null Roihuvuori etsii johtajaa

Marko Mattila. Kuva: Jani Laukkanen

Marko Mattila. Kuva: Jani Laukkanen

Roihuvuori etsii johtajaa

Mitä uskontokuntaa Roihuvuoren kirkkoherraksi pyrkivät edustaisivat, elleivät he voisi olla kristittyjä?

Roihuvuoren seurakunnassa käydään ensi viikolla kirkkoherranvaali. Ehdokkaat vastasivat neljään kysymykseen.

1. Mitä merkitystä kristillisellä kirkolla on maailmassa, jossa ihmiskunnan suurimmat ongelmat lienevät köyhyys ja ilmastonmuutos?

2. Missä kirkon pitäisi tehdä parannus?

3. Miksi sinä olisit hyvä Roihuvuoren kirkkoherra?

4. Jos et voisi olla kristitty, mihin uskontokuntaan kuuluisit ja miksi?

Pekka Kaskinen, 1. vaalisija.

50-vuotias Lohjan seurakunnan kappalainen on työskennellyt aiemmin muun muassa Kansan Raamattuseurassa ja siirtolaispappina Australiassa. Pekka Kaskinen on naimisissa virsirunoilija Anna-Mari Kaskisen kanssa.

1. Isä Meidän -rukouksessa pyydämme, että Jumalan tahto tapahtuisi myös maan päällä. Sen eteen meidän ihmisten pitää myös työskennellä. Jumalan tahto ei ole, että toiset ottavat jatkuvasti tästä kaikesta suuremman palan kuin toiset. Lähimmäisiä ovat myös tulevat sukupolvet.

2. Kirkon täytyy säilyttää uskollisuus perustehtävälleen, joka avautuu evankeliumista. Kauniit sanat eivät saa olla epäsuhdassa tekojen kanssa. Heikoimmankin pitäisi uskaltaa lähestyä kirkkoa säikähtämättä.

3. Olen ollut pappi kohta 25 vuotta, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun haen kirkkoherran virkaa. Nyt työskentelen suuressa seurakunnassa Lohjalla, ja siirtolaispappina olen tehnyt suurkaupunkityötä monikulttuurisessa ympäristössä. Järjestötyössä on tullut tutuksi esimiehenä toimiminen ja tiukka talousvastuu. Roihuvuoren seurakunnan painopistealueet lapsi- ja perhetyö sekä viestintä ovat minulle läheisiä. Olen ollut perustamassa muun muassa Mukulamessua ja joka kotiin jaettavaa seurakuntalehteä.

4. Jos menettäisin uskoni, jäisin kai agnostikoksi. Olen omassa uskossani kulkenut pitkän tien ja kamppaillut monien kysymysten äärellä. Siinä mielessä minulle on ominaista suvaitsevaisuus eri tavoin ajattelevia kohtaan ja idälle tyypillinen pohdiskelu.

Erkki Kuusanmäki, 2. vaalisija

50-vuotias Nummen kirkkoherra on syntyperäinen helsinkiläinen. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa. Kuusanmäen sarjakuvia ja piirroksia on julkaistu Suomen Kuvalehdessä ja useissa kristillisissä lehdissä.

1. Eettiset ohjeet kysymyksiin löytyvät kristillisestä ihmiskuvasta. Jeesus ei vain keskustele etäisesti ihmisoikeuksista, vaan hänessä me asetumme kärsivien rinnalle. Paikallisseurakunta voi omilla ratkaisuillaan tukea ympäristöasiaa.

2. Evankeliumin sanoma Jeesuksen rakkaudesta antaa ihmiselämälle sen syvimmän merkityksen. Kun sanoman eteen rakennetaan kirkollisia ja byrokraattisia esteitä, on aika pysähtyä. Ensimmäisinä vuosisatoina sanoma levisi ilman sotajoukkoja ja komiteamietintöjä.

3. Työhistoriaani sisältyy pitkä kokemus helsinkiläisestä seurakuntaelämästä. Työskentelin Johanneksen seurakunnassa, kun kantakaupungin seurakuntia yhdistettiin. Myös Roihuvuori on alueellisesti hyvin moni-ilmeinen. Nykyiseen työnkuvaani kuuluvat esimiestehtävät, hallinnon tuntemus ja seurakuntatyön johtaminen.

4. En osaa sijoittaa itseäni muihin uskontokuntiin. Kaikki uskonnot ovat osoituksia ihmisessä elävästä jumalakaipuusta, mutta sanoma Kristuksesta on ratkaisevasti toisenlainen viesti. Jos en voisi olla kristitty, haluaisin sijoittaa oman elämänkohtaloni lähelle jotain lähetyskenttää, että voisin olla kuulemassa evankeliumia.

Marko Mattila, 3. vaalisija

37-vuotias Roihuvuoren seurakunnan kappalainen on työskennellyt aiemmin Jurvan seurakunnassa. Hän on kouluttautunut myös erityistason psykoterapeutiksi. Mattila harrastaa muun muassa palstaviljelyä.

1. Kristinuskon pitäisi olla vastakulttuuri nykymenolle. Meidän pitää kirkkona katsoa peiliin ja arvioida, paljonko olemme olleet edesauttamassa vääryyttä. Jos kirkko tunnustaa virheensä, sen merkitys keskustelukumppanina kasvaa. Kirkon ympäristöohjelmassa minua puhuttelee kohtuullisuuden ihanne. Ohjelmien pitää kuitenkin tulla eläviksi myös ruohonjuuritasolla, niin, ettei kirkko vain brändää itseään vihreäksi. Puheet eivät vakuuta, ellei ole faktoja toimista.

2. Kirkon pitää jatkuvasti tarkastella sitä, elääkö se kuten opettaa. Katsoessani kirkon julkisuuskuvaa minusta ei aina näytä siltä. Pitäisi rakentaa keskusteluilmapiiriä, jossa saa olla eri mieltä ilman, että siitä tulee sota.

3. Minulla on Roihuvuoren seurakunnasta yhdeksän vuoden kokemus. Helsingissä verkostoituminen vie aikaa. Koulutukseni on monipuolinen. Vahvuuteni on myös ikä: kirkossa pitää voida olla johtavassa asemassa myös alle 50-vuotiaana.

4. Ehkä olisin agnostikko, etsijä. Toisaalta kristinuskon juuret ovat juutalaisuudessa: odottaisin vain messiasta edelleen. Itämaisissa uskonnoissa taas puhuttelee ihmisen henkisen olemuksen korostaminen. Luterilaisuudesta on tehty liiaksikin aivouskonto, järkiperäinen oppi. Minussa on siis myös mystikkoa.

Vaalit käydään 5.–6.4.

Roihuvuoren seurakunnan kirkkoherran vaali järjestetään 5.–6.4.2009. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on arvioinut ehdokkaiden pätevyyden ja nimennyt heidät sen mukaan vaalisijoille.

Ennakkoäänestys järjestetään Roihuvuoren seurakunnan seurakuntatoimistossa 30.3.–3.4. klo 9–18 ja varsinainen vaali Laajasalon kirkossa 5.–6.4.

Äänestys alkaa Palmusunnuntaina 5.4. perhemessun jälkeen ja jatkuu kello 19:ään. Maanantaina 6.4. äänestys järjestetään Laajasalon kirkossa kello 12–19. Vaalin tulos julkistetaan maanantaina aikaisintaan kello 21. Kirkko & kaupunki kertoo tuloksen verkossa osoitteessa www.kirkkojakaupunki.fi.

Äänioikeutettuja ovat kaikki, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta viimeistään 5.4. ja jotka ovat olleet Roihuvuoren seurakunnan jäseniä 25.1.2009.

Kaikkien ehdokkaiden yhteinen vaalipaneeli pidetään sunnuntaina 29.3. Roihuvuoren kirkossa kello 15 ja Laajasalon kirkossa kello 17. Ehdokkaiden kotisivuihin voi tutustua osoitteissa www.pekkakaskinen.fi, www.erkkikuusanmaki.com ja www.markomattila.fi.

19 000 seurakuntalaisen Roihuvuori on jäsenmäärältään Helsingin viidenneksi suurin seurakunta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.