null Pyörä ajokuntoon

Tomi Kanto tekee arviosta Laura Tahkokallion polkupyörän huoltotarpeesta. Kuva: Miska Reimaluoto

Tomi Kanto tekee arviosta Laura Tahkokallion polkupyörän huoltotarpeesta. Kuva: Miska Reimaluoto

Pyörä ajokuntoon

Polkupyörän kunto kannattaa tarkistaa ennen pyöräilykauden aloittamista.

Pyöräily on Laura Tahkokalliolle helppo ja ympäristöystävällinen tapa liikkua Helsingissä. Keväällä on aika huoltaa polkupyörä uutta kautta varten.

– Sain siskoni vanhan kaupunkipyörän, kun hän hankki itselleen hienomman menopelin. Minulle vanha pyörä kelpasi hyvin. Tällä ovat reissut taittuneet näppärästi, eikä vanha ajokki myöskään kiinnosta pyörävarkaita.

– Vähän on pyörä kärsineen näköinen, mitähän mahtaa huoltomies tuumata, Tahkokallio pohtii.

Tahkokallion polkupyörä huollettiin viimeksi kunnolla kolme vuotta sitten. Talven ajan se oli kerrostalon pihalla säiden armoilla. Cycle Centerin kauppias Tomi Kanto ei kuitenkaan vähästä hätkähdä.

– Huoltoon tulevista pyöristä viidennes on vanhempia pyöriä. Laadukkaan pyörän elinikä on korkea, ja hyvällä huollolla käyttöikää saadaan vielä pidennettyä.

Perushuolto syksyllä

Kauppias tutkii polkupyörän jarruja ja vaihteita ja kokeilee pultteja. Samalla hän antaa vinkkejä pyörän kunnossapitoon.

– Pyörän perushuolto pitäisi tehdä syksyllä, jolloin se talvehtii puhtaana ja kunnostettuna. Kunnostetulla pyörällä pääsee heti keväällä ajamaan ja välttää mahdolliset huoltojonotukset. Perushuoltoon on varattava noin vuorokausi.

Pääkaupunkiseudun leudot talvet ovat pidentäneet pyöräilykautta. Osa ajaa pyörällä läpi vuoden. On myös hyvä huoltaa sitä itse kausihuoltojen välissä. Kulkuväline kannattaa pitää puhtaana, jolloin sen osat kestävät parhaiten. Pyörän ketjut kannattaa puhdistaa ja öljytä joka toinen viikko. Jarrut tulee kiristää tarvittaessa.

Tomi Kannon ohjeet kevään pyöränhuoltoon:

Puhdista pyörä ensin, yleensä pelkkä vesi riittää. Tarkista jarrut ja jarrupalat (vaihda tarvittaessa), renkaat ja ilmanpaine, vaihteet (säädä tarvittaessa), ruuvit ja pultit (kiristä tarvittaessa), vanteet ja puolat sekä rattaat ja ketjut

Rasvaa lopuksi ketjut ja pyyhi ylimääräinen rasva pois, ettei se kulkeudu jarrupinnoille.

Pyöräkorjaamot korjaavat pyöriä sekä neuvovat niiden huoltamisessa. Hinnat vaihtelevat noin 55 euron perushuollosta 85 euron vuosihuoltoon. Laadukas pyörä kannattaa aina huoltaa.

– On hienoa, että pyöräily on yleistynyt ja kausi pidentynyt. Se on ekologinen ja nopea tapa liikkua pääkaupunkiseudulla. Pistosuojattu päällysrengas suojaa kumeja terävältä sepeliltä ja vähentää rengasrikkoja, Tomi Kanto toteaa.
Pyörät kierrätykseen

Liikkeen nurkassa on muutamia kunnostettuja polkupyöriä. Niiden iät ja mallit vaihtelevat. Tomi Kanto suosittelee pyörien kierrättämistä.

– Vanhoja pyöriä on turha säilyttää nurkissa. Täällä Kalliossa ne käyvät hyvin kaupaksi esimerkiksi opiskelijoille. Itselle tarpeeton tilanviejä voi olla tarpeellinen toiselle, Kanto muistuttaa.

Tarkastuksen lomassa kauppias on tehnyt arvion Laura Tahkokallion pyörästä. Hän suosittelee punaiselle ajokille vuosihuoltoa, jossa laitetaan kaikki kuntoon.

Seuraavana päivänä Tahkokallio saa kunnostetun pyörän huollosta. Perusteellinen huolto sisältää myös ketjujen ja muutaman katkenneen pinnan vaihdon.

– Hienoa, ettei kauppias säikähtänyt pyörän huonoa kuntoa vaan pystyi kunnostamaan talviunilta herätetyn pyörän. Lupaan huoltaa sitä useammin saamieni ohjeiden avulla. Meillä on varmasti edessä monta hienoa pyöräilykautta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.