
Santahaminan kanahaukat. ”Mitä suuremmiksi poikaset kasvoivat, sen äänekkäämpää oli elämä Saharan korvessa.”
Rakkaus luontoon hehkuu kuvissa
”Lepakoiden yö. Lumoudun minäkin. Arvioin ympärillämme olevan viitisenkymmentä lepakkoa. Havahdun siihen, että yksinäinen pitkäkorva, korvayökkö, on löytänyt mitä parhaan saalistusmaan. Se lentää selästä selkään ja tukasta tukkaan noukkien niistä hyttysiä, räpytellen paikoillaan kuin kolibri.”
Luontokuvaaja ja tietokirjailija Jarmo Nieminen kertoo kirjassaan Aarresaaret lasten lepakkoretkestä Santahaminassa. Everstiluutnantti Nieminen työskenteli saarella pitkään ja tuntee sen kuin omat taskunsa.
Kirjan nimi viittaa Helsingin ulkosaariin, joista monet ovat suljettuja sotilassaaria. Siellä on säilynyt harvinaisia lajeja ja ekosysteemejä.
Ulkomaalaisten mukana saarille on päätynyt istutettuina ja salamatkustajina uusia kasveja. Luolat ja ampumaradat sopivat lepakoille, matelijoille, mäyrille ja supikoirille. Linnoitusten betoni on kalkinnut maaperän kasveille otolliseksi.
Niemisen luontokuvat ovat komeita ja harvinaisia, ja niitä höystävät retkitarinat. Usein mukana on joku hänen kaverinsa, lintujen rengastaja tai perhostutkija. EU-maan pääkaupungin luonnon ihmeet jaksavat ihastuttaa lukijaa.
Moni tarina kertoo kohtaamisista eläinten kanssa. Oma suosikkini on kertomus siitä, kuinka Nieminen löysi Santahaminassa uteliaan hylkeen ja itse yhtä uteliaana oli joutua tappeluun otuksen kanssa. Lopulta hän päätyi istumaan huhtikuun kylmään mereen ja houkuttelemaan hyljettä kuvausetäisyydelle kiviä helistelemällä ja karhimalla käsillä pohjaa.
Helsingissä uhanalaisten lehtokielojen kukinta tarjosi myös haasteen. Nieminen yritti kuvata kukinnan hetkeä useana vuonna, mutta tuuli pilasi kuvauksen. Lehtokielon kukinnot roikkuvat varren alapuolella, ja siksi kamera ja pienet taskulamput on viritettävä korkeiden kielojen varsien väliin ja alle. Kuvaaja makaili tihkusateessa yöllä näpertämässä valoja paikalleen, ja palkinnoksi hän sai hienot kuvat.
Eira Serkkola
Jarmo Nieminen: Aarresaaret.
Helsingin saariston uskomaton luonto. Gummerus 2014.
Jaa tämä artikkeli: