Kynttilät syttyvät. Hietaniemen hautausmaalla ja kaikilla muillakin hautausmailla muistetaan poisnukkuneita läheisiä pyhäinpäivänä. Useimmissa kirkoissa on tilaisuus, jossa luetaan vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten nimet.
Pyhäinpäivänä haudoille
Maunulan uurnalehdon kynttiläkulkueessa myös lapset voivat osallistua kynttilöiden sytyttämiseen.
Teksti Matleena Kantola
Kuva Jani Laukkanen
Lauantaina 1.11. vietetään pyhäinpäivää Helsingin kirkoissa ja hautausmailla. Pyhäinpäivä pitää kaikkien hautausmaiden portit auki torstaista 30.10. kello 7 maanantaihin 3.11. kello 22 asti. Kynttilän voi sytyttää Hietaniemessä, Malmilla, Maunulassa, Honkanummella, Kulosaaressa ja Östersundomissa.
Pyhäinpäivänä eli kaikkien pyhien päivänä muistellaan sekä uskonsa puolesta kuolleita marttyyreita että muita vainajia viemällä haudoille kynttilöitä tai havuseppeleitä. Olennaista on pyhien yhteys, joka toteutuu yli kuoleman rajan, elävien ja kuolleiden välillä. Amerikkalaisessa halloweenissa karkotetaan pois vainajien henget ja pimeyden voimat pukeutumalla noidiksi ja kummituksiksi. Suomessa on pyhäinpäivän aikaan vietetty kekriä, vanhaa sadonkorjuujuhlaa, jota juhlittiin syystöiden päätyttyä.
Maunulan uurnalehdossa on perinteisen kynttilän sytyttämisen lisäksi ohjelmaa lapsiperheille. Kynttilähartaus perheille pidetään pyhäinpäivän aamuna kello 10. Hartaus pidetään tänä vuonna toista kertaa. Hartaus alkaa kokoontumalla keskusaukion ristin luona. Tämän jälkeen jatketaan yhdessä laulavassa kynttiläkulkueessa lammelle, missä lasketaan kynttilät. Ideana on, että lapset pääsevät mukaan sytyttämään kynttilöitä ja lyhtyjä.
Perheiden kanssa matkalla mukana ovat varhaiskasvatuksen pappi Jouni Pirttijärvi Pakilasta ja lastenohjaaja Outi Takkinen Oulunkylästä.
Pyhäinpäivänä muistetaan myös muualle haudattuja. Heidän muistokseen voi sytyttää kynttilän keskikentän suuren ristin juurelle. Lammen rannalla olevalle lyhtypolulle omaiset voivat tuoda kynttilöitä ja muistella esimerkiksi mereen siroteltuja.
– Lampi ja lammenrannan lyhtypolku on otettu kynttiläkäyttöön pari vuotta sitten. Pyhäinpäivänä kynttilöitä on jätetty 4 000–5 000 kappaletta haudoille ja yhteismuistomerkeille, kertoo Maunulan uurnalehdon ylipuutarhuri Sari Hokkanen.
– Uurnalehto on valaistu pylväsvaloilla, jotka helpottavat kulkemista. Ne eivät kuitenkaan himmennä joka puolella palavien kynttilöiden loistetta. Kävijämäärä Maunulan uurnalehdossa on selkeästi kasvanut ympäri vuoden, ei vain pyhäinpäivänä.
Perinteinen pyhäinpäivän hartaus pidetään kello 14 Maunulan uurnalehdon toimistorakennuksessa. Hartauden toimittavat pastori Veli Pelkonen ja kanttori Hannu Leskinen.
Hautausmailla pyhäinpäivän hartauksia järjestetään lauantaina seuraavasti:
- Östersundomin kappeli kello 13
- Hietaniemen uusi kappeli, Malmin iso kappeli, Honkanummen iso kappeli ja Maunulan uurnalehto kello 14
- Kulosaaren Leposaari kello 15
Malmin hautausmaan ravintola on avoinna pyhäinpäivänä kello 9–15, keittolounasta on tarjolla kello 10.30–13.
Myös Mikaelin seurakunta järjestää lyhtyvaelluksen perheille lauantaina 1.11. kello 16–17 Mikaelinkirkolta Kelkkapuistoon. Vaelluksessa kuljetaan ryhmässä kantaen lyhtyjä ja laulaen kauniita, helppoja, valoon liittyviä lauluja, ja pysähdytään pienten kertomusten äärelle. Halutessa voi ottaa oman lyhdyn tai lampun mukaan. Kelkkapuistossa on luvassa pieniä toimintapisteitä ja mehua ja keksejä.
Useat seurakunnat järjestävät pyhäinpäivän jumalanpalveluksia ja rukoustilaisuuksia, joissa muistellaan kuluneen vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia. Tilaisuuksissa luetaan vainajien nimet, ja poisnukkuneiden muistoksi sytytetään kynttilä. Kirkko, jossa vainajan nimi luetaan, määräytyy hänen viimeisen kotiseurakuntansa perusteella. Tiedot voi tarkistaa kirkkoherranvirastosta.
Kaikkien hautausmaiden tiedot ja kartat löytyvät osoitteesta www.helsinginseurakunnat.fi/hautausmaat.html
Maunulan uurnalehtoon pääsee bussilinjoilla 52 ja 63 (pysäkin nimi Pirkkolan urheilupuisto, sekä 550, pysäkin nimi Pirkkola). Omalla autolla tulevat voivat käyttää viereisen Pirkkolan urheilupuiston pysäköintialueita.
Jaa tämä artikkeli: