null Pyhiä tekstejä levyttänyt Loiri uskoo, että kaikkien uskontojen sanoma on sama

Vesa-Matti Loiri ja Timo Kiiskinen levytysmatkalla Islannissa. Kuva: Jaani Kivinen/WSOY

Vesa-Matti Loiri ja Timo Kiiskinen levytysmatkalla Islannissa. Kuva: Jaani Kivinen/WSOY

Pyhiä tekstejä levyttänyt Loiri uskoo, että kaikkien uskontojen sanoma on sama

Vesa-Matti Loirin uuden Pyhät tekstit -nimisen levyn sanoitukset ovat peräisin eri uskontojen ja perinteiden pyhistä kirjoista ja mytologioista.

https://www.youtube.com/watch?v=1ZZVecP_KZE

Levyn tarina alkoi lauluntekijä Timo Kiiskisen tekemästä sävellyksestä Korinttolaiskirjeen sanoihin. Nopeasti idea laajeni ja pyhiin teksteihin perustuvalle levylle alettiin koota tekstejä muun muassa islamista, hindulaisuudesta, buddhalaisuudesta ja zarathustralaisuudesta.

Levylle on sävelletty myös runoutta, kansalliseeposten tekstejä, Albert Einsteinin, intiaanipäällikön ja Khalil Gibranin nimissä kulkevia säkeitä. Viime viikolla julkaistulla levyllä on parikymmentä kappaletta, joiden sävelet ja runomuotoon muuttaminen ovat Kiiskisen käsialaa.

Prosessi kesti yhteensä lähes neljä vuotta ja levy äänitettiin Islannissa. Levyn syntyprosessia kuvataan samaan aikaan ilmestyneessä Timo Kiiskisen kirjoittamassa kirjassa Vesa Matti Loiri: Pyhät tekstit (WSOY).

Kirjassa Kiiskinen, Loiri sekä säveltäjä ja sovittaja Markus Koskinen ja vastaava tuottaja Pete Eklund kertovat levyn syntymisestä ja matkastaan “saagojen saarelle”, mutta myös pyhien tekstien teemoista, esimerkiksi kuolemasta, rakkaudesta, lapsista ja unista. Kirjassa on mukana levyn laulujen nuotit sekä kuvia levytysmatkalta Islannista.

Levytyspaikka valittiin oikean fiiliksen perusteella.

“Islannissa olimme vastaanottavaisia kaikelle. Löysimme paikan, jossa on palvottu vanhojen uskontojen henkiä, pidetty buddhalaisia retriittejä ja sinne oli myös rakennettu kirkko”, Eklund kertoo.

Vesa-Matti Loiri ja Timo Kiiskinen levytysmatkalla Islannissa. Kuva: Jaani Kivinen/ WSOY

Uskova, muttei uskonnollinen

Loiri kuvailee itseään uskovaksi, muttei uskonnolliseksi. Uusin levy poikkeaa hänen aiemmin suomalaiskansalliseksi mielletyltä linjaltaan ja laajentaa erilaisiin henkisiin ja hengellisiin suuntiin.

Loiri sanoo ajattelevansa karmallisesti. Karma merkitsee hänelle hyvän ja pahan välistä rajaa. Hänestä kaikki uskonnot opettavat lopulta samaa. Myös Timo Kiiskisen mukaan uskontojen erillisyyttä korostetaan liikaa ja uskontojen pitäisi ymmärtää olevansa yhtä.

“Nykyisin korostetaan uskontojen erilaisuutta, vaikka pitäisi nähdä niiden kaikkien samanlaisuus”, Kiiskinen sanoo.

Loirin mukaan kaikki olemassaoleva on yhtä.

“Pitäisi luopua esimerkiksi oman erillisyyden ja ainutlaatuisuuden ajatuksista. Lopulta me olemme kaikki osa ykseyttä”, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli: