Pyöräily hautausmaan läpi johti portin sulkemiseen Hietaniemessä
Hautausmaan rauhaa on häirinnyt työmatkapyöräily Hietaniemessä.

Hautausmaan rauhaa on häirinnyt työmatkapyöräily Hietaniemessä.

Pyöräily hautausmaan läpi johti portin sulkemiseen Hietaniemessä

Hietaniemen hautausmaan läpi pyöräillään jatkuvasti. Omaiset ja hautausmaan henkilökunta ovat huolestuneet jatkuvasta pyöräilystä hautausmaan kautta, koska pyöräily on aiheuttanut risteyksissä vaaratilanteita, ja häirinnyt hautausmaan tavanomaista käyttöä.

Kuva: Katri Saarela

Hautausmaalla joudutaan tästä syystä sulkemaan yksi porteista ja muuttamaan toisen portin avaamisaikaa. Hietaniemen- ja Arkadiankadun risteyksen kävelyportti avataan maaliskuun 1. päivästä alkaen aamuisin vasta kello 9.30, ja ranta-alueen Birger Käcklundin raitille johtavat portit suljetaan pysyvästi. Hautausmaan läpi on pyöräilty pitkin juuri tätä reittiä.

Ylipuutarhuri Ari Pipatti muistuttaa, että Hietaniemen hautausmaa ei ole osa Helsingin julkista kevyenliikenteen verkostoa. Kun eivät muut toimet, kuten liikennemerkit, puomi eikä edes hautausmaan kiertävän pyörätien valmistuminen ole auttaneet, joudutaan nyt Hietaniemessä muuttamaan käytäntöjä.

Hautausmaalla kaadetaan huonokuntoisia puita

Hietaniemen hautausmaalla aloitetaan 17. helmikuuta hoitotyöt, jotka jatkuvat 4. päivään huhtikuuta asti. Hoitotöiden yhteydessä hautausmaalta kaadetaan ja poistetaan 48 lehtipuuta ja seitsemän havupuuta. Puut poistetaan turvallisuussyistä, koska ne ovat huonokuntoisia, ja niissä esiintyy jo vaarallisia lahovikoja. Lisäksi viime talvet ovat aiheuttaneet puille runsaasti niitä heikentäviä pakkashalkeamia.

Yksittäisten puiden lisäksi hautausmaalta kaadetaan vaarallisen laho vaahterakujanne, joka johtaa Hietaniemen kappelin eli niin sanotun Uuden kappelin kellotornilta uimarannan suuntaan. Sankarihautausmaan sankariristin oikealla puolen sijaitseva makedonianmäntyryhmä kaadetaan myös. Sankariristin vasemmalta puolen on puusto lahonnut ja kaatunut, ja nyt puuston uusimisen vuoksi kaadetaan liian suuriksi kasvaneet ja sankariristiin kiinni kasvavat männyt pois.

Kaadettavien puiden tilalle istutetaan uutta kasvillisuutta. Puiden kaatamiselle on saatu maisematyölupa Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirastolta. Helsingin seurakuntayhtymä vastaa Hietaniemen hautausmaan hoidosta ja muun muassa hautausmaan turvallisuudesta.

Jaa tämä artikkeli: