null Rakkauskoulu tukee miesten tunnepuhetta

Kuva: Thinstock

Kuva: Thinstock

Rakkauskoulu tukee miesten tunnepuhetta

Väestöliitto halusi auttaa erityisesti tunneasioiden kanssa kamppailevia miehiä ja perusti miehille rakkauskoulun.

Rakkauden sanotaan olevan taitolaji. Väestöliitto on halunnut auttaa erityisesti tunneasioiden kanssa kamppailevia miehiä ja perustanut miehille rakkauskoulun ja erokoulun. Taustalla on ajatus sukupolvien perintönä siirtyvästä miehen perinteisestä roolista, jossa tunteista ei juuri puhuta.

“Rakastumisen QR-koodi on tunneavain, jolla kumppaniehdokas aktivoi rakastuneessa ihmisessä yhteyden niihin asioihin, joita tämä ei kohtaisi missään muualla kuin parisuhteessa. Jos ihmisellä on vaikea kokemus esimerkiksi suhteesta omiin vanhempiin, sama tunne voi aktivoitua vuosien jälkeen parisuhteessa...” 

Näin opastaa yksi miehille suunnatuista opetusvideoista. Opetusvideoilla käsitellään muun muassa sitä, mitä rakastuneen aivoissa tapahtuu, mikä erottaa rakastumisen rakastamisesta ja mitä tarkoittaa hyvä seksi.

Videolla miehet puhuvat miehille. Psykologi, psykoterapeutti Keijo Markova ja paripsykoterapeutti Jouni Linnankoski istuvat vuoroin kameran edessä kertomassa tunteista. Rakkauskoulun seitsemän jaksoa sisältävät myös pohdittavia tehtäviä. Videoitujen luentojen äärellä voi esimerkiksi pohtia, mikä teko tai sana voisi viedä puolison lähelle paratiisia tai millainen oli oman lapsuudenperheen tunneilmasto. Kurssille ei ilmoittauduta.

“Idea tuli asiakkailtamme, tavallisilta miehiltä ja kurssi on ollut hyvin suosittu. Erokoulua on käynyt muutama tuhat miestä ja rakkauskoulullakin on kysyntää. Meillä on myös muun muassa nettivastaanotto ja tämä on samanlainen palvelu, jota voi käyttää kuka tahansa mistä tahansa päin maailmaa”, kertoo Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.
 

Parisuhteessa miehiltä vaaditaan entistä enemmän myös tunneläsnäoloa. Kun mies oppii puhumaan tunteistaan, kaikki hyötyvät siitä."
– Heli Vaaranen


Vaaranen on aiemmin saanut julkisuutta esittämällä huolensa miesten asemasta suomalaisissa parisuhteissa. Hän kirjoitti Helsingin Sanomissa alkuvuodesta kohutussa mielipidekirjoituksessaan, että naiset eivät arvosta riittävästi puolisoitaan. Rakkauskoulu pyrkii Vaarasen mukaan tukemaan miehiä lajissa, joka on perinteisesti ollut naisten hallitsemaa: tunnepuheessa.

Rakkaus- ja erokoulu perustuvat tunnekeskeiseen terapiasuuntaukseen, jonka lähtökohtana on vuorovaikutuksen kehä, jota molemmat osapuolet osaltaan vahvistavat ja josta he ovat yhtäläisessä vastuussa. Vaarasen mukaan miehet toivoivat kurssia, jossa he saisivat keinoja puhua tunneasioista ja opetella näyttämään tunteitaan.


Herkkä tunteva mies esiin

“Naiset lukevat rakkaudesta lehdistä ja kirjoista. Miehille tämä rakkaudesta puhuminen on jäänyt vähemmälle. Kursseilla tuodaan tunnepuhe lähelle miestä. Tarkoitus on rohkaista ja kannustaa puhumaan tunteista ja osoittamaan niitä. Kysymys on sen oppimisesta, miten olla rakastava ja rakastettavana parisuhteessa”, Vaaranen kertoo.

Hänen mukaansa rakkauskoulun taustalla on myös naisten kovat vaatimukset puolisoitaan kohtaan. Vaaditaan suoritusten lisäksi tunnepuhetta ja syvällistä läsnäoloa.

“Naisten vaatimukset ovat kiristyneet. Parisuhteessa miehiltä vaaditaan entistä enemmän myös tunneläsnäoloa. Kun mies oppii puhumaan tunteistaan, kaikki hyötyvät siitä”, hän sanoo.

Rakkauskoulun laatineiden terapeuttien ajatuksena on ollut, että miehet ovat etsineet paikkaansa perheessä suoritusten kautta ja miesten herkkä, tunteva puoli on jäänyt vähemmälle huomiolle. Kysymys on siitä, kuinka mies voi opetella tunnistamaan omia tarpeitaan ja niihin liittyviä tunteita. Rakkauskoulun vastaus on, että jokaisella on mahdollisuus työstää omaa malliaan olla läheisissä ihmissuhteissa. Olemalla yhteydessä omaan itseensä ja omiin tunteisiinsa mies voi parhaiten olla yhteydessä myös muihin ihmisiin.
 

Idea erokurssista tuli poliisilta

Rakkauden lisäksi Väestöliitto haluaa auttaa miehiä myös eron keskellä. Vuoden verran pyörinyt Miesten erokoulu on tarkoitettu eroa suunnitteleville ja eron kokeneille miehille. Ero masentaa ja voi lamauttaa elämän, aiheuttaa irrationaalisia reaktioita ja herättää vaikeita kysymyksiä. Erokoulussa miehiä autetaan käsittelemään omia tunteitaan ja uskomaan, että elämä jatkuu eron jälkeenkin.

Vaarasen mukaan erokoulu paikkaa myös eron suhteen sitä miehisen kulttuurin aukkoa, joka naisilla muodostuu vertaistuesta, puhumisesta, lukemisesta ja ystävistä. Kotisohvallaan mies voi käsitellä omaa tilannettaan asiantuntijaluentojen, tehtävien ja itsearviointilomakkeiden avulla.  Erokurssilla selvitellään, miten eroon oikein päädyttiin, miten sen herättämien tunteiden ja ahdistuksen kanssa selviää, miten eksän voi kohdata ja miten vanhemmuus jatkuu eron jälkeen.

Heli Vaarasen mukaan pyyntö erokoulusta tuli alunperin poliisilta, joka toivoi että miesten eron jälkeisestä hädästä puhuttaisiin enemmän yhteiskunnassa.

Aiheesta enemmän:
Miesten rakkauskoulu (videoiden sanoma saatavilla myös teksteinä)
Miesten erokoulu
Tutustu kirkon perheneuvontapalveluihin

Jaa tämä artikkeli: