null Pyhä kirkollisvero on tabu

Pyhä kirkollisvero on tabu

Taloudellinen taantuma on huonontanut seurakuntien toimintaedellytyksiä. Jäsenmäärän vähentyessä kirkollisverotuotot pienentyvät jatkuvasti.

Useissa seurakunnissa varmasti mietitään keinoja säästää menoista, ja edellisvuosien säästöjä ja testamenttivaroja on käytetty ahkerasti. Joissakin Helsingin seurakunnissa tällaiset pelivarat alkavat käsittääkseni olla lopussa.

Olen silloin tällöin tunnustellut mahdollisuutta nostaa varovaisesti kirkollisveroprosenttia. Jotkut ovat suhtautuneet asiaan myönteisesti, mutta useiden vastaus on ollut hyssyttelevän tyrmäävä. Kirkollisveron korotus – sehän ajaisi viimeisetkin jäsenet kirkosta!

Helsingissä on yksi Suomen alhaisimmista veroprosenteista, nimittäin yksi prosentti. Paikallisseurakuntien kehysbudjetti Helsingissä on vuonna 2010 yhteensä 38,1 miljoonaa euroa. Jos veroprosenttia nostettaisiin edes 0,05 prosenttiyksikköä, merkitsisi se pelkästään paikallisseurakunnille yhteensä kahden miljoonan euron lisätuloja.

En itse usko tällaisen korotuksen vaikuttavan niin kuolettavasti kuin monet pelkäävät. Useat korotuksen johdosta eroavat eroaisivat todennäköisesti muutenkin. Sen sijaan ne, joilla on edes jokin side seurakuntaansa, tuskin lähtevät.

Vertailun vuoksi: Suomessa on useita seurakuntia, joissa kirkollisvero on lähes kaksi prosenttia, jopa ylikin.

Mitä 0,05 prosentin korotus merkitsisi esimerkiksi 2 000 euroa kuukaudessa ansaitsevalle? On helppo laskea, että se on 12 euroa vuodessa, siis euro kuukaudessa. Ei todellakaan mikään järkyttävä korotus!

Jussi Junni
seurakuntapastori, Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.