null Raamattu eläväksi

Raamatun tutkimista. Kirsti Hietalahden (vas.) ja Raija Laajasen vetämällä bibliodraamakurssilla tutuista kertomuksista saattaa löytyä uusia yllättäviä puolia.

Raamatun tutkimista. Kirsti Hietalahden (vas.) ja Raija Laajasen vetämällä bibliodraamakurssilla tutuista kertomuksista saattaa löytyä uusia yllättäviä puolia.

Raamattu eläväksi

Toiminnallisen bibliodraaman avulla voi tutustua uudella tavalla Raamattuun.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Esko Jämsä

Annankulman salin lattialle on levitetty värikkäitä kankaita, joita aiotaan käyttää ensi viikon lauantaina pidettävällä bibliodraamakurssilla. Kankaiden keskellä kurssin ohjaajat Kirsti Hietalahti ja Raija Laajanen kertovat, mitä kaikkea sisältyy eläytyvään raamattutyöskentelyyn.

Bibliodraamassa tutkitaan Raamattua käyttämällä erilaisia toiminnallisia menetelmiä, kuten liikettä, ääntä, piirtämistä, maalaamista, kirjoittamista tai roolityöskentelyä. Ohjaajat johdattelevat harjoituksia, mutta menetelmien annetaan kantaa ja kurssilaisten viedä itse tarinaa eteenpäin.

Annankulmassa järjestettävälle kurssille mahtuu 12 osanottajaa. Kurssin alussa ryhmän jäsenet tutustuvat toisiinsa ja bibliodraaman menetelmiin.

– Tähän vaiheeseen liittyy lämmittelyä tehtävään, jonkin raamatuntekstin tutkimiseen tietyllä menetelmällä. Näin ei tarvitse lähteä mukaan kylmiltään, Laajanen toteaa.

– Kerromme myös bibliodraamaan liittyvistä säännöistä. Erityisen tärkeää on tietää, että ryhmässä voi kertoa luottamuksellisesti tehtävien parissa syntyneistä ajatuksista ja tunteista, jatkaa Hietalahti.

Ohjaajat ottavat kurssille tarkasteltavaksi yhden tai useamman raamatuntekstin. He kertovat kurssilaisille sen taustoista ja kyseisen ajan kulttuurista. Teksti luetaan ennen tehtävien aloittamista useampaan kertaan.

Menetelmissä on joustavuutta. Jos menetelmäksi valitaan eläytyminen raamatuntekstiin roolityöskentelyn avulla, jokainen saa valita siitä haluamansa roolin. Kuvitteellisessa tilanteessa voi olla useampi kurssilainen vaikka Martan ja Marian roolissa. Rooleja voidaan välillä myös vaihtaa.

– Jos taas kukaan ei halua olla jossakin roolissa, saatamme pohtia, millainen henkilö istuisi tyhjässä tuolissa, joka on nostettu esille kuvaamaan kyseistä Raamatun henkilöä, Raija Laajanen kuvailee.

Martta ja Maria -kertomuksen pohjalta voidaan antaa sellainen kirjoitustehtävä, jossa kurssilainen kirjoittaa Martan roolissa Maria-sisarelleen. Tai toisinpäin. Kiinnostavaa on, että kaikista löytyy varmasti sekä käytännöllisen Martan että hartautta haluavan Marian piirteitä.

Piirrostehtävä voi Kirsti Hietalahden mukaan perustua esimerkiksi Herra on minun paimeneni -psalmiin.

– Meillä oli kerran tehtävä, jossa kyseisestä psalmista sai valita yhden sanan ja piirtää sen herättämän tuntemuksen tai ajatuksen paperille. Joku huomasi, että virvoittaa-sanaan sisältyi myös voittaa-sana, mikä antoi psalmille uutta merkitystä.

Bibliodraaman avulla voi siis tutustua aivan uudella tavalla Raamattuun. Se vaatii kurssilaisilta jonkin verran heittäytymistä ja tietynlaista ennakkoluulottomuutta. Menetelmä sopii myös uskoa etsiville ja epäileville, eikä Raamattua tarvitse tuntea hyvin entuudestaan.

– Jokaiselle on totta oma oivallus, kukaan ei voi tehdä virheitä tässä menetelmässä. Joku saattaa esimerkiksi oivaltaa tutusta kertomuksesta jotain erilaista ja jännittävää ja joku toinen löytää selviä yhtymäkohtia omaan elämäänsä, Kirsti Hietalahti selittää.

– Bibliodraamaan liittyy myös tunteiden ja havaintojen jakaminen. Näin voi peilata omia kokemuksia muiden vastaaviin.

Raija Laajasen mielestä menetelmää pitäisi käyttää kirkon piirissä nykyistä enemmän. Bibliodraamaohjaajan koulutukseen vaaditaan kirkollinen koulutus tai vähintään approbaturin verran teologisia opintoja.

– Jokaisen papin olisi hyvä tutustua bibliodraamaan. Tämä menetelmä antaa niin uudenlaista näkökulmaa Raamattuun.

Laajanen on Tuomiokirkkoseurakunnan ja Hietalahti Paavalin seurakunnan diakoniatyöntekijä, ja he ovat pitäneet tätä ennen yhdessä jo pari kurssia. Laajasella on bibliodraamaryhmien ohjaamisesta pidempi kokemus.

– Porukka on ollut yleensä innostunutta, ja osa on tullut kurssille uudestaan. Kannattaa siis kokeilla, mitä uutta ja avartavaa tämä tuo Raamatun tutkimiseen.

Bibliodraamakurssi la 6.10. klo 11–16 Annankulmassa, Annankatu 14 D. Kurssi on maksuton.
Ilmoittautumiset 1.10. mennessä numeroon 09 2340 6205
tai raija.laajanen@evl.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.