null Rauhantyötä musiikilla

Yhteinen ilo. – Nuorissa egyptiläismuusikoissa on valtavasti potentiaalia. He ovat täysin avoimia uusille asioille, ja tämä tekee työn mielekkääksi, Ralf Gothóni kuvailee. Musiikkisilta rakentuu Egyptiin maaliskuun lopussa kuudennen kerran.

Yhteinen ilo. – Nuorissa egyptiläismuusikoissa on valtavasti potentiaalia. He ovat täysin avoimia uusille asioille, ja tämä tekee työn mielekkääksi, Ralf Gothóni kuvailee. Musiikkisilta rakentuu Egyptiin maaliskuun lopussa kuudennen kerran.

Rauhantyötä musiikilla

Ralf Gothóni tukee nuoria klassisen musiikin ammattilaisia maissa, joissa ei muutoin olisi mahdollisuutta saada kansain- välistä opetusta tai esiintymis- kokemusta.

Teksti ja kuva Päivi Arvonen
Pianisti, säveltäjä ja kapellimestari Ralf Gothóni aloitti kansainvälisen musiikkivaihdon edistämisen jo 20 vuotta sitten ideoidessaan Pekingin ensimmäiset musiikkijuhlat, Forbidden City Music Festivalin.

Niilin risteily 2000-luvun alussa poiki idean suomalais-egyptiläisestä musiikkisillasta, joka rakennettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Musiikkisilta koostuu suomalaisten ja kansainvälisten opettajien pitämistä mestarikursseista, joiden päätteeksi opettajat esiintyvät yhdessä oppilaittensa kanssa Kairon oopperassa.

Keväällä 2012 suomalais-egyptiläinen musiikkisilta rakentui viidennen kerran. Suomalaisten opettajien ja egyptiläisten oppilaiden sekä Egyptin byrokraattisten musiikki-instituutioiden yhteistyössä kulttuurien törmäykset ovat arkipäivää. Gothóni on oppinut suhtautumaan kulttuuritörmäyksiin pitkämielisesti.

– Tämä on kuin homeopaattista lääkintää; pieninä annoksina ja ehkä onnistuu. Laajemmin musiikkisiltaa voisi kutsua filosofiseksi homeopaattiseksi rauhantyöksi, Gothóni pohtii.

Kamarimusiikki on lähellä Gothónin sydäntä.

– Musikaalisuus on muusikon aisti, jolla hän ymmärtää maailmaa. Kamarimusiikki on muusikkojen yhteinen kieli, jolla muusikot voivat keskustella keskenään kulttuuritaustoista riippumatta.

Erilaiset kulttuuritaustat näkyvät etenkin aikakäsityksen eroavaisuutena, mutta itse harjoittelutilanteissa ryhmäläisten taustat ja uskonnot eivät ole ongelma. Taukoja pidetään tarvittaessa muslimien rukoushetkien aikana ja muslimien pyhäpäivä perjantai on yleensä vapaapäivä.

– Nuorissa egyptiläismuusikoissa on valtavasti potentiaalia. Heille egoismi on vierasta. He ovat täysin avoimia uusille asioille, ja tämä tekee työn mielekkääksi, Ralf Gothóni kuvailee.

Musiikkisillan suomalainen järjestäjätaho on Savonlinnan musiikkiakatemia, jonka taiteellisen toimikunnan puheenjohtajana Gothóni toimii. Lahjakkaita musiikkisillan muusikkoja on kutsuttu Savonlinnan musiikkiakatemian mestarikursseille, joiden yhteydessä he ovat myös esiintyneet.

– Savonlinnan musiikkiakatemia on ollut jo monille ponnahduslauta maailmalle. Näillä nuorilla ei muutoin olisi mahdollisuuksia hankkia kansainvälistä kokemusta. He ovat hyvin kiitollisia ja innostuneita mahdollisuudesta päästä Suomeen.

Kairosta alkanut musiikkisilta on laajentunut jo Turkkiin ja Azerbaižaniin. Musiikkisiltayhteistyö on Ralf Gothónille ja Savonlinnan musiikkiakatemian opettajille pääosin vapaaehtoistyötä. Osarahoitusta on vuosien varrella saatu esimerkiksi TeliaSoneralta sekä Wihurin ja Kordelinin säätiöiltä.

Rahoitus on kattanut lähinnä matka- ja majoituskuluja. Gothóni kertoo tiiminsä työskennelleen ”asevelihintaan”.

– Kyllä tämä vie paljon aikaa. Esimerkiksi Kairossa olin viime keväänä kaksi viikkoa. Ei ole ihan yksinkertaista tyhjentää omaa konserttikalenteria niin pitkäksi aikaa, Gothóni toteaa.

Gothónia kiehtoo myös yhteistyö muiden arabimaiden kanssa. Suomen Lähi-idän instituutin kanssa on keskusteltu yhteistyöstä, mutta arabimaiden epävakaa poliittinen tilanne hidastaa suunnitelmien toteuttamista.

– Pienin askelin on edettävä, koska isojen visioiden toteuttamiseen ei ole realistisia mahdollisuuksia, Gothóni muotoilee.

Suomalais-egyptiläinen musiikkisilta rakentuu Kairoon jo kuudennen kerran maaliskuun lopussa.

– On hienoa, että poliittisesti epävakaasta tilanteesta huolimatta pystymme jatkamaan yhteistyötä, Gothóni iloitsee.

Maailmaa ahkerasti kiertävän Ralf Gothónin kalenterissa on varauksia vuosiksi eteenpäin. Kesät on varattu Suomen suvelle ja Savon saaren kesämökillä rentoutumiselle viulistivaimo Elina Vähälän ja ystävien seurassa.

Maailmalla yhtenä stressinpoistokeinona on toiminut Volvo Ocean Race -venekilpailu. Ralf Gothónin virtuaalivene sijoittui 500. sijalle yhteensä 250 000 veneen joukossa.

– Veneen kulkua pitää tarkastaa kahdesti päivässä esimerkiksi tuulen muutosten vuoksi. Yhden kerran olen voittanut myös Hjallis Harkimon .

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.