Ripari kirkolla. Jasmin Raunio (vas.), Pauli Lintunen ja Gabriel Airaksinen etsivät tietoa Mikaelinkirkolla hiihtolomalla järjestetyllä City-riparilla. Rippikoulun voi käydä paitsi leirillä myös ilta- ja päivä-rippikouluna kaupungissa.
Rippikoulumaksuja yritetään yhtenäistää
Rippikoulu- leirien hinnoissa voi olla eroa yli sata euroa seurakuntien välillä.
Teksti Tommi Sarlin
Kuva Sirpa Päivinen
Helsingin seurakuntien järjestämien rippikoululeirien hinnoissa on tuntuvia eroja. Halvimmillaan rippikoululeiri on Kannelmäen seurakunnassa, jossa se maksaa riparilaiselle 120 euroa. Vuorokausihinnaksi tulee 17 euroa. Kalleimmaksi rippikoululeiri tulee Meilahden seurakunnassa, 215 euroa. Vuorokausihinta on 42 euroa.
Jos riparilainen ei ole meilahtelainen, leirin hinta kipuaa 255 euroon. Muissa seurakunnissa hinnoittelu ei riipu seurakunnan jäsenyydestä.
Monia seurakuntalaisia ihmetyttää se, että naapuriseurakuntien riparit voivat olla kovin erihintaisia. Kannelmäen seurakunnan kirkkoherran Sakari Enroldin mielestä nuorille olisi taattava yhtäläiset mahdollisuudet osallistua rippikouluopetukseen leirillä.
– Taloudellisesti tiukilla olevassa perheessä yli kahdensadan euron maksu voi nousta esteeksi lapsen osallistumiselle rippileirille. Näin ei pitäisi olla, vaikka aina on mahdollisuus tulla maksuttomaan ilta- ja päivärippikouluun.
Hinnat vaihtelevat, koska seurakunnat päättävät niistä itsenäisesti. Espoon, Vantaan ja Turun seurakuntayhtymissä hinnat sen sijaan ovat seurakuntalaiselle yhteneväiset.
– Seurakunnissa katsotaan omaa kokonaistaloutta eikä olla tietoisia muiden hinnoitteluista. Seurakunnan kannalta maksuilla ei lopulta ole suurta taloudellista merkitystä, Sakari Enrold kertoo.
Enrold johtaa työryhmää, joka etsii keinoa hintojen yhtenäistämiseen. Tilanteeseen toivotaan muutosta parissa vuodessa.
– Mietimme keinoja, joilla päästäisiin yhtenäiseen linjaukseen. Seurakuntien tulee sitoutua yhdessä tähän. Kirkkoherrojen tasolla asiasta vallitsee jonkinlainen yhteinen tahto. Viime kädessä seurakuntaneuvostot päättävät asiasta hyväksyessään talousarvion.
Kannelmäessä alueen asukkaiden tulot jäävät alle helsinkiläisen keskiarvon. Seurakunnan talous on ollut tasapainossa, joten painetta maksujen nostoon ei ole.
– Jos yhteisesti päädytään nostamaan rippikoulujen suositushintaa, se käy meille, Enrold sanoo.
Samantyyppistä keskustelua hinnoittelusta on käyty joitakin vuosia sitten seurakuntien iltapäiväkerhojen vaihtelevista maksuista. Hinnat saatiin yhtenäisiksi vasta, kun Helsingin kaupunki edellytti sitä seurakunnilta.
Meilahden rippileirit järjestetään Sammatissa sijaitsevassa Meilahden Lomakodit ry:n leiripaikassa. Siellä seurakunnalle koituu lähes 1 000 euron todelliset kustannukset riparilaista kohden. Seurakunnille rippikoululeiristä kertyvät kustannukset ovat keskimäärin noin 600–700 euroa riparilaiselta. Monet seurakunnat käyttävät ulkopuolisia leiripaikkoja. Silti useimmat ovat linjanneet hinnat samansuuruisiksi paikasta riippumatta.
Kirkkoherra Hannu Ronimuksen mukaan Sammatin leiripaikka on mahdollistanut vuosikymmenten ajan onnistuneet leirit. Riparilaisille on syntynyt paikkaan vahva tunneside.
– Kääntöpuolena on, ettemme saa leirien pitoon seurakuntayhtymän tukea. Sitä myönnetään vain niille seurakunnille, jotka käyttävät yhtymän leirikeskuksia. Leirikeskuksia taas on liian vähän tarpeeseen nähden.
– Voisimme arvioida tilannetta uudestaan, jos yhtymän leirikeskuksissa olisi tilaa järjestää kesän rippileirit. Sitä ei ole nyt näköpiirissä.
Meilahden leirihintaa ei seurakunnan nykyisessä taloustilanteessa voida pienentää, jos pitäydytään nykyisessä leiripaikassa. Ronimuksen mukaan leirien hinta-laatu-suhde on ollut kohdallaan.
– Olemme tarjonneet vähävaraisille nuorille osittaisen tai täysimääräisen vapaapaikan. Yleensä näitä nuoria on ollut pari kolme noin 25–27:stä leiriläisestä, Ronimus kertoo.
Jaa tämä artikkeli: