa. 

Voiko eläkeläinen maksaa vain lainan korot ja jättää lopun lainan perillisten maksettavaksi?   

Yhtenä vaihtoehtona on 10 vuoden asuntojoustopaketti, johon kuuluu laina sekä tili. Lainasta asiakas maksaa pelkät korot kuukausittain. Tiliä voi käyttää vapaasti, ja sinne voi ohjata esimerkiksi eläkkeen. 10 vuoden kuluttua tilanne tarkistetaan, jolloin laina voidaan maksaa pois tai sopia laina-ajan jatkosta. Laina maksetaan pois viimeistään, kun asunto myydään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.