null Rakas Snoopy!

Vedettävä koira. ”Snoopy Sniffer” vuodelta 1938 oli Fisher Price -leluvalmistajan suosituimpia leluja. Sitä valmistettiin vuosina 1938–1980. Musée des Arts décoratifs, Ranska.

Vedettävä koira. ”Snoopy Sniffer” vuodelta 1938 oli Fisher Price -leluvalmistajan suosituimpia leluja. Sitä valmistettiin vuosina 1938–1980. Musée des Arts décoratifs, Ranska.

Rakas Snoopy!

Kuvan Snoopy Snifferiä valmistettiin yli neljäkymmentä vuotta. Sitä ja monta muuta Helsingin taidemuseo Tennispalatsin Lelun lumo -näyttelyn esinettä katsoessa mieleen tulvii lapsuus: hartaita toiveita, sapekasta kateutta toisten leluaarteista ja hyviä muistoja monia tunteja kestäneistä leikeistä ystävän kanssa. Tai se hurmion hetki, kun pääsi keskustan lelukauppaan vain katsomaankin.

Lelun lumoon ehtii vielä virkistämään lapsuusmuistoja. Museon yhdessä ranskalaisten asiantuntijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa tuottama näyttely on sisällöltäänkin kansainvälinen. Siihen on lainattu eri aikojen leluja monista julkisista ja yksityisistä kokoelmista Euroopasta ja Yhdysvalloista.

Tarjolla on monipuolinen katsaus länsimaisen lelukulttuurin moninaisuuteen ja myös leluteollisuuden kehitykseen. Teollisesti tuotettujen lelujen lisäksi mukana on paljon yksittäiskappaleina tehtyjä. Huomio kannattaa kohdistaa erityisesti lelujen muotoiluun, onhan näyttely osa Helsingin muotoilupääkaupunkivuoden tarjontaa.

Liki 800 esineen kokonaisuus on ripustettu melko tavanomaisesti. Kymmenet ja sadat lelut on aseteltu usein lasivitriineihin teemojen ja lelujen lajityyppien mukaan. Jokainen lelu kertoo omasta ajastaan, sen lapsikäsityksestä, asenteista ja arvoista.

Tyttöjen ja poikien lelut ovat näytteillä selvästi omissa osastoissaan, onhan lelujen rooli sukupuoliroolien vahvistajana ollut keskeinen. Yhä nykyään seikkailuihin, vauhtiin, taisteluun ja sankaruuteen liittyvät leikkiteemat on varattu enemmän pojille. Tytöille tarjotaan paljolti eläin-, koti- ja hoivaleikkeihin innostavia leluja.

Lapset ovat onneksi itse kekseliäämpiä kuin vanhemmat. Jos lapsille annetaan aikaa ja mahdollisuus leikkiin keskenään, saa hiekkalaatikon perusleluista ja vaihtelevista luonnonmateriaaleista tehtyä niin kauppatorin, tavaratalon, eläinfarmin, hotellin kuin huvipuistonkin. Rikkinäinen froteepyyhe on mitä hienoin tarjoilijan käsiliina, ja pohjastaan haljenneesta hiekkaämpäristä voi virittää oksien väliin loistohotellin suihkun.

Näyttelyn elävöittäjänä ja teemoja yhdistävänä tekijänä ovat ranskalaisen videotaiteilija Pierrick Sorinin taianomaiset optiset teatterilaatikot, joiden elävä kuva on toteutettu vaativalla tekniikalla. Taiteilija esiintyy itse pienissä kohtauksissa, aina eri lelujen parissa. Hän leikittelee mittasuhteilla, koheltaa ja kommentoi lelujen maailmaa huumorin keinoin.

Lelun lumo, näyttely 20.5. saakka Helsingin taidemuseo Tennispalatsissa, Salomonkatu 15.
Avoinna ti–su 11–19. Liput 10/8 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Satu Itkonen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.