null Pyhäkoulu tuli kotiin

Huolet pois. Tuukka (vas.) ja Niklas Kammonen heittävät paperille piirtämänsä huolenaiheet rypistettyinä pois. Samalla tavalla omat huolet voi antaa Jumalan kannettavaksi. Äiti Minna Kammonen ohjaa taustalla poikiensa pyhäkouluhetkeä.

Huolet pois. Tuukka (vas.) ja Niklas Kammonen heittävät paperille piirtämänsä huolenaiheet rypistettyinä pois. Samalla tavalla omat huolet voi antaa Jumalan kannettavaksi. Äiti Minna Kammonen ohjaa taustalla poikiensa pyhäkouluhetkeä.

Pyhäkoulu tuli kotiin

Malmin seurakunta lähettää pyhäkoulumateriaalia kirjeessä koteihin.

Tänään Tuukka Kammonen, 5, on saanut postia omalla nimellään. Malmin seurakunnan lastenohjaaja Mervi Öhman on lähettänyt hänelle kirjepyhäkoulumateriaalin. Kirjekuoresta löytyy saatekirje, pari värityskuvaa ja Lasten pyhäkoulu -lehti.

Kirjeeseen on kiinnitetty tarra, jonka Tuukka liimaa kerhotauluun. Tarroista näkee, että alkamassa on kolmas pyhäkouluhetki lastenhuoneessa.

Äiti, Minna Kammonen, hakee Raamatun valmiiksi ja sytyttää kynttilän. Hän asettaa myös Tuukan värittämän pienen alttaritaulun pöydälle. Ensin Tuukka, Minna ja 2-vuotias pikkuveli Niklas laulavat ja leikkivät Jumalan kämmenellä. Sen jälkeen he lukevat pyhäkoulurukouksen.

Tämänkertainen pyhäkoulu käsittelee huolia. Minna lukee Raamatusta Vuorisaarnan. Saatekirjeessä on muutama kysymys ja tehtävä, joita Minna ja Tuukka miettivät tekstinluvun jälkeen. Tuukka pohtii, mitä huolia hänellä on. Hän on joskus ollut huolissaan, saako hän kavereita. Paperiin hän kuitenkin piirtää ukkospilven ja salaman, sillä häntä pelottaa ukkonen.

Kun huoli on paperilla, sen saa rypistää palloksi ja heittää pois. Samalla tavalla huolet voi antaa Jeesuksen kannettavaksi.

Keskustelutuokion jälkeen Minna ja lapset laulavat vielä loppulaulun ja puhaltavat kynttilän.

Pyhäkoulu lastenhuoneessa kestää yleensä vartin. Lukutaitoisena Tuukka palaa vielä usein lehden tarinoiden ja tehtävien pariin. Hän myös värittää kirjeen mukana tulleita kuvia. Minna ja Tuukka keskustelevat kirjeiden teemoista myöhemminkin.

– Uskonnollisista asioista ei tulisi näin paljon kerrottua lapsille, jos emme saisi pyhäkoulukirjeitä, Minna Kammonen kertoo.

Heille on tullut pyhäkoulumateriaalia lokakuusta lähtien. Usein he pitävät pyhäkoulun samana päivänä, kun kirje tulee.

Kirjepyhäkoulu Malmin seurakunnassa on ilmeisesti Helsingin alueen ainoa laatuaan. Siitä vastaa Mervi Öhman, joka lähettää pyhäkoulumateriaaleja noin kahteenkymmeneen perheeseen ja yhdelle perhepäivähoitajalle kerran kuussa.

Kirjeiden tilaaminen on ilmaista. Ainakin toistaiseksi materiaali ja sen lähettäminen on mahtunut Malmin seurakunnan lapsityön budjettiin hyvin. Ensimmäiset kirjeet lähtivät elokuussa ja uusia osoitteita tulee silloin tällöin.

Koko Suomessa pyhäkouluihin osallistuu noin 20 000 lasta. Pyhäkouluissa käyneiden lasten ja pyhäkouluryhmien määrä on laskenut viime vuosina. Lasten tavoittamiseksi on ympäri maata etsitty uusia keinoja, kuten kirje- ja nettipyhäkoulut. Niitä tekevät lapsi- ja varhaisnuorisotyöntekijät oman seurakuntansa alueella asuville lapsille.

Näin tulevat oman seurakunnan lapsityöntekijät tutuiksi. Joidenkin seurakuntien kirjeet ja tehtävät ovat räätälöity kouluikäisille varhaisnuorille.

– Malmin seurakunnassa lastenohjaaja on suunnitellut kirjeet alle kouluikäisille, kertoo kirjepyhäkoulukirjeiden lähetyksen seurakunnassa aloittanut lastenohjaaja Satu Siirtola.

Hän haluaa tarjota perheille apuvälineitä kristilliseen kasvatukseen kotona ja vahvistaa perheyhteyttä. Samaa materiaalia voi hänen mukaansa käyttää pyhäkoulun pitoon vaikkapa naapuruston lapsille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.