null Ruiskumestarin talo avautui syksyyn

Vanhaa rauhaa. Ruiskumestarin talossa Kristianinkadulla voi kurkistaa menneen ajan puutalo-Helsinkiin. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Vanhaa rauhaa. Ruiskumestarin talossa Kristianinkadulla voi kurkistaa menneen ajan puutalo-Helsinkiin. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Ruiskumestarin talo avautui syksyyn

Kantakaupungin vanhin puutalo on avoinna yleisölle Kruununhaassa, Kristianinkatu 12:ssa. Vierailu Ruiskumestarin talona tunnetussa kotimuseossa on retki pikkukaupunki-Helsinkiin, puulämmityksen ja kynttilävalaistuksen aikaan.

Pieni keltainen puutalo on sisustettu siinä 1860-luvulla asuneen ruiskumestari Alexander Wickholmin ja hänen perheensä kodiksi. Perheeseen kuului ruiskumestarin lisäksi vaimo Erika ja kolme lasta Augusta, Alexander ja Frans.

Palokalustosta huolehtinut ruiskumestari kuului kaupungin pikkuvirkamiehiin, joiden tulot eivät olleet suuret, mutta joilla oli kova halu asua säädynmukaisesti. Niinpä Ruisku­mestarin talon pikkuisessa salissa on muodinmukainen trumpettisohva ja komea pietarilainen kirjoituslipasto. Arkisemmalla keittiön puolella roikkuvat reikäleivät katossa ja nurkassa on kirnu.

Talon sisustus on kuvitteellinen kotimiljöö, jossa osa esineistä ja huonekaluista ajatellaan perityiksi, osa kotia perustettaessa hankituiksi ja osa myöhemmin ostetuiksi.

Marraskuu on Ruiskumestarin talossa hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa. Silloin voi eläytyä 1800-luvun puolivälin puutalo-Helsingin oloihin silloisen kaupungin syrjäisellä pohjoislaidalla.

Ensimmäisestä adventtisunnuntaista 29.11. alkaen talo on jälleen perinteisessä jouluasussa. Ilmassa tuntuu silloin mausteiden tuoksu ja suuren juhlan odotus.

Adventtiaikana talossa vierailee paljon lapsiryhmiä. Koska talo on ahdas, rauhallisen tunnelman takaamiseksi jouluasuinen museo on auki muille kävijöille erikoisaikataulun mukaan.

Ruiskumestarin talo, Kristianinkatu 12.
Avoinna 4.11.–29.11. ke–su klo 11–17.
Joulukautena 2.–18.12. ke–pe klo 14–18 ja viikonloppuisin normaalisti klo 11–17 sekä 19.12.–3.1. ke–su klo 11–17. Vapaa pääsy. Raitiovaunut 1 ja 7A ja 7B ja bussi 18.

Jaa tämä artikkeli: