Riston valinta kuullaan Olarissa
Levyhyllyllä. ”Korkeakulttuuria kannattaa lähestyä aistit auki”, sanoo Risto Nordell.

Levyhyllyllä. ”Korkeakulttuuria kannattaa lähestyä aistit auki”, sanoo Risto Nordell.

Riston valinta kuullaan Olarissa

Adventin aattona Olarin kirkossa avautuu Riston valinta ilmielävänä kuulijoiden eteen.

Klassisen musiikin ystäville konsertin nimestä tulee oitis mieleen Yle Radio 1:n musiikkiohjelma, jossa toimittaja Risto Nordell soittaa parasta mahdollista musiikkia ja kertoilee tarinoita sen ympäriltä.

Salossa varttuneiden mieleen saattaa muistua kaupungissa toiminut, nyttemmin jo lopetettu valintamyymälä. Mielikuvilla on vinha perä, sillä konserttiohjelman on suunnitellut ja sen myös juontaa Risto Nordell, Salon poika.

Laulamaan tulee peräti yhdeksän Espoon seurakuntien kuoroa ja heidän kanssaan musisoi kirkkomusiikkiviikon ulkomainen vieras, Göteborg Baroque -orkesteri.
”Ammoinen opiskelutoverini Elja Puukko otti minuun yhteyttä jo toista vuotta sitten ja pyysi mukaan konserttihankkeeseen. Minä sain valita kappaleet, ja kuoronjohtajat sopivat keskenään, mikä kuoro minkin teoksen esittää”, itsekin laulajan koulutuksen saanut Nordell kertoo.

Hän valitsi mukaan suuresti rakastamaansa renessanssin vokaalipolyfoniaa, mutta aivan kaikkiin teoksiin ei löytynyt nuotteja, joten sellaiset jouduttiin jättämään pois.
Onneksi kuoroille saatiin kuitenkin muun muassa Johann Schellen ja adventtikantaatin Machet die Tore weit -nuotit. Ohjelmaan tuli myös uudempaa musiikkia, kuten osa Sergei Rahmaninovin huikeasta Vigiliasta ja Zoltán Kodályn adventtilaulu. Uusinta aikakautta edustavat Arvo Pärtin Magnificat sekä Einojuhani Rautavaaran adventtiajan kantaatti Odotus, jossa esiintyy kuoron lisäksi lausuja.
”Teoksia yhdistää se, että ne ovat adventtiajan musiikkia, siis sopivat juuri siihen kirkkovuoden aikaan, jota tuolloin eletään. Minulle tämä on tärkeää, elän itse voimakkaasti kirkkovuoden rytmissä”, Nordell toteaa.
Sillä välin kun yksi kuoro siirtyy lavalta pois ja toinen asettuu tilalle, Nordell kertoo yleisölle taustatietoa säveltäjistä ja kappaleista ja miksi hän on kunkin esitettävän teoksen valinnut.

Juuri henkilökohtainen suhde musiikkiin ja intiimi puhe siitä ovat radiossakin lähetettävän Riston valinnan suosion salaisuus.
Risto Nordell puhuu väsymättömästi vuosisataisen kirkkomusiikkiaarteiston puolesta.
”Ei pidä arkailla korkeakulttuuria, vaan sitä kannattaa lähestyä aistit auki. Minulla ei ole mitään viihdemusiikista ammentavaa kirkkomusiikkia vastaan, mutta pelkään, että jos perinteestä etäännytään liian kauas, jossain vaiheessa yhteys siihen katkeaa kokonaan.”

Riston valinta la 29.11. kello 16 Olarin kirkossa, Olarinluoma 4.

Jaa tämä artikkeli: