Reppu olalle ja matkaan!

Reppu olalle ja matkaan!

”Hermostunut ja ylivirittynyt sielu rauhoittuu junan yksitoikkoisessa liikkeessä. Kun olemme poissa tavanomaisesta ympäristöstämme, arkielämän huolet ja yksityiskohdat häipyvät ajatuksista ja tilalle tulee tärkeitä, jo unohtuneita ajatuksia.”

Lääkäri Anneli Vainion kirja Eksyvä löytää. Matkustamisen ja matkallaolon tärkeydestä ruotii matkailun vetovoimaa. Vainio itse asuu Ranskassa ja on matkustanut eri puolilla maailmaa, joten häneltä löytyy aiheeseen perspektiiviä. Tekstin lomaan hän on sirotellut esimerkkejä omista sekä historiasta tunnettujen henkilöiden matkakokemuksista.

On tosiaan hyvä kysyä, mikä ihme ihmisiä on ajanut aikojen alusta lähtien matkaamaan maailman ääriin? Vainio löytää kaukokaipuuseen monia syitä. On uusien ihmisten ja kulttuurien kohtaamista, rauhan etsimistä sielulle, mietiskelyn opiskelua, aikuistumisriitin suorittamista ja puhdasta seikkailunhalua.

Matkailijoissa on totisesti eroa. Yhtä miellyttää turvallinen rantaloma Kanarialla, kun toinen taas haluaa matkustaa eksoottiseen paikkaan, jota turistit eivät ole vielä löytäneet. Matkustus- ja majoitustavat jakavat myös ihmisiä. Vainio itse on harrastanut hyvällä menestyksellä kodinvaihtoa.

Vainion mukaan monelle lähtö kotoa on yksinkertaisesti pakoa arjesta ja sen paineista ja rutiineista. Mullistavimmillaan matkailu erilaisissa ympäristöissä voi muuttaa merkittävästi ihmisen maailmankuvaa. Matkustamisella on myös vahva symbolimerkitys: se on samalla matka omaan itseen.

Marjo Kytöharju
Anneli Vainio: Eksyvä löytää. Matkustamisen ja matkallaolon tärkeydestä. Kirjapaja 2014.

Jaa tämä artikkeli: