null Rekkaisku toi pelon ja turvattomuuden keskelle Berliinin joulua

Rekka-auto ajoi maanantaina väkijoukkoon joulumarkkinoilla Berliinin Breitscheidplatzilla. Kuva: Lehtikuva/Reuters

Rekka-auto ajoi maanantaina väkijoukkoon joulumarkkinoilla Berliinin Breitscheidplatzilla. Kuva: Lehtikuva/Reuters

Ajankohtaista

Rekkaisku toi pelon ja turvattomuuden keskelle Berliinin joulua

Berliinin suomalaisen seurakunnan pappi ei yllättynyt iskusta. "Maailma näyttää menneen myös Keski-Euroopassa näin turvattomaksi."

12 ihmistä kuoli maanantai-iltana, kun rekka-auto ajoi väkijoukkoon joulumarkkinoilla Berliinin Breitscheidplatzilla. Saksan poliisi uskoo, että kyseessä on tahallinen teko. 48 ihmistä loukkaantui.

Teko muistuttaa Nizzassa Ranskassa heinäkuussa tehtyä iskua, jossa 86 ihmistä kuoli rekka-auton ajettua väkijoukkoon.

Saksan poliisi otti kiinni 23-vuotiaan pakistanilaismiehen, jonka epäiltiin olevan väkijoukkoon ajanut kuljettaja. Poliisi ilmoitti tiistaina iltapäivällä, että kiinni on mahdollisesti otettu väärä mies ja iskun tehnyt henkilö on yhä vapaalla. Kiinni otettu mies vapautettiin tiistaina todisteiden puutteessa.

Tekijän motiiveja ei vielä tiedetä, eikä ole selvää, onko kyseessä terrori-isku. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Olli Ruohomäki totesi Ylelle, että Berliinin isku vaikuttaa Isisin inspiroimalta ääri-islamilaiselta terrorismilta.

Suomalaisen seurakunnan pappi: "Paniikin lietsominen ei ole paikallaan"

Berliinin suomalaisen seurakunnan papille Päivi Lukkarille isku ei tullut yllätyksenä.

"Siitä on jo muutaman vuoden ajan ollut puhetta mediassa, että Saksa on todennäköinen kohde. Pidän sitä ikävä kyllä ihan realistisena mahdollisuutena, että Berliini on kohde terrori-iskulle."

Suomalaisessa seurakunnassa ei olla vielä päätetty, miten tapahtuneeseen reagoidaan. Joulutunnelmaan isku on Lukkarin mukaan vaikuttanut.

"Kyllä se Pariisin iskukin [marraskuussa 2015] vaikutti. Se toi vaaran alla elämisen todellisuuden hirveän paljon lähemmäs ja vaikutti esimerkiksi adventtiaikana pidettyjen jumalanpalvelusten sanomaan. Pelko ja turvattomuuden kokemus tulivat ihan toisella tavalla esiin", Lukkari sanoo.

Pariisissa tehtiin 13. marraskuuta 2015 useita terrori-iskuja, joissa kuoli yli 130 ihmistä. Iskujen motiivina oli islamilainen ääriajattelu.

Ihmisellä saa olla joulun sanoman turvin sellainen perusluottamus, että kaiken turvattomuuden keskellä Jumala pitää huolta.
– Berliinin suomalaisen seurakunnan pappi Päivi Lukkari

Pariisin iskujen jälkeen Lukkarilta kysyttiin, aikooko hän jatkossa välttää Berliinin keskeisiä kohteita, joihin saattaisi kohdistua terrori-isku. Lukkari vastasi, että ei aio.

"Toisaalta ajattelen, että ei pidä olla tyhmänrohkea. Tässä maailmanajassa täytyy ikävä kyllä varautua siihen, että terrori-iskuihin on realistinen jokapäiväinen mahdollisuus missä tahansa Euroopan kolkassa. Mutta en pidä myöskään mielekkäänä, että piiloutuisi vain omien neljän seinän sisään. Paniikin lietsominen ei ole paikallaan."

Lukkarin mielestä kristillinen usko voi auttaa ihmisiä kohtaamaan maailman pelon ja turvattomuuden.

"Jumala syntyi keskelle hyvin turvatonta maailmaa. Ihmisellä saa olla joulun sanoman turvin sellainen perusluottamus, että kaiken turvattomuuden keskellä Jumala pitää huolta."

Suomen piispat kommentoivat tapahtunutta

Useat Suomen luterilaisen kirkon piispat kommentoivat Berliinin iskua sosiaalisessa mediassa.

Juttua on päivitetty 21.12. kello 8.25.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.