Raparperitaivaan alla
Kuva: Sirpa Päivinen

Kuva: Sirpa Päivinen

Raparperitaivaan alla

”Meillähän on se Liisan tekemä kioski autotallissa.”

Ajatus tuli mieleen toukokuussa 2011, kun Maija Hurmevirta ja Markku Rönkä istuivat Malmilla pop up -kotikahvilassa. Vietettiin kaikkien aikojen ensimmäistä Ravintolapäivää, jolloin kuka tahansa voi perustaa päiväksi kahvilan tai ravintolan.

Seuraava Ravintolapäivä järjestettiin elokuussa. Silloin Röngän tyttären Liisa Inkisen 7-vuotiaana rakentama kioski koottiin jälleen uusperheen vanhan rintamiestalon pihamaalle Malmille.

– Kioski on Raparperitaivaan sydän, ja Liisa on edelleen kioskinpitäjä nyt jo 16-vuotiaana, Maija Hurmevirta kertoo.

Muutamassa vuodessa perheestä on tullut yhteisöllisten ruokatapahtumien suurharrastajia. Raparperitaivaaksi nimetty puutarhakahvila avaa ovensa kahdesti vuodessa kesän molempina Ravintolapäivinä. Talven Ravintolapäiviä varten perhe on vuokrannut Töölön ala-asteen piharakennusta, jossa he järjestävät Juustopiknikkejä. Sieltä saa kympillä maisteltavakseen juustovalikoiman ja rypälemehua.

Kesäkahvilassa tarjoillaan oman pihan antimista tehtyjä kahvilaherkkuja. Pihan perällä on vadelmatarha, joka tuottaa parhaina vuosina 70 litraa satoa. Lisäksi on pieni mansikkamaa, punaviinimarja- ja mustaviinimarjapensaita sekä omenapuita. Istutuslaatikoissa kasvaa yrttejä.

– Tiedämme olevamme etuoikeutettuja ja haluamme jakaa tästä muillekin, Hurmevirta sanoo.

Kun ensimmäinen Illallinen Helsingin taivaan alla, kaikkialla -tapahtuma järjestettiin viime elokuussa, oli itsestään selvää, että myös Raparperitaivaassa syötäisiin. Illallinen kaikkialla on tapahtuma, jossa kaupunkilaisia kannustetaan viemään illallisensa ulos. Syödä saa omalla porukalla, mutta halutessaan voi kutsua mukaan muitakin.

Raparperitaivaan illallinen on kaikille avoin tapahtuma. Talo tarjoaa alkumaljan, jonka jälkeen syödään yhdessä osallistujien tuomia eväitä.

– Alusta asti ajattelimme, että emme halua tästä sisäpiirin juttua, johon kutsutaan vain kavereita. Haluamme mukaan myös tuntemattomia ihmisiä, Maija Hurmevirta kertoo.

Avoin illallistapahtuma on järjestetty Raparperitaivaassa nyt kahdesti. Molemmilla kerroilla mukana on ollut perheelle entuudestaan tuntemattomia osallistujia.

Hurmevirran mielestä yhteisen aterian ääreen on luontevaa kokoontua.

– Kun syödään yhdessä, kuulutaan yhteen. Syöminen on toisaalta myös valmis puheenaihe. Jos ei keksi muuta sanomista, voi puhua siitä ruuasta.

Maija Hurmevirta puhuu uudesta yhteisöllisyydestä. Sellaisesta, jossa kokoonnutaan syömään ventovieraiden kanssa ja avataan silloin tällöin oma puutarha kaikkien käyttöön.

– Pitkään on asuttu kaupungissa tuntematta yhtään naapuria. Luulen, että sellainen on nyt nähty.

Nimensä Raparperitaivas sai Leevi and the Leavingsin samannimisen kappaleen mukaan.

– Kappaleessa on tiettyä naivismia, jota tämä homma vaatii. Tällaista tehdessä ei voi olla kauhean kyyninen ihminen.

P.S. En ole koskaan ollut katkera. Jokainen pahoittaa mielensä ajoittain, mutta katkeruus ei vie elämää eteenpäin. Positiivisuus on voimavara.

Vaadin ystävällisyyttä. Ystävällisyys kuuluu hyvään vuorovaikutukseen, eikä se maksa mitään.

Tuija Pyhäranta
Seuraavaa Ravintolapäivää vietetään sunnuntaina 17.8.
Raparperitaivas, Paavolantie 7, on avoinna kello 12–18.

Lisätietoa osoitteesta restaurantday.org ja facebook.com/raparperitaivas.

Jaa tämä artikkeli: