null Pyhä huolettomuus

Pyhä huolettomuus

Monella suomalaisella on sellainen käsitys, että uskominen on elämälle vierasta ponnistelua ja sellaista yritystä, jossa täytyy koko ajan tietää tarkasti, mitä pitää uskoa ja miten elää elämänsä. Muuten käy huonosti.

Tätä käsitystä ovat menneen talven aikana ruokkineet julkisuudessa tapahtunut vääntö seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, oikeudenkäynnit naispappien työsyrjinnästä ja lehdissä esitetyt syytökset siitä, kuinka väärässä jotkut voivatkaan teologiassaan olla.

 

Ei ihme, jos joku kiistoja seurannut on jo saanut menosta tarpeekseen. Kuinka tuollaisesta riitelevästä porukasta voi löytyä yhteyttä, läheisyyttä ja toivoa, joiden varassa jaksaa arkista elämäänsä?

Minne on kadonnut pyhä huolettomuus? Minne se luottamus, joka sai Englannissa 1300-luvulla eläneen mystikon äiti Juliana Norwichlaisen lohduttamaan aikalaisiaan: ”Kaikki kääntyy hyväksi, kaikki kääntyy hyväksi ja kaikenlaiset asian kääntyvät hyväksi.”

 

Onko näin huoleton ihminen haihattelija ja harhaan kulkeva? Eikö hän välitä asioista, joiden kohdalla täytyy erottaa oikea ja väärä, hyvä ja paha?

Tietämisellä on aika ja paikka, mutta usko ei lepää tiedon varassa.

Ääni lähes 700 vuoden takaa muistuttaa meitä siitä, että Jumala on hyvä, ihmistä rakastava ja hänelle hyvää tahtova. Hän haluaa olla enemmän rakkauden kohde kuin ankara tuomari. Äiti Julianan kaiken hyväksi kääntävä Jumala tuhlaa armoaan ja jakaa uutta luovaa henkeään kitsastelematta, katsomatta ovatko opilliset aitaukset millilleen suorassa.

Ehkä juuri nyt on sopiva aika kuunnella näitä kristikunnan sydänääniä. Ne voidaan unohtaa vuosisadoiksi, mutta ne ilmaantuvat jälleen jostain, kun ihmisen ikävä pehmittää hänet kuuntelemaan.

 

Mitä jos mekin panisimme nyt hetkeksi pois kaikki kiistakysymykset ja loukkaantumiset? Ympärillämme leviää kaikkein kukkein kesä, joka kertoo miten tuhlailevan antelias luonto on. Kirkoissa toistetaan joka sunnuntai hyvää uutista: Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut… Äiti Julianan ääni vakuuttaa: Kaikki kääntyy hyväksi.

Vaikka emme tietäisi yhtään askelta eteenpäin, voimme levätä pyhässä huolettomuudessa. Meidän Jumalamme tahtoo meille hyvää.

Marja Kuparinen
Toimituspäällikkö 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.