Puutarhaan
Eteenpäin. Muutokset tulevat hiipimällä. Kuva: Katri Saarela/Instagram: Kutriart

Eteenpäin. Muutokset tulevat hiipimällä. Kuva: Katri Saarela/Instagram: Kutriart

Puutarhaan

Ihminen muuttuu, ja sen mukana hänen maailmansa.

Kysymys on tehtävästä. Erämaasta pitäisi raivata puutarha. Adventin kolmas sunnuntai käyttää toista ilmaisua: Tehkää tie erämaahan. Miksi tie? Siksi että Valtakunta voisi tulla.

Tehtävä on niin iso, että sitä ei saa aikaan tuossa tuokiossa. Muutokset tulevat, mutta hiipimällä. Hitaan kehityksen tietä. Kulttuurievoluutio etenee hiljaa. Usein sitä ei näe.

Adventtina 2014 tapahtui kuitenkin Suomessa vähän isompi nytkäys. Sukupuolineutraali avioliittolaki hyväksyttiin eduskunnassa. Puoli Suomea iloitsi ja riemuitsi. Vähän alle puoli Suomea suri ja murehti.

Eurooppalaisessa kulttuurissa on parin vuosituhannen aikana tapahtunut vastaavankaltaisia isoja nytkähdyksiä ihmisoikeuksien saralla. Erämaasta on sinnikkäästi rakennettu puutarhaa, vaikka muutos on aina pelottanut osaa aikalaisista. Lasten oikeudet. Naisen aseman parantaminen. Orjuuden lopettaminen. Yhtäläinen äänioikeus. Kaikille kuuluva terveydenhoito ja peruskoulu – vain muutamia mainitakseni.

Aikanaan kustakin niistä on kohistu ja niitä on vastustettu. Mutta seuraavat sukupolvet ovat poikkeuksetta pitäneet muutoksia oikeina. Niin tulee käymään tässäkin. Tosiasiassa ihmiskunta on koko ajan mennyt eteenpäin, vaeltanut erämaasta kohti puutarhaa.

Tämä on adventin teemaa, tien tekemistä kuninkaalle. Hän tulee ja hänen valtakuntansa juuri niin kuin Isä meidän -rukouksessa pyydämme: Tulkoon sinun valtakuntasi.

Olli Valtonen

3. adventtisunnuntai

Tehkää tie kuninkaalle
Väri: Violetti tai sininen
Valo: Kaksi kynttilää
Tekstit: Ps. 85: 9–14; 5.Ms. 18: 15–19; Room. 16: 25–27; Joh.1: 19–27 tai Joh 3: 26–30.

Jaa tämä artikkeli: