Riika pursuaa kulttuuria
Paikalliset asiantuntijat. Martins Vaskis, Laura Jansone ja Kristine Cirule kertovat, mitä kaikkea Riiassa voi nähdä ja kokea kulttuurin saralla tänä vuonna.

Paikalliset asiantuntijat. Martins Vaskis, Laura Jansone ja Kristine Cirule kertovat, mitä kaikkea Riiassa voi nähdä ja kokea kulttuurin saralla tänä vuonna.

Riika pursuaa kulttuuria

Riikalainen Kristine Cirule kehottaa tutustumaan kulttuuripääkaupunkivuonna kotikulmiensa antiin silmät, korvat ja sydän avoinna.

Teksti ja kuva Tero H. Savolainen
Latvian pääkaupunki Riika on tänä vuonna koko Euroopan unionin kulttuuripääkaupunki. Kulttuuripääkaupunkivuoden tarkoituksena on esitellä eurooppalaisen hengenviljelyn monipuolisuutta ja yhteisiä juuria sekä eri alueiden kulttuurielämän erityispiirteitä. Kaupunkeja nimetään kerrallaan kaksi, joista toinen on Uumaja Ruotsissa.

Riian kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmalista on pitkä ja monipuolinen. Mukana on jo paikkansa vakiinnuttaneita tapahtumia ja vain tänä vuonna järjestettävää ohjelmaa. Suomalaismatkaajan helpottamiseksi kolme riikalaista kulttuurin kuluttajaa tutustui tarjontaan ja valikoi listalta kiinnostavimpia tapahtumia.

Suosituksia kulttuuripääkaupunkiin antoivat Kristine Cirule, Laura Jansone ja Martins Vaskis. Kristine, 37, on rakennusteollisuuden projektipäällikkö, joka on työskennellyt kulttuurikohteiden entisöintiprojekteissa. Laura, 33, on kuusivuotiaan pojan äiti ja työskentelee valtion virastossa tiedottajana. Martins, 22, opiskelee arkkitehtuuria Latvian yliopistossa ja tekee alan töitä opintojen ohessa.

Mitä odotat kulttuuripääkaupunkivuodelta?

Martins: Kulttuuri kuuluu jokaiseen päivään kaupungissa ja ihmisten elämässä. Vuosi tulee olemaan paikallisille mahdollisuus osallistua erilaisiin kansainvälisiin hankkeisiin ja ulkomaisille turisteille mahdollisuus tutustua Latvian kulttuuriin ja taiteilijoihin.

Laura: Oppimista, seikkailua, viihtymistä ja mukavaa yhdessäoloa ystävien ja perheen kanssa.

Kristine: Odotan jännittäviä tapahtumia ja jotain epätavallista. Se on tosin vaikea tehtävä Riialle, koska täällä tapahtuu aina jotain mielenkiintoista.

Mikä on mielestäsi mielenkiintoisin tapahtuma tänä vuonna?

Martins: Olen kiinnostunut eniten arkkitehtuuriin ja muotoiluun liittyvästä ohjelmasta, kuten huhtikuun lopussa alkavasta Vapaudenkadun ikkunat -näyttelystä, joka rakennetaan kymmeneen ikkunaan Brivibas-kadulle.

Laura: Minusta mielenkiintoisin on tammikuussa avattu luonnonhistoriallisen museon näyttely Meripihka kautta aikojen. Aion käydä myös taidegalleria Puttin Meripihka nykyajan korusuunnittelussa -näyttelyssä.

Kristine: Ohjelma on varsin monipuolinen. Toukokuussa kannattaa vierailla Ziedondarzsissa. Kuukauden kestävässä Ziedondarzsin tarinat -tapahtumassa puistossa järjestetään erilaisia aktiviteetteja kaikille ikäryhmille. Suosittelen vierailemaan myös elokuisella katutaidetta ja maailmanmusiikkia sisältävällä RE RE Riga! -festivaalilla ja marraskuisella Staro Riga -valofestivaalilla. Sen pitäisi olla tänä vuonna aiempaa kirkkaampi ja värikkäämpi.

Mikä kulttuuritapahtumista tai -paikoista on suosikkisi?

Martins: Minusta yksi parhaimmista rakennuksista on Dailes-teatteri, joka on rakennettu 1960-luvulla. Se on arkkitehti Martha Stanan suunnittelema. Aluksi sitä ei haluttu hyväksyä Riian katukuvaan, mutta nyt siitä on tullut olennainen osa kaupunkia ja yksi maamerkeistä. Samanlainen tilanne on hiljattain rakennetulla Latvian kansalliskirjastolla, joka on kuin vierasesine Riian panoraamassa.

Laura: Suosikkipaikkani on Riian uusi teatteri. Sen näyttelijät ja ohjaajat ovat mahtavia. Ohjelmistossa on kiinnostavaa, modernia ja positiivisella tavalla yllättävää teatteria. Esitykset pysyvät mielessäni pitkään. Käymme myös usein kuusivuotiaan poikani kanssa Latvian sinfoniaorkesterin lastenkonserteissa. Me molemmat tykkäämme konserteista tosi paljon.

Kristine: Kaikki muuttuu niin nopeasti, että on vaikea nimetä yhtä paikkaa. Eniten pidän julkisista ympäristöistä, joissa ihmiset voivat tavata ja nauttia toisistaan. Kaikille avoimet paikat määrittelevät kaupungin luonteen. Viimeisin suosikkini on Daugavaa reunustava promenadi. Se on lähellä Spikerin korttelia, jonne voi piipahtaa taidegallerioihin, teatteriin, konsertteihin tai talvella luistelemaan.

Mitä suosittelet suomalaiselle vierailijalle?

Martins: Ehdottomasti suosittelen vierailua World Choir Gamesiin, joka on maailman suurin kuorolaulutapahtuma heinäkuussa. Latviassa on pitkä ja vahva kuorolauluhistoria. Tapahtumassa pääsee tutustumaan Latvian lauluperinteeseen. Siellä näkee ja kuulee, että Latvian kuorot ovat maailman parhaita.

Laura: Suosittelen Riga-2041 -elokuvafestivaalia marras–tammikuussa, jolloin Riian rakennusten ulkoseinille heijastetaan 3D-elokuvia. Se vaikuttaa erilaiselta ja kiinnostavalta.

Kristine: Suosittelen itsensä hommaamista lentokoneeseen tai laivaan ja matkustamista Riikaan. Sitten tarvitsee pitää vain silmät, korvat ja sydän avoinna.

Lisätiedot: http://riga2014.org/

Jaa tämä artikkeli: