Räppäämällä silpomista vastaan
Voiko tyttöjen sukuelinten silpomisesta seurata mitään hyvää? Senegalilaissyntyinen rap-artisti Sister Fa osoittaa Helsingin afrikkalaisen elokuvan festivaaleilla esitettävässä Sarabah -dokumentissa, että voi.
Itsekin äärimmäisen sukuelinten silpomisen alle kouluikäisenä läpikäynyt nainen päättää murtaa silpomiseen liittyvän vaikenemisen. Dokumentissa hän tuo esiin omat tuskalliset kokemuksensa saadakseen ihmiset ymmärtämään, että perinne on paitsi äärimmäisen tuskallinen ja vaarallinen, myös täysin turha.
Erityisesti hän haluaa saada nuoret vakuuttumaan tavan haitallisuudesta, ja mikäpä tehoaisi nuoriin paremmin kuin musiikki?
Sister Fa osoittaa olevansa rohkea tabujen rikkoja monella saralla. Hän on nainen ja räppäri, joka räppää silpomisesta, etnisistä konflikteista sekä niiden kurjista kohtaloista, jotka ovat lähteneet Afrikasta laittomina siirtolaisina etsimään parempaa elämää.
Maria Louise Gambalen ja Gloria Bremerin ohjaamassa dokumentissa seurataan nykyisin Berliinissä asuvan Sister Fan matkaa takaisin Etelä-Senegalissa sijaitsevaan kotikyläänsä, jossa ympärileikkaamatonta naista pidetään yhä kelvottomana.
Yhteistyössä Tostan-nimisen kansalaisjärjestön kanssa Sister Fa pyrkii saamaan yhteisön jäsenet sitoutumaan silpomisen lopettamiseen. 140 miljoonaa naista ja tyttöä kärsii sen seurauksista.
Maailman terveysjärjestön mukaan afrikkalaisista yli 10-vuotiaista tytöistä arviolta 101 miljoonaa on läpikäynyt silpomisen jossakin muodossa. Koko maailmassa uhreja on 140 miljoonaa. Silpomisesta seuraa lukuisia elämänmittaisia terveysongelmia, kuten lapsettomuutta, seksuaalisia vaikeuksia ja hengenvaarallisia synnytyksiä.
Dokumenttia katsellessa tulee vakuuttuneeksi siitä, että myös silpomisen henkiset vammat ovat pysyviä. Sister Fan kertoo, että hänen on vieläkin vaikea puhua asiasta, sillä silpomisen seurauksena hän tuntee olevansa vain ihmisen puolikas.
Sarabah-dokumentti on koskettava ja herättää ajatuksia, mutta ei aiheestaan huolimatta ahdista – pikemminkin se jättää hymyn huulille ja afrikkalaiset rytmit soimaan mieleen.
Sarabah esitetään Helsingin afrikkalaisen elokuvan festivaalilla (HAFF) 10. toukokuuta kello 15 Andorrassa, Eerikinkatu 11. Festivaalin teemana on tänä vuonna nuoret ja valta. Festivaalin kotisivuilta haff.fi löytyy koko ohjelma.
Johanna Latvala
Jaa tämä artikkeli: