null Rennot ristiäiset

Ikimuistettava hetki. Eri-ikäisiä lapsia kastettiin toukokuussa Aamukaste-tapahtumassa Tampereella.

Ikimuistettava hetki. Eri-ikäisiä lapsia kastettiin toukokuussa Aamukaste-tapahtumassa Tampereella.

Rennot ristiäiset

Leikki-ikäisenkin voi viedä kasteelle seurakuntien kastepäivänä.

 

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Hannu Jukola
 

Helsingin seurakunnat esittelivät Pienelle parasta -hanketta ja siihen uutena sisältyvää kastepäivää syyskuisilla Odotus & Vauva -messuilla. Seurakuntien materiaali kiinnosti monia, esimerkiksi Niina Ronkaista , joka oli tullut messuille kymmenen kuukauden ikäisen Vilja -tyttärensä kanssa.

Video

Ronkaiselle ja hänen miehelleen oli itsestään selvää, että lapsi kastetaan. Viljan ristiäiset pidettiin uudenvuodenpäivänä Ronkaisen vanhempien luona Kuusamossa.

– Kaste on tärkeä osa kristillistä perinnettä. Lähisuvun ympäröimänä pidetty tilaisuus tuntui erittäin liikuttavalta.

Ronkaisen mukaan Viljalle valittiin kummit paljolti sen perusteella, että he pystyisivät huolehtimaan hänestä, jos vanhemmille tapahtuisi jotakin. Vanhemmat toivovat kummien olevan muutenkin mukana lapsen elämässä.

 

Lapsen kastaminen hoituu Helsingissä ensi kuussa vaivattomasti seurakuntien yhteisessä kastepäivässä. Päivä järjestetään lauantaina 10.11. Kannelmäen kirkossa, Matteuksenkirkossa, Munkkivuoren kirkossa, Tuomiokirkossa ja Kampin kappelissa. Lapsen voi tuoda kastettavaksi johonkin näistä kirkoista ottamalla yhteyttä pappiin. Kutsuja päivään lähetetään viisikuukautisista aina viisivuotiaille, mutta kaiken ikäiset lapset ovat tervetulleita.

Pienelle parasta -työryhmään kuuluva Munkkiniemen seurakunnan kirkkoherra Leo Glad kertoo, että näin pyritään palvelemaan entistä paremmin helsinkiläisiä lapsiperheitä.

– Kaikilla vanhemmilla ei riitä energiaa kastetilaisuuden järjestämiseen. Syynä voi olla esimerkiksi se, että lapsi valvottaa, kotiin ei mahdu juhlimaan tai uusperheen on jostain syystä hankalaa järjestää juhlia kotona.

Kastettavan lapsen vanhemmista toisen pitää kuulua kirkkoon. Lapsella on oltava myös vähintään yksi kirkkoon kuuluva kummi. Seurakunta voi auttaa, jos tällaista kummia on vaikea löytää. Tilaisuuden jälkeen tarjotaan kakkukahvit.

 

Kaste kuuluu luterilaisen kirkon pyhiin toimituksiin. Se tekee lapsesta kotiseurakunnan jäsenen ja osan kristillistä yhteisöä. Kasteen vesi symboloi puhtautta ja muistuttaa kristityn oikeudesta saada anteeksi ja aloittaa alusta.

– Kaste on näkyvä merkki Jumalan rakkaudesta ja tekee näkyväksi sen, mikä on totta jokaiselle lapselle, Leo Glad sanoo.

Gladin mukaan jokainen lapsi on Jumalalle yhtä tärkeä, oli hänet kastettu tai ei. Kirkkoherra suostuu myös vanhempien pyynnöstä pelkästään siunaamaan lapsen, koska hänestä perheitä on tuettava kaikin tavoin.

– Lapsen siunaaminen on uusi ilmiö. Nykyelämä on moniulotteista ja -kulttuurista, jolloin on ymmärrettävää, ettei kaikille perheille sovi sama kaava.

Seurakunnat alkoivat pitää yhteyttä lapsiperheisiin Pienelle parasta -hankkeen merkeissä vuonna 2009. Kun vauva syntyy, lähetetään kirkkoon kuuluvalle äidille seurakunnan rekisteröintilomakkeen lisäksi kasteeseen rohkaiseva esite. Se sisältää muun muassa ristiäisten järjestämiseen liittyviä neuvoja ja pohdintoja.

Kastetulle lapselle lähetetään omalla nimellä Pienen iltahetki -paketti, joka sisältää Sari Kaasisen tuutulaululevyn, Kaisa Raittilan Vanhemman mietteitä lapselle, Jenni Ropen kuvituksen ja enkelitaulun. Vauvaperheitä kutsutaan myös tuutulaulukonsertteihin.

Seurakuntayhtymän varhaiskasvatussihteerin Päivi Vuorelman mukaan ensi vuonna lähetetään Pienelle parasta -postia 3–4-vuotiaille. Lisäksi kehitteillä on materiaalia kouluikäisille.

– Haluamme tukea lapsen elämän alkuvuosia syntymästä kouluikään. Lapsen kasvu sisältää herkkiä vaiheita, kun hän alkaa itsenäistyä ja miettiä isoja elämänkysymyksiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.