null Radiomies on nyt lasten asialla

Luca Gargano on sekä radiotoimittaja että ammattimuusikko. ”Jos itse uskaltautuisin tekemään lastenlauluja, en laulaisi ainakaan lapsiperheiden arkisista asioista. Ne aiheet kiinnostavat lasten vanhempia, mutta eivät lapsia”. Kuva: Jani Laukkanen

Luca Gargano on sekä radiotoimittaja että ammattimuusikko. ”Jos itse uskaltautuisin tekemään lastenlauluja, en laulaisi ainakaan lapsiperheiden arkisista asioista. Ne aiheet kiinnostavat lasten vanhempia, mutta eivät lapsia”. Kuva: Jani Laukkanen

Radiomies on nyt lasten asialla

Luca Gargano perusti Lasten oman radion. Se tarjoaa musiikkia, satuja, kuunnelmia ja muuta lapsille suunnattua ohjelmaa joka päivä aamukuudesta iltakymmeneen. Kanava aloitti lähetyksensä vuoden alussa. Tammikuun aikana radiota kuunneltiin 16 500 kertaa ja helmikuussa jo 49 300 kertaa. Pienten omalle kanavalle tuntuu olevan kysyntää.

Lastenradio on Luca Garganon sydämen asia.

”Kaupalliset kanavat eivät tällaiseen ryhtyisi, nykyään ei edes YLE. Kavereideni yhtiö auttaa talousasioissa kuten tekijänoikeusmaksuissa. Toimitiloja ei ole, vaan ohjelma pyörii tietokoneelta kotoani käytännössä talkoovoimin”, Gargano kertoo. Toiminnan rahoittamiseen hän etsii parhaillaan radion linjaan sopivia yhteistyökumppaneita.

Ohjelmantekijöitä on löytynyt muun muassa Garganon toimittajatutuista sekä oppilaista Laajasalon Opiston radiotyön linjalta.

Mediakasvatusta muksuille

Laajasalon Opistossa Gargano oli opettajana noin kymmenen vuotta.

”Siinä huomasin, miten nuori sukupolvi on kasvanut musiikkiformaattiradioiden parissa. Hittejä toisensa perään soittavilla kanavilla ei ole tilaa radion monipuolisille mahdollisuuksille”, Gargano suree.

”Kuvaavaa on, että parikymppinen opiskelija saattaa alan opistossa ensi kertaa kuulla asiapuheohjelman ja ihmettelee, mistä sellaisia tulee”.

Lastenradion tavoite on tarjota oma media kaikille tenaville vauvoista esiteini-ikäisiin. Ohjelmistoon on seuraavaksi suunnitteilla lasten uutiset.

”Uusien tekniikoiden huumassa on unohdettu radion perusolemus; kuunnellaan mitä sieltä tulee, eikä ainoastaan poimita itselle tuttuja palasia. Lapselle voi olla suuri elämys, että radio vain laitetaan päälle, sitä kuunnellessa touhutaan muita asioita ja samalla kuullaan sellaisia mielenkiintoisia juttuja, joihin ei muuten tulisi törmättyä”, Gargano sanoo.

”Lastenkasvatuksen jätän suosiolla vanhemmille”, sanoo puolivuotiaan vauvan isä. ”Mediakasvattajana haluan kuitenkin ottaa vastuun siitä, että perheissä voi radion huoletta laittaa koko päiväksi päälle, eikä sieltä tule mitään lapsille sopimatonta”.

Kotimainen lastenkulttuuri talteen

Radiota rakentaessaan Luca Gargano on sukeltanut syvälle suomalaiseen lastenkulttuuriin, jota hän haluaa kerätä, esitellä ja säilyttää.

”Olen lukenut kaiken löytämäni tiedon ja kolunnut ahkerasti levydivareita”, Gargano kertoo.

Hänelle on selvinnyt, kuinka laaja ja monimuotoinen ala on.

”Meillä on tosi hienoja esimerkkejä huolella ja ajatuksella tehdyistä kuunnelmista ja lastenmusiikista, ja toisaalta kasa aika mitätöntä, helpon rahan toivossa tehtyä huttua”.

Garganon mielestä lapset ansaitsevat ajatuksella ja ammattitaidolla tehtyä ohjelmaa.

”Lasten musiikilla on sitä paitsi yllättävän pitkä historia; ensimmäinen levytys, Georg Malmstenin Sairas karhunpoika  ilmestyi jo 1930. Sen jälkeen alalla on menty 1950-luvun moraalisista opetustarinoista 1970-luvun realismiin ja jopa poliittisiin lastenlauluihin. Nykyään monet lastenmusiikkibändit ovat kovatasoisia ammattilaisten kokoonpanoja, jotka tekevät kunnianhimoista työtä”.

Hän mainitsee erityisellä lämmöllä laulut, joissa on hauska tarina ja jokin pikku yllätys.

M A Numminen on tehnyt aivan loistavaa lastenmusiikkia, samoin Marjatta Pokela, Jussi Raittinen ja monet muut.”

Mikrofoni käsissä pienestä pitäen

Luca Gargano kuunteli pikkupoikana paljon musiikkia, ja myös kuunnelmia LP-levyiltä. Mikki Hiiri -kuunnelmat olivat  suosikkeja. Hänen italialainen muusikkoisänsä innosti kahta poikaansa sekä soittamaan että äänittämään musisointia pienestä pitäen.

”Minä olin viisivuotias ja veljeni Mauro kolme, kun teimme ensimmäisiä omia äänitteitämme. Soittimiksi kävivät mitkä tahansa kattilankannet ja juontovuoroista käytiin äänekästä kahinaa”, Gargano virnistää.

Hän sai veljeensä hieman etumatkaa esiintymisessä opittuaan lukemaan.

”Aku Ankka -kuunnelmissani selostin huolellisesti sarjakuvalehden tapahtumat ja spiikkasin puhekuplat kuhunkin hahmoon eläytyen”.

Kouluiässä perheen lomareissut tallentuivat pienellä nauhurilla jännitystarinoiksi ja matkaselostuksiksi.

Parikymppisenä Gargano ilmoittautui päättäväisesti paikallisradioon töihin, ja on sen jälkeen tehnyt radio-ohjelmia muun muassa Radio Cityssä ja Ylellä. Hän on myös ammattimuusikko.

Gargano on viime aikoina kuunnellut uudelleen lapsuuden nauhoituksiaan. Kysymys, voisiko niitä esittää Lastenradiossa, saa miehessä aikaan paljonpuhuvan naurunremahduksen.

Nyt on uusien lasten äänien aika; vapun tienoilla Lastenmessuilla tallennettua äänimateriaalia on pian kuunneltavissa Lasten omassa radiossa.

www.lastenradio.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.