Riivaajat ja riivatut?

Riivaajat ja riivatut?

Nykyään useimmat ajattelevat, että kun puhumme demoneista, niin kysymys on symboliikasta. Näin ei kuitenkaan ollut Raamatun aikana 2 000 vuotta sitten. Riivaajat olivat todellisia sairauksien aiheuttajia, kun muustakaan ei tiedetty. Maaginen ajattelu kuului sen ajan mielenmaisemaan. Fundamentalistisen kristinuskon piirissä uskotaan edelleen, että eksorkismilla voidaan ajaa riivaajia ihmisestä.

Nykytiedon mukaan sairauksiin on hyvin tämänpuoleiset syyt, joiden selvittäminen auttaa löytämään oikeat parannuskeinot. Sairaudet eivät ole demonien aiheuttamia. Tämä pitäisi muistaa kaikkea uskonnollista toimintaa arvioitaessa.

Mielen sairaudet vaativat auttajilta vankkaa osaamista ja siihen johtavaa monivuotista koulutusta. Monenkirjavat uskomukset – joita maailmalla on pilvin pimein – vievät usein vain ongelmien pahenemiseen, kroonistumiseen tai jopa itsemurhaan, jonka tekijät eivät tule enää kertomaan, että Jumala ei parantanutkaan. Pirkko Jalovaaran toiminta on vain jäävuoren huippu tällä vaikeasti jäsentyvällä vaihtoehto- ja uskomushoitojen kentällä.

Sairauksien demonisoiminen riivaajien aiheuttamiksi aiheuttaa uhan mielenterveydelle. Tällainen ”diagnosointi” on nykypäivää ainakin Kansan Raamattuseuran Vivamo-opiston ”Hoitava rukous” -kursseilla. Kun herkkää ihmismieltä demonisoidaan Jumalan nimissä, tulee näiden ”parantajien” oma patologinen mielenmaisema myös autettavien kannettavaksi, ja seuraukset voivat olla edellä kuvaamani. Jo se, ettei usko samalla tavalla kuin nämä, tai kritisoi joitakin uskonliikkeen oppeja, voi olla heidän mielestään merkki riivauksesta.

Koulutettu ja ammattitaitoinen kirkon sielunhoito ei juurikaan poikkea ammattitaitoisesta psykoterapiasta. Nämä ns. sielunhoitoterapeutit hakevat sen sijaan parannuskeinonsa antiikin ajan Raamatun fundamentalistisesta tulkinnasta. Toiminta tapahtuu osaksi salassa julkisuudelta.

Pirkko Jalovaarasta tehtiin syntipukki, mutta kirkon hyväksymiä demoni-ideologian sikiämispaikkoja pidetään yllä meidän maksamillamme verorahoilla.

Timo Teinikivi

Turku

Jaa tämä artikkeli: