null Pyhä pääsee esiin

Katja Kangas koordinoi Pyhä kuuluu kaikille- taidekilpailua, jonka parhaimmisto kootaan Lasipalatsiin näyttelyyn 27.4. - 6.5. Kuva: Jukka Granström

Katja Kangas koordinoi Pyhä kuuluu kaikille- taidekilpailua, jonka parhaimmisto kootaan Lasipalatsiin näyttelyyn 27.4. - 6.5. Kuva: Jukka Granström

Pyhä pääsee esiin

Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien oppilaitostyö järjesti vuodenvaihteessa opiskelijoille taidekilpailun. Nuoria aikuisia haluttiin innostaa miettimään, onko mikään pyhää, voiko pyhän nähdä, miltä pyhä tuntuu ja voiko paha olla pyhää.

Kilpailussa oli kolme sarjaa; kuvataide, sanataide ja multimedia/kollasi. Lautakunta palkitsi jokaisesta kolmesta sarjasta kaksi parasta työtä. Lisäksi opiskelijoista koostunut esiraati palkitsi kaikista kilpailuun osallistuneista töistä mielestään parhaan.

Kilpailutyöryhmän jäsen, oppilaitoskanttori Katja Kangas Espoosta on iloinen projektista.

”Kolmen seurakuntayhtymän yhteisessä ponnistuksessa on opittu paljon, kilpailu on saanut myönteistä julkisuutta ja se on kiinnostanut opiskelijoita. Töitä tuli kaikkiin sarjoihin, kaikista alueen kaupungeista ja kaikilta opintoasteilta kaikkiaan kolmekymmentäkahdeksan.”

Pinnan alla porisee

Kilpailun tavoitteena oli haastaa nuoret aikuiset pohtimaan omaa suhdettaan pyhään. Kangas sanoo, että se toteutui paremmin kuin kilpailutöiden määrästä voi päätellä.

”Pinnan alla on tapahtunut paljon. Monet opiskelijat ovat kertoneet miettineensä pyhää, vaikka oma rohkeus tai aika ei riittänyt kilpailutyön lähettämiseen.”

Pyhä on aiheena haastava ja abstrakti.

”Osalle nuorista se voi olla liian hankala. Vaikka kilpailussa ei haluttu rajata pyhän käsitettä vain hengelliseksi, löytyy kirkon kielestä hyviä metaforia aiheen käsittelyyn. Maallistuneessa yhteiskunnassa uskonnollinen kieli voi olla vierasta”, Kangas pohtii.

Rouheimmat nousivat näkyviin

Katja Kangas pitää kilpailun satoa yleisilmeeltään konservatiivisena.

”Nuoret näyttävät kokevan pyhän hyvin harmonisena, yleismaailmallisena aiheena. Luonto, rauha ja rakkaus nousivat pinnalle. Töissä käsiteltiin yllättävän vähän teeman ristiriitoja.”

Hän pitää hienona asiana, että lautakunta palkitsi töitä, jotka eivät olleet itsestään selvästi kauniita. ”Multimediasarjan voittajatyö, Joonas Suomalaisen Traces du sacré kertoo pyhän varjopuolesta; hengellisestä väkivallasta ja lahkon ahdistavuudesta. Se on taitava, koskettava ja hätkähdyttävä teos.”

Arvostelulautakunta puolestaan luonnehti kuvataidesarjan voittanutta Juho Kytömäen työtä tehokkaaksi kuvaukseksi pyhän ja pyyteettömyyden sekä itsekkyyden ja pyyteellisyyden vastakkainasettelusta.

Taiteen tehtävä on herättää tunteita

Opiskelija Juho Kytömäki voitti Pyhä-kilpailun kuvataidesarjan työllään Last super / viimeinen superi.

Mikkelissä syntynyt, suurimman osan elämästään Espoossa asunut nuori mies on monipuolinen käsillä tekijä.

”Olen piirtänyt ja rakennellut niin kauan kuin muistan. Taiteilijan ammatti olisi hieno juttu, ja olenkin pyrkinyt moneen taidealan oppilaitokseen”, 26-vuotias opiskelija kertoo.

Tänä keväänä Kytömäki valmistuu Omniasta viherrakentamisen artesaaniksi. ”Kasvit ovat myös kiinnostavia, ja maisemasuunnittelussa pääsen käyttämään luovuuttani. Kohta alkaa työharjoittelu Kasvitieteellisessä puutarhassa, sekin on tosi innostavaa”.

Pyhä-taidekilpailusta kuullessaan Kytömäellä oli koulussa juuri alkamassa tehtävä, jossa piti muokata tunnetusta mestariteoksesta oma versio. Kytömäki otti käsittelyyn Leonardo Da Vincin Viimeisen ehtoollisen ja huomasi, että työ sopii myös kilpailuun.

”Se oli enemmän alitajuinen kuin suunnitelmallinen juttu”, hän toteaa.

Nuori taiteilija ei halua avata ajatuksiaan teoksestaan. Hänen mukaansa teosta ei tule liikaa selitetä, vaan katsoja saa tulkita sitä itse.

”On hyvä, jos teos herättää tunteita.”

Kilpailun kuvataidesarjan voitto on hänelle suuri asia.

”Fiilis on hyvä, tämä oli ihan kunnon kilpailu. Erityisen makealta tuntuu se, että mukana oli töitä myös niistä taideoppilaitoksista, joihin itse olen turhaan pyrkinyt”, hän sanoo.

Palkintosumma, 700 euroa, on opiskelijalle iso raha, mutta Kytömäki arvostaa voittoaan muutenkin.

”Saan lisää itseluottamusta ja töilleni näkyvyyttä. Tällaisia kilpailuja saisi olla enemmänkin!”

Pyhä kuuluu kaikille -taidekilpailun parhaimmistoa Lasipalatsin näyttelytilassa, Mannerheimintie 22–24 Helsinki. Näyttely on avoinna 27.4.–6.5. tiistaista sunnuntaihin klo 12–18.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.