null Raamatun tarinat valmentavat työyhteisöjä

Raamatun tarinat valmentavat työyhteisöjä

Pyhäkouluissa käytetty Godly Play -uskontokasvatusmenetelmä toimii myös yritysten sparraajana.

Teksti Anne Lampinen
Mitä aikuiset edellä, sitä lapset perässä -sanonta näyttää toimivan myös päinvastoin. Salon seurakunta on valjastanut lapsityössä käytetyn uskontokasvatusmenetelmän Godly Playn aikuisversion Deep Talkin työyhteisöjen kehittämiseen. Tähän mennessä mukana on ollut kymmenkunta yritystä mukaan lukien Nokian Salon tehtaat, joka hyödynsi menetelmää vaikeassa irtisanomistilanteessa.

Salo on Suomen ensimmäinen Deep Talkia kokeileva seurakunta. Työyhteisöille ja yrityksille suunnattua työmuotoa on kehittänyt lapsityönohjaaja ja työnohjaaja Tuula Valkonen .

Ryhmätyöskentelyn on alkujaan kehittänyt amerikkalainen teologian tohtori Jerome Berrymann . Deep Talkin toimivuus perustuu Raamatun tarinoiden parantavaan voimaan.

– Kyse on työntekijälle ja työyhteisöille suunnatusta hengellisen minuuden ja voimaantumisen kielestä, jossa opitaan kuuntelemalla ihmisen sisintä, Valkonen toteaa.

Sisimmän tutkailu tapahtuu ohjaajan lukemaa tarinaa kuunnellen. Kuuntelija vastaa hänelle tarinan pohjalta tehtyihin kysymyksiin. Ohjaaja voi esimerkiksi kysyä: mitä sinun kaivostasi löytyy? Tarina taipuu kuhunkin tilanteeseen sopivaksi vastaajan mukaan. Vääriä vastauksia ei ole. Kaivosta voi löytyä vaikkapa suvaitsevaisuutta tai ylityökieltoja.

Menetelmä on varsin tehokas. Yritykset ovat olleet tyytyväisiä.

– Tarinalla on uskomaton voima. Deep Talk on oman sisäisen kielen löytämistä, oman pyhimmän etsimistä. Jokaisella työyhteisöllä on oma sisäinen kielensä, joka muodostuu käsitteistä. Kun ihminen tutustuu omaan sisäiseen kieleensä, siitä seuraa sisäinen rauha. Silloin unohtuvat markkinatalouden paineet. Ajatus siitä, ettei koskaan ole riittävän hyvä, väistyy, Valkonen sanoo.

Harjoitusten avulla ihminen alkaa kokea oman työyhteisönsä riittävän hyväksi. Riittämättömyyden tunteen muuttuminen riittäväksi vapauttaa energiaa, jonka voi käyttää vaikkapa tehokkaampaan työskentelyyn.

Deep Talkia ovat päässeet kokeilemaan muun muassa kuusi salolaista päiväkodin johtajaa, heidän mukanaan Pirjo Alm .

– Godly Play oli minulle entuudestaan tuttu. Uskomatonta, että aikuisversio sai työyhteisömme keskustelemaan avoimesti vaikeista asioista, Alm sanoo.

Johtajat kokoontuivat perjantaisin yhteensä viitisen kertaa.

– Olisi voinut kuvitella, että takki olisi ollut tyhjä kokoontumisen jälkeen. Tapaamiset olivat kuitenkin erittäin voimaannuttavia. Oli ilo lähteä sen jälkeen viikonlopunviettoon, hän lisää.

Ryhmä työsti omat tarinat työyhteisön kehittämiseksi ja sai siitä uutta puhtia ja rohkeutta työhönsä.

Alm muistuttaa, että menetelmä ei ole sinänsä uskonnollinen ja sopii kaikenlaisten työyhteisöjen kehittämiseen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.