Makea talo. Pipariversiossa Steven Hollin suunnittelemasta Kiasmasta on käytetty seinien maalaamiseen valkosuklaata. Mannerheimin patsas syntyi elintarvikevärillä värjätystä marsipaanista.
Rakenna oma piparkakku-Kiasma
Kyllästyttävätkö piparimökit omasta päästä? Rakenna arkkitehdin ohjeilla Kiasma tai Eduskuntatalo.
Teksti Pälvi Ahoinpelto
Kun ottaa käsiinsä Sirkka-Liisa Jetsosen ja Jari Jetsosen kirjan Arkkitehtien piparkakkutalot, pääsee tutkimusretkelle Hannun ja Kertun maailmaan. Piparitaikinasta on leivottu sekä olemassa olevia, tunnettuja rakennuksia että toteutumatta jääneitä arkkitehtuuriunelmia.
Kirjan kuvissa kohoaa korkeuksiin piparinen Empire State Building, jonka huippuun on muotoiltu elokuvapastissina marsipaaninen King Kong. Piparisen Taj Mahalin yksityiskohtaista koristelua on pakko katsoa ja katsoa. Ranskalaisen taitajan Le Corbusier’n suunnitteleman Notre Dame du Haut -kappelin pipariversion saarnastuolissa seisoo pieni marsipaanipappi.
Kirjan tekotapa on järjestelmällinen. Ensin on valokuva esikuvasta, sitten lyhyt artikkeli, jossa esitellään rakennus kertomalla sen suunnittelijasta, tyylisuunnasta ja historiasta. Mukana voi olla sopiva anekdoottikin. Sitten seuraa valokuva rakennuksen piparisesta versiosta ja lopuksi teko-ohjeet ja kaavat. Jollekin talolle ovat riittäneet suhteellisen yksinkertaiset piirustukset, mutta esimerkiksi Hämeen linnan kaavoja on kaikkiaan kuusi ja puoli sivua.
Arkkitehtien yhteistyökumppaneina ovat toimineet leipurimestarit Liisa Jäntti ja Eeva Jäntti, joiden käsissä itse piparkakkutalot ovat syntyneet. He myös antavat reseptin piparkakkutalojen rakentamiseen sopivan sitkeän ja kovan taikinan valmistamiseksi, jotta piparitalon kappaleita pystyy jälkityöstämään esimerkiksi juustohöylällä ja hiomalla.
Rakennusten koristeluun on käytetty paitsi sitruunamehulla notkistettua sokerikuorrutetta myös tapauksesta riippuen strösseleitä, nonparelleja, sulatettua suklaata ja elintarvikeväriä. Esimerkiksi ruoho Hvittorpin ympärillä on tehty vihreiksi värjätyistä kookoshiutaleista.
Kirjasta löytyvät myös ohjeet erimuotoisten kappaleiden valmistamiseen. Lieriömäiset rakennukset tehdään esimerkiksi kiertämällä taikinaa sopivankokoisen, leivinpaperilla päällystetyn purkin päälle. Päälle vielä toinen leivinpaperi. Sitten kokonaisuus vyötetään paistamisen ajaksi narulla, jotta se pysyy koossa.
Leikin löytäminen työstään on ihailtavaa, mutta vaatii heittäytymistä eikä onnistu, jos ottaa itsensä ja ammattinsa liian vakavasti. Arkkitehtien piparkakkutaloissa lyövät onnistuneella tavalla kättä leikki ja vankka ammattiosaaminen.
Arkkitehtien piparkakkutalot, uudistettu laitos,
Jari Jetsonen ja Sirkka-Liisa Jetsonen. Paasilinna 2013.
Jaa tämä artikkeli: