null Rippikoulukaveri voi olla Helsingissä myös uskonnoton tai muslimi

Alakoulun pihalla. Kristo Numminen löysi rippikoulutapaamisissa vanhoja töölöläiskavereita Taivallahden peruskoulusta. Kuva: Sirpa Päivinen

Alakoulun pihalla. Kristo Numminen löysi rippikoulutapaamisissa vanhoja töölöläiskavereita Taivallahden peruskoulusta. Kuva: Sirpa Päivinen

Ajankohtaista

Rippikoulukaveri voi olla Helsingissä myös uskonnoton tai muslimi

Kaverit ja leirielämä vetävät nuoria monenlaisista kotitaustoista. Viime vuonna lähes 66 prosenttia helsinkiläisnuorista kävi riparin.

Rippikoululeireille osallistuu kirkkoon kuuluvien lisäksi myös uskonnottomia nuoria. Töölöläisen Kristo Nummisen perhe ei kuulu kirkkoon, mutta kun luokkatoverit Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa alkoivat pohtia tulevan kesän suunnitelmia, myös Nummista houkutteli ajatus rippikoululeiristä.

– Leirillä ollaan kavereiden kanssa ja tehdään kaikkea kivaa, hän kertoo odotuksistaan.

Kaverit ja oman ikäluokan kanssa vietettävä leirielämä vetävät puoleensa myös muihin uskontokuntiin kuuluvia nuoria. Nuorisotyönohjaaja Jonna Peitso kertoo, että Vuosaaren seurakunnan rippikoululeireille osallistuu lähes vuosittain nuoria, joilla ainakin toinen vanhemmista kuuluu johonkin toiseen uskontokuntaan. Myös leirille hakeutuvia musliminuoria houkuttelee Peitson mukaan omien ikätovereiden kanssa vietetty aika.

– Kaverit ovat tosi tärkeitä, joten heidän kanssaan halutaan päästä jakamaan sama kokemus, hän sanoo.

Peitso ei ole huomannut, että erilaisista uskontotaustoista aiheutuisi riparilla näkemyseroja.

Vaikka uskonnottomat ja muihin uskontokuntiin kuuluvat nuoret ovat rippikoululeireillä pieni vähemmistö, ilmiö on toistuva. Tästä kertoo myös pastori Ilmari Syrjälä Helsingin seurakuntayhtymästä. Syrjälän mukaan rippikouluun osallistuvien määrä noudattaa aika lailla kirkkoon kuuluvan ikäluokan määrää.

Viime vuonna 65,8 prosenttia helsinkiläisnuorista kävi riparin. Lisäksi 15-vuotiaiden toimintaa on myös pienemmillä kirkkokunnilla.
 

Minun mielestäni Kristo saa itse päättää tämän asian.”
Uskonnottoman perheen äiti Susanna Särkkä


Kristo Nummisella ja hänen luokkatovereillaan oli tavoitteena päästä samalle Töölön seurakunnan järjestämälle leirille. Yhdelle tuli kuitenkin harrastuksen takia este ja toinen oli vahingossa valinnut eri leirin.

Kun riparitapaamiset alkuvuodesta alkoivat, löytyi rippikoulusta yllättäen vanhoja alakouluaikaisia kavereita Taivallahden peruskoulusta. Numminen ikään kuin löysi vanhat töölöläiskaverit rippikoulun myötä uudelleen.

Toisin kuin alakoulussa, Kristo Numminen on osallistunut uskonnon opetukseen nykyisessä koulussaan. Myös päätös käydä rippikoulu oli hänen omansa.

Nummisen äidin Susanna Särkän mielestä rippikoulu tukee nuoren kasvua ja kehitystä ja on hyvä tilaisuus nuorille pohtia vaikeitakin asioita.

– Rippikoulun vanhempainillassa tuli mieleeni, että on vähän tilanteita, jossa 15-vuotiaat voivat pohtia elämää yhdessä ja ohjatusti. Rippikoulussa voidaan puhua vastoinkäymisistä tai esimerkiksi läheisten kuolemasta. Tuskin koulussa sellaista on, Särkkä pohtii.

Kirkon tapahtumat ovat tulleet lähemmäksi perheen arkea nyt keväällä, kun Kristo on osallistunut rippikouluun kuuluviin tapahtumiin ja kerännyt leimoja riparipassiinsa. Myös Susanna Särkkä osallistui helatorstaina Töölöntorilla järjestettyyn Pop-messuun ja yllättyi, miten hyvä vastaanotto tilaisuudessa oli myös kirkkoon kuulumattomille.

Pohdinta suhteesta kirkkoon jatkuu Nummisen perheessä kesän ajan. Rippikoulunuori toivoo rippijuhlia, mutta häntä ei ole kastettu. Näin ollen hänet kastetaan ennen mahdollista konfirmaatiota.

– Minun mielestäni Kristo saa itse päättää tämän asian. Ymmärrän kyllä, että hän haluaa osallistua konfirmaatioon muiden kanssa, Särkkä sanoo.

Lue myös:
Riparilaiset kertovat vlogissa: Millaista riparilla on?
Tee testi: Millainen riparilainen sinä olisit?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.