null Riittävä pakkaspukeutuminen unohtuu helposti

Lapset ovat herkempiä paleltumaan, joten heidän pukeutumisestaan on kannettava erityistä huolta kovilla pakkasilla. Kuva: Thinkstock

Lapset ovat herkempiä paleltumaan, joten heidän pukeutumisestaan on kannettava erityistä huolta kovilla pakkasilla. Kuva: Thinkstock

Riittävä pakkaspukeutuminen unohtuu helposti

Helsingissä on jo hoidettu paleltumien vuoksi muutamaa ihmistä. Paleltumisvaarassa ovat erityisesti sormet, varpaat ja kasvot.

”Toistaiseksi meillä on ollut hoidossa pari paleltumatapausta, joista toinen vaikeampi vaati kirurgista jatkohoitoa. Vielä ei ole ollut montaa tapausta, mutta todennäköisesti pakkaset tulevat näkymään meillä”, kertoo Haartmanin ja Malmin sairaaloiden päivystystoimintojen johtajalääkäri Mia Laiho.
Molemmissa paleltumistapauksissa alkoholilla oli osuutta asiaan. Alkoholi ja pakkanen ovat huono yhdistelmä, pakkaseen on jopa sammuttu, eikä alkoholin vaikutuksen alaisena kylmyyttä huomata. Alkoholia nauttineena ei myöskään välttämättä huomata pukeutua riittävän lämpimästi.

”Suurimmat riskit kohdistuvat tällä hetkellä asunnottomiin ja syrjäytyneisiin. Myös lasten ja vanhusten tulisi suojautua pakkaselta hyvin. Varsinkin, jos joutuukin olemaan pitemmän aikaa ulkona", Laiho muistuttaa.

Voide ei auta pakkasella

Lasten pukeutumisen kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana kovilla pakkasilla, koska he ovat herkempiä paleltumiselle. Aikuistenkin on hyvä muistaa, vaikka oltaisiin autolla liikkeellä, lämmintä vaatetta on syytä olla päällä, jos auto hyytyykin pakkaseen.

Myös siihen kannattaa varautua pukeutumalla lämpimästi, että julkinen liikenne voi pakkasessa takkuilla, joten kyydin odotusaika voi venyä yllättävästi. Nyt paleltumisvaarassa ovat erityisesti sormet, varpaat ja kasvot. Kasvoja on vaikea suojata, mutta pään suojaaminen auttaa. 

”Kannattaa muistaa korvat peittävä päähine, kaulaliina ja hatun päälle voi vielä vetää takin hupun suojaksi tuulelta”, Laiho sanoo.

Voiteita ei enää suositella kasvoille laitettavaksi. Kosteuttavien voiteiden käyttö voi jopa pahentaa tilannetta.

Paleltumat saattavat vaatia hoitoa

Kylmettyminen joko kehon lämpötilan lasku tai sormien tai varpaiden paleltuminen voivat vaatia hoitoa. Varpaiden tai sormien paleltuessa voi kotikonstina kokeilla niiden uittamista lämpimässä, noin 40-asteisessa, vedessä.

”Jos tunto ei kotikonstein palaudu jäseniin tai niihin tulee rakkuloita, niin paleltumia on syytä käydä näyttämässä lääkärille”, suosittaa Laiho.

 

Kun ei ole tottumusta kovista pakkasista, on tärkeää osata arvioida, kuinka kauan ulkona voi joutua olemaan ja pukeutua sen mukaan.

 

Useat leudot talvet ovat saattaneet saada ainakin Etelä-Suomessa asuvat kaupunkilaiset unohtamaan, miten kovilla pakkasilla pukeudutaan oikein.

”Kun ei ole tottumusta kovista pakkasista, on tärkeää osata arvioida, kuinka kauan ulkona voi joutua olemaan ja pukeutua sen mukaan.”

Koulut alkoivat pakkassäässä

Koulujen kevätlukukausi alkoi Helsingissä torstaina kirpeässä yli 20:n asteen pakkassäässä.

”Hyvin oli nuoriso pukeutunut, en olisi heistä huolissaan. Tänään meillä ei ollut ulkoilupakkoakaan. Myöskään pienempien pukeutumisessa ei ollut puutteita. Pipot ja käsineet löytyivät koululaisilta asianmukaisesti”, kertoo rehtori Jukka Tanska Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta, joka on yksi Suomen suurimmista kouluista.

Jos puutteita talvivarustuksessa löytyisi, asiasta kyllä käytäisiin oppilaiden kanssa keskustelua. Tanskasta asiat ovat kuitenkin hyvin, ja nykykoululaisetkin osaavat pukeutua kovaan pakkaseen asianmukaisesti tai ainakin heidät on kotona ohjeistettu hyvin talvikelien varalle.

Lisätietoa ja ohjeita: http://www.kylmainfo.fi/

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi