Ronskisti soppaa kaikilla höysteillä

Ronskisti soppaa kaikilla höysteillä

”Tarjoile tätä soppaa vaikka savuporosuikaleiden, fetajuuston, vuohenjuuston, savukalan, savukyljen, paistettujen jyvien ja pähkinöiden, smetanan kanssa... Sopivien lisukkeiden lista on miltei loputon.”

Marc Aulénin keittokirja on kelpo opas arkiruokaan. Kirjassa kokataan soppaa, jota on helppo kauhaista annos seuraavan päivän lounaaksi ja pakastaa loput kiirepäiviksi. Kirjassa opetetaan tekemään myös bouillabaissea, joka on Aulénin perustaman Hakaniemen hallin Soppakeittiön bravuuri.

Monen reseptin raaka-ainelistat ovat lyhyitä ja hankittavat edullisia. Kun ostaa vaikka sitruunamehua, jauhoisia perunoita ja sambal oelek -tahnaa, niitä voi käyttää useaan kirjan ruokalajiin.

Resepteissä on jujua. Testaamassani mainiossa tomaatti-bataattisopassa pehmeän makea juures saa terävyyttä chilistä sekä kirpeyttä inkivääristä, sitruunasta ja tomaattimurskasta. Yksi lusikoi soppansa fetan kera, toinen kaataa sen savukalan kastikkeeksi. Aulén antaa monessa reseptissä useita vaihtoehtoja keiton kruunaamiseksi.

Aulén ilmoittaa raaka-aineiden määrät suurtaloustyyliin grammoina. Kotikokkia varten ne olisi voinut muuttaa sipuleiksi ja desilitroiksi. Kirjaan on jäänyt jokunen kielellinen kömmähdyskin.

Keittokirjan lopussa 13 julkkista Mikko von Hertzenistä Tarja Cronbergiin jakaa lempisoppaohjeensa. Jaeseong Parkin kuvat innostavat hellan ääreen.

Pihla Tiihonen
Marc Aulén: Sopat! Valokuvat Jaeseong Park. Gummerus 2014.

Jaa tämä artikkeli: