null Ravintola Luomus oli menestys

Pop up -ravintola. Haagan Luomus -ravintolaan Hakavuoren kirkolle saapui Ravintolapäivänä paikallisia lapsiperheitä. Ruustinna-annokseen kuului bratwurstia, perunasalaattia, hapankaalia ja uunikasviksia.

Pop up -ravintola. Haagan Luomus -ravintolaan Hakavuoren kirkolle saapui Ravintolapäivänä paikallisia lapsiperheitä. Ruustinna-annokseen kuului bratwurstia, perunasalaattia, hapankaalia ja uunikasviksia.

Ravintola Luomus oli menestys

Aurinkoisena Ravintolapäivänä Hakavuoren kirkolla järjestetty pop up -ravintola myi yli sata ruoka-annosta runsaassa tunnissa.

Lauantaina keskipäivällä Hakavuoren kirkon eteisessä on jonoa. Onnekkaat seurueet pääsevät aulaan katettuun pop up -ravintola Haagan Luomuksen pöytiin. Salissa pöytiä on kahdeksan ja ulkona kolme. Lattialla olevat räsymatot ja pöydillä eriväriset pöytäliinat tuovat mummolatunnelmaa. Taustalla soivat vanhan ajan iskelmät.

Tarjoilija tulee hakemaan tilaukset pöydistä. Valittavana on neljä eri annosta: Suntion soppa eli kasvissosekeittoa jauhelihan kera, Kanttorin kasvissosekeitto, jossa on uunikasviksia, Ruustinna eli bratwurstia, perunasalaattia, hapankaalia ja uunikasviksia ja Rovasti eli sienipiirakkaa, perunasalaattia, hapankaalia ja uunikasviksia.

– Rohkenimme tarjota näin monipuolisia annoksia siksi, että porukassa on mukana ihminen, jolla on ravintola-alan kokemusta ja hyviä ideoita, kertoo ravintolan järjestäjistä Lissu Halonen.

Lähes kaikki kasvikset ja lihat ovat luomulaatuisia. Ravintolan järjestäneet ruokapiiriläiset kokevat, että luonnon varjeleminen ja luonnon antimista iloitseminen on myös osa kirkon sanomaa.

Pihapöydän ääressä auringonpaisteessa istuu seurue, johon on kokoontunut neljän eri perheen jäseniä.

– Tulimme tänne syömään, jotta itse ei tarvitse kotona tehdä ruokaa. Tämä on mukava tapa tavata tuttavaperheitä, kertoo Tanja Halonen.

Hänen seurassaan istuva Tuukka Taskinen iloitsee siitä, että läheltä löytyi Ravintolapäivän ruokapaikka.

– Tämä ravintolapäivä demokratisoi katukeittiökulttuuria, jota yleensä hallinnoidaan ylhäältä päin ja on luvanvaraista, Taskinen sanoo.

Pop up -ravintolan järjestäjät toivoivat, että tapahtuma tuo alueen asukkaita yhteen. Asiakkaana ollut Halonen vahvisti, että juuri näin tapahtuukin.

– Tällaiselle on näköjään tilausta. Ravintola on hyvä idea.

Kirkon sisällä neljä vanhempaa rouvaa on juuri saanut ruoka-annoksensa.

– Asun tässä lähellä. Tällaisia tapahtumia pitäisi ehdottomasti olla lisää. Täällä näkee muita ihmisiä, kertoo Elvi Suutarinen.

Hänestä 4–6 euroa maksaneet annokset ovat sopivan edullisia. Ravintolan tuotot menevät Haagan seurakunnan diakoniatyön kautta paikallisille lapsiperheille.

Keittiöstä kiirii puolentoista tunnin päästä tieto, että ruoka on loppunut. Sata keitto- ja makkara-annosta on jo syöty. Muutamat lähtevät pettyneinä koteihinsa valmistamaan ruokaa. Toiset jäävät juomaan kahvia tai teetä ja syömään kakkutikkareita. Niitä jäi vähän vielä yli.

Hakavuoren kirkon pihalla on pöydillä myynnissä kuivattuja sieniä, munia, makkaraa ja muita Loimaan Heikkilän tilan tuotteita. Ravintolan järjestäneet Haagan seurakunnan ruokapiiriläiset ja muut aktiiviset jäsenet olivat ostaneet tilalta raaka-aineet ravintolan ruokiin.

Ravintolapäivää suunnitteli noin kymmenen henkilöä. Osa heistä oli ruokapiiristä, muutama seurakuntaneuvostosta ja muutama oli muuten vaan vapaaehtoisia. Osa teki ruokaa, toiset pohtivat markkinointia ja sisustusta. Yhdellä keittiössä hääräävällä on kokemusta ravintolatyöstä lähinnä salin puolelta.

Usealla on ollut kokemusta ruuanlaitosta isolle porukalle joko Martoissa tai partiossa. Järjestelijöiden keskuudessakin syntyi uutta yhteisöllisyyttä, sillä kaikki eivät olleet toisilleen etukäteen tuttuja.

Nyt Hakavuoren kirkolla ollut pop up -ravintola järjestettiin ensimmäistä kertaa, mutta järjestäjät pohtivat jo uuden avaamista. Lauantaina järjestetty Ravintolapäivä oli järjestyksessään viides. Niitä on järjestetty kolmen kuukauden välein vuodesta 2011 alkaen.

Teksti Laura Koskelainen
Kuva Jani Laukkanen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.