null Reilu kännykkä tähtäimessä

Päivi Pöyhönen kehottaa kuluttajia ottamaan esimerkiksi kännykkää ostaessa selville, mitkä ovat elektroniikkayritysten eettiset periaatteet. Kuva: Sirpa Päivinen

Päivi Pöyhönen kehottaa kuluttajia ottamaan esimerkiksi kännykkää ostaessa selville, mitkä ovat elektroniikkayritysten eettiset periaatteet. Kuva: Sirpa Päivinen

Reilu kännykkä tähtäimessä

Nuukuusviikolla keskustellaan, millaisissa olosuhteissa tuotetaan kännyköiden ja muun kulutuselektroniikan valmistusmateriaalit.

Myymälöiden vitriineistä siirtyy kuluttajille kiihtyvään tahtiin yhä keveämpiä ja huokeampia elektroniikkalaitteita. Nyt on alettu kysyä, mistä materiaalista ja missä työolosuhteissa kännykkämme, iPodimme, pelikonsolimme ja muut laitteet on valmistettu.

– Elektroniikkateollisuuden on kannettava vastuunsa kaivosolosuhteista ja yritettävä kehittää laadukkaampaa tuotantoketjua, sanoo tietopalvelu FinnWatchin tutkija, ympäristöteknologian diplomi-insinööri Päivi Pöyhönen.

Pöyhönen toimii tutkijana kansainvälisessä makeITfair-projektissa. EU:n rahoittama hanke vaatii kulutuselektroniikalta reilua tuotantoa samalla tavalla kuin kahvilta ja banaaneilta.

Rakettimaisesti kasvaneesta elektroniikkateollisuudesta on tullut metallien suurkuluttaja maailmassa. Esimerkiksi tinavaroista se käyttää lähes puolet ja koboltista kolmasosan.

– Tinaa ja kobolttia louhitaan Kongossa. Tinakaivokset ja -kuljetusreitit ovat sodan eri osapuolten hallussa, ja ne rahoittavat aseostoja. Kobolttikaivoksissa puolet työntekijöistä on lapsia, Pöyhönen kertoo.

Elektroniikkayhtiöillä ei ole ollut käsitystä tuotantoketjunsa alkupäästä.

– Kun otin yrityksiin yhteyttä, niistä vakuutettiin, että käytettyjen mineraalien määrät ovat pieniä ja merkityksettömiä. Yhtiöiden omat tutkimukset kuitenkin vahvistivat sen, mitä raporttimme kertovat.

Viime marraskuussa makeITfair-hankkeen tutkijoita kutsuttiin elektroniikkateollisuuden kokoukseen Washingtoniin, jossa alan yritykset olivat perustamassa eettistä mineraalityöryhmää.

Nokia edelläkävijäksi?

Kiinnostus jokahetkisiksi välttämättömyyksiksi tulleiden laitteidemme taustoihin on herännyt monella taholla. Esimerkiksi USA:ssa on aloitettu Raise Hope for Congo -kampanja.

Suomessakin puhutaan Kongosta. Meneillään olevalla Nuukuusviikolla herätetään keskustelua kulutuselektroniikan ympäristövaikutuksista sekä työoloista erityisesti kaivoksissa, joista raaka-aineet louhitaan. MakeITfair-asiaa ajavat erilaisin tempauksin muun muassa Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-ryhmä, Reilun kaupan puolesta eli Repu sekä SASK isoine ammattijärjestöineen.

Kampanjoinnin kärkenä on Nokialle esitetty vetoomus ryhtyä alansa edelläkävijäksi myös eettisesti. Vaikka matka Afrikan viidakoista Aasian kokoonpanotehtaiden kautta myymälöiden vitriineihin on pitkä, vaatimus ei ole mahdoton.

– Esimerkiksi Saksa tukee aloitetta sertifioidusta, tietyt laatukriteerit täyttävästä kaivostoiminnasta Ruandassa. Sertifiointia laajennetaan Kongoon, Päivi Pöyhönen toteaa.

Kuluttaja voi vaikuttaa

Entä mitä laitteita tutkija itse käyttää ja suosittelee kuluttajille?
– Minulla on tuttavan vanha kännykkä ja läppäri, kuuluu vastaus. Päivi Pöyhösen kännykkään on liimattu Eettisesti epäkunnossa -tarra. Paitsi kaivoksiin tarra viittaa Kiinaan, missä minimaaliset palkat pakottavat ihmiset elektroniikkatehtaissa ylipitkiin työaikoihin, joita lomittavat tehtaiden makuusaleissa siepatut hätäiset unet.

– Kuluttajan kannattaa kysyä kaupassa laitteiden tuotantoon liittyvistä työolosuhteista, tutkia yritysten nettisivuilta niiden eettisiä periaatteita ja vaatia riippumattomia tarkastuskäyntejä alihankintatehtaisiin.

Eri brändiyhtiöiden tuotteet valmistetaan kaikki suunnilleen samoissa tehtaissa.
– Siksi on vaikutettava koko elektroniikkateollisuuteen.

Nuukuusviikon päätapahtuma Kaapelitehtaalla 25.–26.4. Lisätiedot: www.nuukuusviikko.fi, www.makeitfair.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.