null Rakastava kohtelu parantaa

Sirkka Hänninen uskoo halaamisen parantavaan voimaan. Samaa mieltä tuntuu olevan hoitokodissa asuva Hannu. Kuva: Saara Vuorjoki

Sirkka Hänninen uskoo halaamisen parantavaan voimaan. Samaa mieltä tuntuu olevan hoitokodissa asuva Hannu. Kuva: Saara Vuorjoki

Rakastava kohtelu parantaa

Hoitokoti Neulansilmä auttaa mielenterveys- ja päihdeongelmaisia selviytymään itsenäisesti omissa oloissaan.

Helsingin seurakuntayhtymän erityisdiakonian ylläpitämässä Neulansilmässä Myllypurossa asuu kahdeksan päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivää miestä. Useamman vuoden hoitokodissa asuneen Hannun, 63, mielenterveys alkoi murentua jo nuorena.

– Hakeuduin 1960-luvun lopulla pahan väsymyksen takia psykoanalyysiin. Hoito tehosi ja jaksoin käydä töissäkin.

Psyykkiset vaivat kuitenkin palasivat, ja vuonna 1975 Hannu joutui ensimmäisen kerran sairaalahoitoon. Siitä seurasi pitkäaikainen sairaalakierre ja erilaisia sosiaalisia ongelmia.

– Elin toistakymmentä vuotta ilman asuntoa. Lopulta asunnottomien sosiaalitoimi järjesti minulle täältä paikan.

Hannu kiittelee hoitokodin kolmea naisohjaajaa, jotka ovat onnistuneet luomaan paikkaan turvallisen ja tasapainoisen ilmapiirin.

– Minusta Neulansilmä on parempi kuin koti, koska täällä on päivittäin ohjaajia tukena ja tarvittaessa myös juttuseuraa.

Psyyke lähtökohtana

Seurakuntayhtymässä pohdittiin keväällä, jatketaanko Neulansilmän toimintaa. Nyt tilanne näyttää melko hyvältä, ja hoitokodin vastaavan ohjaajan Sirkka Hännisen olo on huojentunut.

– Tämäntyyppistä toimintaa ei ole muissa seurakunnissa. Joku voi myös kysyä, kuuluuko tällainen seurakunnalle. Mielestäni nimenomaan tässä työssä näkyy lähimmäisenrakkaus ja heikkojen auttaminen.

Hännisen mukaan Neulansilmässä pidetään lähtökohtana, että sen asukkailla on ollut psyykkisiä vaikeuksia, joiden seurauksena he ovat alkaneet käyttää alkoholia tai huumeita. Ajattelumallin perustana ovat amerikkalaisen alkoholismi- ja riippuvuustutkijan Stanton Peelen opit.

– Kun ihminen on masentunut ja ahdistunut, voi hän jäädä helposti koukkuun erilaisiin päihteisiin. Esimerkiksi Järvenpään sosiaalisairaalassa hoidetaan myös päihteiden käyttäjien psyykepuolta.

Hoitokodin toiminta saanee jatkoa

Yhteisen seurakuntatyön johtajan Pekka Hietasen mukaan Neulansilmän toimintaa jatketaan ensi vuonna, mikäli kaupungin kanssa saadaan aikaan tarpeeksi hyvä sopimus.

– Nyt näyttää siltä, että tällainen sopimus on mahdollista saada. Asian pitäisi varmistua syyskauden alkuun mennessä.

Jos hoitokodin toimintaa päätetään jatkaa, tulee siitä toistaiseksi voimassa olevaa, mikä tarkoittaa sitä, että nykyisen määräaikaisen henkilöstön työsuhteista tulee pysyviä. Seurakuntayhtymä ei nimittäin voi tehdä enää kolmatta päätöstä määräaikaisesta toiminnasta.

Asukkaat tulevat Neulansilmään kaupungin eri hoitopaikoista, ja ainoana vaatimuksena on päihteettömyys. Asukkaat käyvät säännöllisesti lääkärissä Itäkeskuksen psykiatrisella poliklinikalla, terveysasemalla tai A-klinikalla. Hoitokodin henkilökunta hoitaa heille määrättyjen lääkkeiden hankkimisen ja annostelun. Se järjestää myös ateriat, retket ja erilaiset tapahtumat. Omasta hygieniastaan ja vaatteiden pesemisestä asukkaat huolehtivat itse.
Jokainen ajattelee itse

Neulansilmän työntekijät seuraavat kunkin asukkaan tilaa tarkasti. Asumisen kestoon vaikuttavat asukkaan terveydentila ja selviytyminen itsenäisestä asumisesta.

– Moni meillä asuvista ei selviäisi yksin omissa oloissaan. Heillä on vaikeuksia perusasioiden hoitamisessa ja sosiaalisissa tilanteissa, ja me yritämme auttaa heitä selviytymään niissä, Sirkka Hänninen kertoo.

Neulansilmän toiminta perustuu kristillisiin elämänarvoihin. Joka aamu pidetään hartaushetki, ja erityisdiakonian pappi vierailee hoitokodissa viikoittain.

– Emme silti halua tuputtaa uskontoa ja aiheuttaa asukkaille lisää ahdistusta. Jokainen voi ajatella asioista omalla tavallaan, Hänninen sanoo.

– Pyrimme kuuntelemaan asukkaiden toiveita, miten he esimerkiksi haluavat viettää joulua ja syntymäpäiviään. On myös tärkeää osoittaa heille välittämistä vaikka halaamalla tai kättä silittämällä. Olen huomannut, että rakastava kohtelu parantaa ja luo luottamusta.

Kun näyttää siltä, että asukas pystyy elämään itsenäisesti, aletaan hänelle etsiä muita asumisvaihtoehtoja. Tähän mennessä hoitokodista on siirtynyt yksi asukas vuodessa itsenäiseen asumiseen, mitä Hänninen pitää erittäin hyvänä tuloksena.


Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.