null Radion parhaat

Radiossa alkaa 6.8. kuunnelmasovitus Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trologiasta. Kuunnelmastudiossa ensimmäisen osan ohjaaja Tarja Jakunaho (oik.), Kristiina Halttu (Alma) ja Heikki Nousiainen (Halme). Kuva: Jyrki Valkama / Ylekuvapalvelu

Radiossa alkaa 6.8. kuunnelmasovitus Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trologiasta. Kuunnelmastudiossa ensimmäisen osan ohjaaja Tarja Jakunaho (oik.), Kristiina Halttu (Alma) ja Heikki Nousiainen (Halme). Kuva: Jyrki Valkama / Ylekuvapalvelu

Radion parhaat

Netti on radion suurin ja paras kaveri.

Jäikö suosikkiohjelma kuulematta? Ei hätää. Netistä löytyvät niin vanhat suosikit kuin tuoreet ohjelmat kuunneltavaksi silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

Radio ja internet ovat solmineet hedelmällisen liiton, jonka tuloksena radion tarjonta ja kuuntelumahdollisuudet ovat moninkertaistuneet. Netin kautta pääsee kuuntelemaan paitsi Ylen radiokanavia ja kaikkia kaupallisia kotimaisia, myös melkein mitä tahansa maailman radio-ohjelmaa.

Koko ajan tulee lisää kanavia, joiden ohjelma lähetetään vain internetissä. Tällaisia ovat esimerkiksi Toivontuottajien Radio ToivoRadio Lux ja Radio Higher Ground , jotka soittavat eri tyylisuuntauksien mieltä ylentävää musiikkia.

Useimmat nettiradiot lähettävät suoraa eli streaming-lähetystä tai ohjelmia voi kuunnella netistä milloin haluaa, on demand. Kolmas vaihtoehto on podcast, jolloin ohjelma tilataan verkosta omalle tietokoneelle tai kannettavaan soittimeen. Windows- käyttöjärjestelmän koneissa on mukana Media Player -ohjelma, joka tarvitaan Ylen ohjelmien kuuntelemiseen. Apple Macintosh ja Linux -koneisiin sen voi ladata ilmaiseksi.  

Yle Radio 1 on muutaman kuukauden ajan tarjonnut ohjelmaansa netin kautta radiolähetystä laadukkaampana lähetyksenä. Sen vastaanottaminen edellyttää 1 MB laajakaistaa.

YLE:llä kattavat nettipalvelut

YLE on tuonut toukokuun alusta lähtien entistä vahvemmin esiin radion uusia kuuntelutapoja. Perinteisen radionkuuntelun rinnalla kuulijat voivat valita itse kuunteluaikansa ja -paikkansa. Osoitteessa www.yle.fi/radio on mahdollista kuunnella, ladata ja tilata radio-ohjelmia. Sivuilta löytyvät myös ohjeet eri kuuntelutavoista.

Sivustolla ovat lisäksi kuunneltavissa kaikki YLEn radiokanavat, myös YLE Radio Suomen maakuntaradiot. Ladata eli tallentaa voi juttuja, juttusarjoja sekä ohjelmia. Radiosisältöjä voi tilata myös maksutta omalle tietokoneelleen: podcasteina on tarjolla runsaasti kaikkien YLEn radiokanavien puhesisältöjä.

Kaikki YLEn kuunneltavat, ladattavat ja tilattavat radiosisällöt löytyvät myös YLE Areenasta, osoitteesta www.yle.fi/areena

– Korkealaatuisessa lähetyksessä dynamiikka on laajempaa: pianissimot hiljaisempia ja fortet kovempia. Olemme kokeilleet tätä, koska kodeissa on jo aika paljon tietokoneeseen yhdistettyjä kotiteattereita, kertoo Yle Radio 1:n nettituottaja Rainer Korhonen.

Yle Areenasta löytyy myös paljon televisio-ohjelmia, joita voi katsoa ilmaiseksi. Keskustelussa on ollut Yle Areenan sulkeminen salasanalla, jonka saisivat vain televisioluvan lunastaneet, mutta tämä ei ole vielä näköpiirissä.

Millaisia herkkupaloja nettiradiosta löytyy? Yle Radio 1:n konsertit esittelyineen ja Jälkikoirineen ovat kuultavissa kuukauden ajan esityspäivästä. Toimitetut musiikkiohjelmat kuten Riston valinta ja Välilevyt ovat kuultavissa viikon ajan.

Radioteatterin näytökset säilyvät netissä viikon. Luentasarjojen kaikki jaksot ovat kuultavissa sitä mukaa kuin ne lähetetään radiossa, joten ei haittaa, vaikka joku jakso jää väliin. Tuoreimmat uutiset saa aina netistä.

Ainut Yle Radio 1:n ohjelmatyyppi, joka ei päädy nettiin, ovat äänilevykonsertit, mutta vastaavasti tarjolla on ympärivuorokautisesti netissä soiva Ylen klassinen.

Yle Radio Suomen puolella rakastettujen Luontoiltojen parissa voi tunnelmoida netissä muutaman kuukauden ajan. Nettisivuilta löytyy lisäksi oheismateriaalia kuten yleisön tunnistettavaksi lähettämiä kuvia eläimistä ja kasveista. Erityisiä nettiradioaarteita, historiaa elävinä kuulokuvina tarjoavat Mennyt maailma -arkisto sekä Karjalasta kajahtaa, jossa soivat luovutetun Karjalan kirkonkellot.

Ja paljon muuta: Yle Areenassa  www.yle.fi/areena on runsaudenpula, jossa suunnistamista auttavat monenlaiset haut ja luokitukset.

– Normaalilla tietokoneella radio-ohjelman kuunteleminen käy yhtä lailla käden käänteessä kuin perinteisellä radiolaitteella, kannattaa kokeilla! kannustaa Rainer Korhonen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.