null Raamattuluennot täyttävät kirkon

Kriittisin silmin. Raamatunluvussa pitää olla tilaa kysymyksille, luennoilla viihtyvä Pietari Viippola sanoo. Kuva: Jani Laukkanen

Kriittisin silmin. Raamatunluvussa pitää olla tilaa kysymyksille, luennoilla viihtyvä Pietari Viippola sanoo. Kuva: Jani Laukkanen

Raamattuluennot täyttävät kirkon

Tuomiokirkkoseurakunnan ja Suomen Raamattuopiston luennoilla metsästetään Raamatun punaista lankaa.

Samuelin kirjat ovat huima kokoelma tragediaa, sotaretkiä ja hellää rakkautta. Näin kiteyttää Tuomiokirkkoseurakunnan pastori Arto Antturi Vanhassakirkossa. Alttaritaulun kiiltokuva-Jeesus näyttää siloitellulta Vanhan testamentin rosoisen tekstin rinnalla. Alkamassa on Matka halki Raamatun -luentosarjan kahdeksas istunto.

Kirkonpenkkiin istahtanut Ruusu Vuori, 37, on käynyt luennoilla alusta asti. Teologiaa opiskellut nainen on lukenut Raamattunsa huolella.

– Koulutuksessa ei tuotu asioita esiin aivan tällä tavalla. Luennoissa on mukana hengellinen puoli, rukousta ja musiikkia, Vuori toteaa.

– Käydä Raamattu läpi näin lyhyessä ajassa – onhan se aikamoinen haaste.

 

Haasteen heitti ensi kertaa Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaala. Arto Antturi innostui ideasta ja Vanhakirkko valikoitui luentopaikaksi. Antturin ja Junkkaalan lisäksi luennoilla puhuvat Jukka Norvanto ja Eero Junkkaala. Luennot liittyvät myös Raamatun teemavuoteen: suomenkielinen Raamattu juhlii tänä vuonna 370-vuotista taivaltaan.

Vanhan kirkon elämään luennot ovat solahtaneet hyvin.

– Meillä on ollut jo pitkään ajatus seurakuntapolusta, Arto Antturi kertoo.

– Ihmiset tarvitsevat eri elämänvaiheissa erityyppisiä liittymäkohtia seurakuntaan. Raamattuun syventyminen on yksi tällainen liittymäkohta.

Ja liittyjiä on löytynyt: torstai-illat ovat vetäneet noin kolmisensataa ihmistä joka viikko.

Teologiaa opiskeleva Pietari Viippola, 23, sanoo olevansa Vanhankirkon kanta-asiakkaita. Hänen mielestään on hyvä, että Raamattua opetetaan systemaattisesti kirkkovuoden lisäksi.

– Silloin punainen lanka tulee selväksi.

Punaiseksi langaksi hän tulkitsee Raamatun pelastushistorian.

– Vanhassa testamentissa on välillä aika eri meininki, Viippola myöntää.

– Ymmärrys on kuitenkin lisääntynyt Uuden testamentin kautta. Raamatunluvussa pitää olla tilaa myös kysymyksille.

Raamattu-innostus on vaikuttanut Pietari Viippolan opintopohdintoihinkin. Teologian ylioppilas harkitsee vakavasti pääaineekseen Vanhan testamentin eksegetiikkaa.

 

Jakeet vilisevät korvissa, kun Arto Antturi puskee Samuelin kirjojen läpi. Luennoilla ei ole tarkoituskaan sukeltaa syvälle vaan antaa kattavahko yleiskuva.

– Raamattu ei julista vierasta oppia, joka vaatii koko ajan jotain. Se kutsuu vuoropuheluun, Antturi kuvailee.

2000-luvun länsimainen ihminen ei hevillä sulata uhriohjeistuksia tai rangaistusluetteloita. Vaikeita kohtia ei kuitenkaan pidä Antturin mielestä selitellä pois.

– Pikemminkin pitää kysyä: mikä tässä on olennaista?

Mutta kenellä on valta määritellä olennainen?

– Raamattu on kirkon kirja, Antturi sanoo.

– Sitä pitää lukea osana yhteisön elämää. Kristillisen seurakunnan tehtävä on antaa Jumalan sanalle mahdollisuus tulla kuulluksi.

Torstai-iltojen Raamattu-luennot lähetetään myös seuraavan viikon torstaina Radio Deistä. Radioinnin takia luentojen mitta on säädetty tarkasti 43 minuuttiin.

– Huh, 43 minuuttia ja 13 sekuntia, Arto Antturi hihkaisee maratoninsa päätteeksi.

Saila Keskiaho

Matka halki Raamatun -luennot torstai-iltaisin kello 18 aina 24.5. asti Vanhassakirkossa, Lönnrotinkatu 6. Luennot jatkuvat syksyllä 6.9. Luennot Radio Deissä torstai-iltaisin kello 18.30. Luentoja voi kuunnella ja lukea myös verkossa osoitteessa www.matkahalkiraamatun.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.