Pyhä-kilpailun työt Lasipalatsissa
Pyhä kuuluu kaikille -taidekilpailu nosti esiin opiskelijoiden ajatuksia pyhästä.
Pääkaupunkiseudun opiskelijoille suunnatun Pyhä kuuluu kaikille -taidekilpailun voittajat palkittiin viime torstaina Lasipalatsissa. Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymien oppilaitostyön järjestämän kilpailun tavoitteena oli tarjota nuorille aikuisille konkreettinen tapa pohtia pyhää ja sen puuttumista.
Taidekilpailun kaikissa kolmessa sarjassa jaettiin ensimmäisenä palkintona 700 euroa ja toisena palkintona 200 euroa.
Kuvallisen ilmaisun sarjan voitti espoolaisen ammattiopisto Omnian opiskelija Juho Kytömäki teoksellaan Last super/Viimeinen superi. Sanataidesarjassa ensimmäisen palkinnon sai Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan opiskelija Elina Antikainen runosarjalla Mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä muistat. Multimedia- ja kollaasisarjan voitti Helsingin yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Joonas Suomalainen teoksellaan Traces du sacré.
Opiskelijoista koostuneen esiraadin myöntämän 200 euron palkinnon voitti ammattikorkeakoulu Metropoliassa muotoilua opiskeleva Reetta Ahola kollaasillaan Pulppuavaa. Salaisuuksia.
Yleisöllä on mahdollisuus tutustua kilpailun parhaisiin töihin Lasipalatsin näyttelytilassa sunnuntaihin 6.5. saakka.
Kuvataidesarjan voittaja Juho Kytömäki pitää kilpailun teemaa tavallista vaikeampana, mutta innostavana.
– Pyhä merkitsee jokaiselle jotain tärkeää ja luovuttamatonta, mutta sitä on hankala kuvata, hän arvioi.
Tänä keväänä viherrakentamisen artesaaniksi valmistuva 26-vuotias Kytömäki on harrastanut taiteen tekemistä koko ikänsä. Opiskelu Kuvataideakatemiassa on yksi hänen tulevaisuudenhaaveistaan.
– Tuntuu mahtavalta tulla ensimmäistä kertaa palkituksi omasta taiteestani, hän sanoo.
Kilpailun aihe ja ajankohta osuivat Kytömäen mukaan sopivasti yhteen koulutehtävän kanssa, jossa piti varioida tunnettua taideteosta. Hänen versionsa Leonardo da Vincin Viimeisestä ehtoollisesta sopi myös kilpailutyöksi.
Arvostelulautakunta luonnehti Kytömäen teosta rehelliseksi, haastavaksi ja ristiriitaisuudessaan kiinnostavaksi.
– Työ syntyi lennokkaasti ja miettimättä. Teoksen viestin haluan jättää katsojan pohdittavaksi, taiteilija kertoo.
Kilpailuun osallistui kaikkiaan 38 työtä. Arvostelulautakunnan jäsenenä toiminut Metropolian kulttuurin ja luovien alojen johtaja Tuire Ranta-Meyer on ilahtunut opiskelijoiden tavasta kuvata haastavaa teemaa.
– On rohkea teko kuvata aihetta, joka paljastaa ihmisestä paljon, hän sanoo.
Ranta-Meyerin mukaan kilpailutyöt lähestyivät pyhän teemaa avoimesti ja hyvin monenlaisista näkökulmista.
– Pyhyyttä oli löydetty niin luonnosta kuin erilaisista elämänkokemuksista ja ihmissuhteista. Myös koskemattomuus ja yksityisyys koettiin pyhäksi, hän kertoo.
Arvostelulautakuntaan kuuluivat Ranta-Meyerin lisäksi professori Pia Lindman Kuvataideakatemiasta, taideaineiden lehtori Anne Raasakka Vantaan ammattiopisto Variasta, professori Vesa Kanniainen Helsingin yliopistosta sekä kirjailija-pastori Jaakko Heinimäki.
Kilpailu oli taideyliopistojen oppilaitospappi Henri Järvisen mukaan luonteva tapa tehdä yhteistyötä seurakuntayhtymien oppilaitostyössä, sillä taiteen harrastaminen yhdistää yli oppilaitosrajojen.
– Tässä onnistuttiin hyvin. Kilpailutöitä tuli kaikilta opintoasteilta ja kaikista kolmesta kaupungista, hän kertoo.
Järvisen mukaan taide on hyvä keino pyhän kuvaamiseen. Sekä taide että uskonto pyrkivät kuvaamaan asioita, joita on muuten vaikea konkretisoida.
– Pyhä ei ole helppo käsite uskonnon tai taiteen ammattilaiselle. Opiskelijat olivat löytäneet luovia ja rikkaita näkökulmia aiheeseen, Järvinen arvioi.
Teksti Anu Heikkinen
Kuva Sirpa Päivinen
Jaa tämä artikkeli: