null Rautavaaran konsertoilla taistellaan yksinäisyyttä vastaan

Sellotaiteilija Iida-Vilhelmiina Laine antaa loppututkintonäytteensä konsertissa, jonka tuotto menee yksinäisyyden vastaiseen työhön. Kristiina Backberg kannustaa. Kuva: Sirpa Päivinen

Sellotaiteilija Iida-Vilhelmiina Laine antaa loppututkintonäytteensä konsertissa, jonka tuotto menee yksinäisyyden vastaiseen työhön. Kristiina Backberg kannustaa. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Rautavaaran konsertoilla taistellaan yksinäisyyttä vastaan

Helsinki Mission hyväntekeväisyyskonsertissa kuullaan Einojuhani Rautavaaran konserttojen kavalkadi.

Temppeliaukion kirkossa soitetaan lauantaina kunnianhimoinen hyväntekeväisyyskonsertti. Musiikin maisteriksi valmistuva sellotaiteilija Iida-Vilhelmiina Laine on laajentanut loppututkintonäytteensä koko illan konsertiksi, jossa soitetaan peräti viisi Einojuhani Rautavaaran konserttoa – sellolle, viululle, pianolle, klarinetille, ja harpulle.

Solisteina esiintyvät Laineen lisäksi Jaakko Kuusisto, Taavi Oramo, Marko Hilpo ja Lily-Marlene Puusepp, ja kapellimestareina Sakari Oramo ja Erkki Lasonpalo. Juontamassa on hauskoista puheistaan tunnettu musiikkitoimittaja Minna Lindgren. He sekä pääkaupunkiseudun muusikoista koostuva orkesteri esiintyvät ilman palkkiota, ja lipputulot lahjoitetaan Helsinki Mission yksinäisyyden vastaiseen työhön.

– Nykyisin Sibelius-Akatemiassa kannustetaan siihen, että tutkintokonserteista tehdään muusikon itsensä näköisiä tilaisuuksia. Tässä konsertissa yhdistyy kaksi haavettani: päästä soittamaan Rautavaaran toinen sellokonsertto ja tehdä jotakin hyvää, Iida-Vilhelmiina Laine kertoo.

Nuoren muusikkopolven suosikkimusiikkia

Radioitava konsertti tarjoaa harvinaisen tilaisuuden kuulla laaja läpileikkaus Einojuhani Rautavaaran konserttotuotannosta eri vuosikymmeniltä. Esitettävät konsertot on valittu säveltäjän omien sekä solisteina soittavien muusikkojen toiveiden yhdistelmänä.

Rautavaaran tunteisiin vetoava, värikylläinen musiikki on nuoren suomalaisen muusikkopolven keskuudessa edelleen hyvin suosittua, ja hänen musiikkiaan soitetaan ja levytetään myös maailmalla paljon. Korkeaan ikään ehtinyttä maestroa itseään odotetaan myös saapuvaksi tilaisuuteen.

Helsinki Missiossa ollaan innostuneita tilaisuudesta, jonka idea tuli Iida-Vilhelmiina Laineelta.

– Varainkeruukonsertteja on kyllä järjestetty kautta aikojen, mutta ne ovat olleet kevyen musiikin puolella. Minusta on erityisen hienoa, että Helsinki Missio voi olla mukana tällaisessa korkeatasoisessa nykymusiikkikonsertissa, viestintäpäällikkö Kristiina Backberg hehkuttaa.

Perusasian äärellä, iloa tuomassa

Erityisen iloisia konsertin järjestäjät on siitä, että eturivin muusikot lähtivät innolla mukaan – eikä heidän houkuttelemisensa ollut vaikeaakaan.

– Minusta on mukavaa soittaa hyvää musiikkia hyvään tarkoitukseen. Rautavaaran viulukonsertto on sitä paitsi ollut urallani isossa roolissa, ja on hienoa palata siihen, toteaa viulusolisti Jaakko Kuusisto. Kapellimestari Sakari Oramo on samoilla linjoilla.

 

Tässä ollaan perusasian äärellä: tuomassa iloa toisille, koskettamassa ja kokemassa jotakin hyvää yhdessä.

 

– Minut sai lähtemään mukaan hyvä idea, Rautavaaran kiinnostava musiikki yhdistettynä aitoon hyväntekeväisyyteen. Ja tietenkin mahtavat solistit! Toivon että yleisö löytää paikalle sankoin joukoin, sanoo Oramo, joka sattui onnekkaasti olemaan vapaana ja Helsingissä konsertin aikaan.

Iida-Vilhelmiina Laine muistuttaa, etteivät aikaansa ja osaamistaan lahjoittavat muusikot ole pelkästään antamassa vaan myös saavat hyväntekeväisyyskonsertista itsekin paljon.

– Muusikon työ on rankkaa ja vaativaa, ja siinä saattaa ajoittain kadota sekä ilo että ymmärrys siitä, miksi musiikkia loppujen lopuksi soitetaan. Tässä ollaan perusasian äärellä: tuomassa iloa toisille, koskettamassa ja kokemassa jotakin hyvää yhdessä, Laine sanoo.

– Miten hienoa onkaan soittaa tutkinto tällaisessa muodossa – ihmisten iloksi ja hyväksi eikä pelkästään tutkintolautakunnan kuultavaksi!

Vanhainkotivierailuilla tippa linssissä

Musiikilla on vahva vaikutus ihmisten henkiseen hyvinvointiin ja myös yksinäisyyden kokemukseen. Elävä konsertti on mielen maisemia avaavaa läsnäoloa, jossa muusikot ja yleisö kohtaavat. Se koskettaa jopa syvästi muistisairaita ihmisiä, joiden kanssa on muutoin vaikea päästä vuorovaikutukseen.

– Harvoin olen vanhainkotikeikalta palannut ilman, että on tippa ollut linssissä. Hoitajat ovat kertoneet, että vaikka vanhukset eivät tunnin kuluttua muistaisi olleensa konsertissa, he nukkuvat paremmin, tarvitsevat vähemmän lääkkeitä ja ottavat enemmän kontaktia, Iida-Vilhelmiina Laine kertoo.

Helsinki Missio taistelee yksinäisyyttä vastaan muun muassa kulttuurisen sosiaalityön keinoin, joten konsertin järjestäminen sopii sen linjaan hyvin.

– Katsomme mielenkiinnolla, miten konsertti toimii ja millaisen vastaanoton se saa. Jos vaikka tässä olisi uudenlaisen toimintamuodon siemen, Kristiina Backberg aprikoi.

Älä jätä ihmistä yksin – Einojuhani Rautavaara x 5 -konsertti Temppeliaukion kirkossa lauantaina 30.1. kello 17. Liput Lippupalvelusta ja ovelta 22,50 tai 37,50. Lipputulot käytetään Helsinki Mission työhön yksinäisyyttä vastaan. YLE radioi konsertin, joten paikalle on syytä tulla hyvissä ajoin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.