Rakkaat köyhät

Rakkaat köyhät

Pääsiäisyön messussa pappi puhuu köyhistä. Hän muistuttaa, miten sana Jeesuksen ylösnousemuksesta levisi ensiksi juuri köyhien keskuudessa. Pappi kertoo itsekin tavanneensa köyhän, kerran ulkomailla. Se oli ollut hieno kokemus.

Niin luterilainen kirkko on tottunut puhumaan. Köyhyys on romanttista ja jaloa, köyhät itse viattomia uhreja. He ovat nöyriä ja perivät maan. Joskus voi köyhä tietysti olla syntinenkin, vaikkapa rikollinen tai päihderiippuvainen. Sellaisia köyhiä säilytetään vankiloissa ja parantoloissa, joissa laupeuden töihin mielivä kristitty voi kätevästi piipahtaa.

Kirkon kielessä köyhät ovat aina ”he”, eivät koskaan ”me”, jopa yhteiskunnallisesti valveutuneiden pappien puheissa. Esimerkiksi Kari Latvuksen, Sakari Häkkisen ja Hanne von Weissenbergin Köyhien Raamatussa hengellisiä tekstikatkelmia verrataan nähtyyn tai tutkimuksista luettuun – ei koskaan itse koettuun – köyhyyteen. Myös Kai Sadinmaan Kymmenen käskyä kirkolle näkee köyhät toiminnan kohteina ja syyttää pappeja lähinnä sosiaalisten velvoitteiden unohtamisesta. Köyhät ovat toisia, äänettöminä jossain keskustelun ulkopuolella.

Kirkon puheavaruudessa köyhä ihminen on kyllä tärkeä myyttinen hahmo, mutta tämän omaa ääntä ja kokemusta ei saarnastuolista tai seurakuntalehtien palstoilta juuri kuule. Köyhät on rakastettu marginaaliin, josta joku sitten aika ajoin poimitaan kiillottamaan ”radikaalipapin”, ”sankaritoimittajan” tai ”inhimillisen poliitikon” sädekehää.

Sillä tavoin kirkko pyörittää omalta osaltaan sitä valtavaa koneistoa, jolla osa ihmisistä syrjäytetään ulos virallisesta yhteiskunnasta. Ja koska kirkon valta on ensisijaisesti symbolista, sen sanavalinnoilla on erityisen suuri merkitys.

Mitäpä mahtaakaan miettiä sossutukien, trokaamisen ja reunalla keikkumisen maailmasta tuleva ihminen tästä köyhien esineellistämisestä?

Todennäköisesti ei juuri mitään. Jos nimittäin köyhät ennen oli tapana ohjata kirkon perimmäiseen penkkiin, nyt harva eksyy messuun lainkaan.

Anna Kontula
anna.kontula@eduskunta.fi
Kirjoittaja on vasemmistolainen kansanedustaja.

Jaa tämä artikkeli: