null Rivieraa ja Saharan paahdetta

Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Rivieraa ja Saharan paahdetta

Santahaminan sotilassaari on varsinainen luontoparatiisi.

Jopa hirvet tulevat vasomaan ampumaradan viereen – paukkeesta huolimatta – missä kukaan ei niitä häiritse, sillä alueella on pysyvä liikkumiskielto.

– Eläimet ovat tottuneet sotilaisiin. Linnut päästävät lähelle maastopuvussa juoksevat varusmiehet, mutta tilanne on toinen, jos joku tulee siviilivaatteissa kiikaroimaan niitä, kertoo Santahamina-seuran puheenjohtaja Jarmo Nieminen.

Saaren metsät ja rannat ovat tuttuja Niemiselle, joka on toimittanut juuri ilmestyneen teoksen Santahamina – sotilassaaren luontoaarteet. Kirjan tekemiseen on osallistunut eturivin tutkijoiden lisäsi kaksitoista valokuvaajaa. Santahamina taitaakin olla Helsingin kattavimmin tutkittu luontoalue.   

Saaren eteläkärjen ikimännyt ovat uhmanneet myrskyjä satojen vuosien ajan. Kivikkoinen ranta avautuu avomerelle. Tänne Nieminen tulee keväällä tervehtimään harmaahylkeen poikasia, jotka päästävät lähelle, jos niitä osaa lähestyä oikein.

– Tässä kulkee mäyrän polku. Ne kyllä tietävät, että sieltä se Nieminen tulee, kun rallattelen tullessani Jääkärinmarssia ja tuon niille pähkinöitä.

Monimuotoisella saarella on satamäärin harvinaisia kasveja, hyönteisiä, lintuja ja nisäkkäitä. Jo paikkojen nimet kertovat paljon, oli sitten kyseessä Rivieran rantahiekat tai Saharan paahteinen kenttä.

 

Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: kirkkojakaupunki@kotimaa.fi

 

Jaa tämä artikkeli: